- Home
- Editorialiștii
- (12.01.2020, 18:33)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia Munteanu. Iran: de la "Moarte Americii!" la "Moarte asupritorului, fie că e Şah sau Lider Suprem!"
"Dictatorule, gardieni ai revoluţiei, voi sunteţi ISIS-ul nostru!"
Urmărește
1306 afișări
Sursa FOTO: ncr-iran.org/en/
E nevoie de multă precauţie să navighezi, zilele acestea, între propaganda oficială de la Tehran şi propaganda reţelelor Opoziţiei.
Cert este că, după câteva zile - care au coincis cu funeraliile generalului Suleimani, când în Iran s-a auzit din nou sloganul "Marg bar Amrika" (Moarte Americii), ieri comemorările celor 176 de victime ale zborului PS752 din 8 ianuarie s-au transformat în proteste anti-regim. Astfel încât - reţinut pentru vreo trei ore sub învinuirea de incitare la revoltă - ambasadorul Marii Britanii la Tehran a putut să argumenteze că participa la priveghi şi nu la proteste.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Dacă declaraţiile preşedintelui Trump - mai ales cea referitoare la atacarea unor ţinte culturale - i-a unit pe iranieni (care la sfârşitul lui 2019 stătuseră şase săptămâni în stradă, cerând schimbarea Puterii), recunoaşterea doborârii din greşeală a avionului de către Liderul Suprem, Ayatollahul Khamenei, de preşedintele Hassan Ruhani, ba chiar şi de şefii Gărzilor Revoluţionare (lucru nemaintâlnit) a stârnit mânia publică şi a reaprins scânteia revoltelor.
Cum se întâmplă de regulă, mişcările au pornit din universităţi. La început, din Universitatea Amir Kabir (Politehnica din Tehran), unde studenţii au pactizat repede cu cetăţenii din strada Hafez. Apoi, valul revoltei s-a întins la Universitatea Tehnologică Sharif, al cărei sediu e lângă Turnul Azadi (al Libertăţii), un simbol al Capitalei, apoi la Universitatea de Ştiinţe Umaniste Allameh Tabataba'i, o fortăreaţă a liberalismului. Foarte curând, au început proteste şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Hamedan (străvechiul oraş-capitală al provinciei cu acelaşi nume), şi în nordul ţării, la Univesitatea din Babol. La scurtă vreme, oameni din Lahijan, Sanandaj, Isfahan, Mashhad, Shiraz au ieşit şi ei din case.
S-a scandat de la "Moarte Dictatorului!", "Marele Lider e o rusine!", până la "Jos teocraţia!", "Moarte opresorului, fie că e Şah sau Lider Suprem!" şi "Dictatorule, gardieni ai revoluţiei, voi sunteţi ISIS-ul nostru!".
Au fost invocaţi sutele de morţi de la revoltele din noiembrie anul trecut şi s-au repus pe tapet revendicările de atunci: un Iran liber, democratic şi progresist consecinţă a unor alegeri libere, separarea religiei de Stat, egalitate de gen, autonomie pentru grupurile entice oprimate, abolirea pedespsei cu moartea.
Autorităţile au ripostat cu gaze lacrimogene.
Tragedia aviatică din 8 ianuarie a însufleţit protestele şi, probabil, le vor ţine vii până în a doua jumătate a lunii februarie când sunt programate alegerile parlamentare.
Două primejdii îi pândesc pe oamenii din stradă: contra-manifestaţiile, în care regimul e expert, şi - din umbră - ceea ce Giuliano da Empoli numeşte "inginerii haosului".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe