COMENTARIU Lelia Munteanu: O nouă carantină totală, în Israel?

Neîncrederea în autorităţi umple din nou supermarketurile.

Urmărește
1476 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: O nouă carantină totală, în Israel?

COMENTARIU Lelia Munteanu: O nouă carantină totală, în Israel?

Cu cât se discută mai mult despre revenirea la carantina totală, cu atât israelienii dau iarăşi năvală în supermarketuri. De data asta nu e doar coronopanica, e o problemă de încredere. Când oamenii, înspăimântaţi, nu ştiu ce le va aduce ziua de mâine, fac provizii.

Ameninţarea cu un nou lockdown e dovada neputinţei autorităţilor de a stăvili epidemia. E din ce în ce mai clar (ca, de altfel, şi în România) că asupra Israelului nu s-a abătut valul doi al covidului, ci că e vorba de primul val prost gestionat.

Valul doi va veni, probabil, prin noiembrie, odată cu deschiderea “sezonului” de gripă. Atunci când, aşa cum avertiza un editorialist de la Yedioth Ahronoth, „nu vor fi destule vaccinuri antigripale, astfel încât vor fi stabilite criterii preferenţiale. Probabil cei sub 45 de ani vor fi excluşi de la vaccinare. Spitalele cer încă de pe acum kituri de testare a gripei, pe lângă kiturile de testare a coronei. Fără acestea, nu se va putea şti cine ce are”. 

Începând cu sfârşitul acestui an, spitalele nu vor rezista, şi nu doar în ce priveşte capacitatea, dar vor apărea probleme grave legate de insuficienţa cronică a personalului medical. La iarnă, fără o minune - un vaccin sau un medicament eficient - sistemul medical riscă să colapseze.  

Serviciului de securitate internă, Shin Bet (Shabak), i s-a permis să reia, pentru două săptămâni, urmărirea telefoanelor mobile. Emite aproximativ 30.000 de alerte „intră în izolare” pe zi. Nu e foarte clar câte dintre ele sunt de maximă acurateţe, dar o serie de reportaje prezentate ieri la ştiri arată mai curând dorinţa celor care au aplicaţia de a şi-o anula. Deci, slabe şanse de depistare a aşa-numiţilor contacţi, ţinând seama de incapacitatea echipelor de anchetă epidemiologică de a face faţă situaţiei.

Poate ar fi fost mai simplu, dacă în răstimpul care s-a scurs din martie până astăzi s-ar fi pus la punct o aplicaţie civilă, specifică covidului.

Citam mai sus din editorialul Saritei Rosenblum, specilizată în probleme de sănătate. Titlul - „Unda de şoc: (Gal Helem) - conţine un joc de cuvinte: în ebraică, pentru „undă” şi „val” există acelaşi cuvânt – gal. „Al doilea val”, spune autoarea, „s-ar putea să ne înece în ape adânci, în vreme ce prim ministrul moţăie pe mal, în cabina salvamarului”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici