- Home
- Editorialiștii
- (13.08.2021, 18:47)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia Munteanu: "Populaţia trebuie să ştie şi să accepte că, din când în când, va trebui să ne revaccinăm. Asta ne va ajuta să trăim pe lângă corona"
În Yedioth Ahronot - un interviu extrem de interesant, semnat de Raz Shechnik, cu prof. Eran Segal (foto) de la Institutul Weizmann, membru al Comitetului Corona.
Urmărește
1463 afișări
COMENTARIU Lelia Munteanu: "Populaţia trebuie să ştie şi să accepte că, din când în când, va trebui să ne revaccinăm. Asta ne va ajuta să trăim pe lângă corona"
Prima întrebare a lui Shechnik a fost, desigur, dacă Israelul se îndreaptă spre lockdown.
Răspunsul lui Segal: "Sunt câteva scenarii posibile. În primul, îmbolnăvirile continuă ca acum. Adică, dacă astăzi avem 400 de bolnavi în stare gravă în spitale, peste două săptămâni vom avea 800 şi tot aşa. În al doilea scenariu, cred că se vor întâmpla nişte lucruri care vor domoli creşterea îmbolnăvirilor. Aceşti factori, într-un timp scurt, ar putea încetini şi chiar opri creşterea numărului de îmbolnăviri. Întâi de toate, e vorba de a treia doză, care ar putea reface eficacitatea vaccinului împotriva contaminărilor şi a îmbolnăvirilor grave. Asta va contribui la scăderea coeficientului de contaminare şi la încetinirea creşterii numărului de bolnavi în stare gravă. Al doilea factor în acest proces va fi creşterea numărului de imunizaţi pe cale naturală. Adică, dacă azi avem cam 4.000 de pozitivi pe zi, asta înseamnă cam 30.000 pe săptămână, şi nu-i depistăm pe toţi pozitivii (...). Avem mai mult de 30.000 de pozitivi pe săptămână, pentru că orice pozitiv depistat contaminează cel puţin încă un om, ceea ce înseamnă că avem cam 60.000 de pozitivi pe săptămână, care, ulterior, se transformă în 60.000 de însănătoşiţi pe săptămână. În două săptămâni, vom avea 120.000. Iar astfel coeficientul de contaminare va scădea. Cu cât vor fi mai mulţi însănătoşiţi, influenţa lor va fi mai mare asupra coeficientului de contaminare. Exact în aceste zile am ajuns la ceea ce se cheamă <money time>. Până acum n-au fost prea multe restricţii şi nu era ce să oprească gradul de îmbolnăvire. Acum e <money time>, fiindcă acum începem să acumulăm sute de mii de imunizaţi prin a treia doză sau pe căi naturale. Sper că a treia doză va fi în curând administrată şi celor mai tineri, de peste 40 de ani, astfel încât procesul de contaminare să fie încetinit şi mai mult, timp în care, vor fi din ce în ce mai mulţi însănătoşiţi. În plus, oamenii, în general, încep să fie mai prudenţi. Toate acestea, vor duce la frânarea şi limitarea valului de contaminări şi îmbolnăviri. E un scenariu foarte plauzibil, dar nimeni nu poate ghici cu exactitate viitorul".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
Prof. Eran Segal e de părere că ar trebui amânată decizia de instituire a lockdownului: "Să aşteptăm să vedem ce va fi peste două săptămâni. Dacă vor fi semne de încetinire, nu vom avea nevoie de lockdown. Dacă în două săptămâni ne vom trezi cu 800-1.000 de bolnavi în stare gravă pe zi, sau cu mai mult, atunci vom putea discuta de restricţii mai serioase".
La observaţia reporterului că populaţia a obosit, răspunde: "Întrebarea e dacă populaţia va respecta un nou lockdown. Evident că, dacă oamenii stau în case câteva săptămâni, numărul îmbolnăvirilor va scădea. Dar, am constatat deja, după al treilea lockdown, că eficienţa lui a fost mai mică decât ale precedentelor. Ceea ce ne-a ajutat în al treilea val a fost apariţia vaccinului".
Întrebarea care se află pe buzele tuturor: "Am crezut că deja covidul e de domeniul trecutului. Ce n-a mers?".
"Ceea ce nu a mers e apanajul biologiei - apariţia tuplinii Delta. Fără Delta, am fi revenit la vieţile noastre. Am fi putut fi astăzi în altă situaţie? Da, dar nu din cauza restricţiilor, ci din cauza măririi numărului de vaccinaţi".
"Adică, ce ar fi ajutat cu adevărat?".
"Să ne concentrăm pe un singur factor principal, să ne concentrăm pe vaccinarea unui milion o sută de mii de nevaccinaţi. Sunt convins, după calculele noastre, că vaccinarea unei mari părţi din această categorie ar fi făcut să nu existe deloc al patrulea val sau rata îmbolnăvirilor nu ar fi fost atât de mare. Pentru asta n-am făcut destul. Nu am reuşit să facem un profil exact al nevaccinaţilor, ca să ştim precis de ce nu se vaccinează. Evident că o parte sunt antivaccinişti din motive ideologice, dar această parte este mică. Gălăgioasă, dar mică. La cea mai mare parte dintre nevaccinaţi nu am reuşit să ajungem, propaganda de vaccinare nu a ajuns la ea, ori nu am găsit ea stimulentul potrivit. Există stimulente negative, cum ar fi că nu poţi lucra cu oamenii, dacă esţi nevaccinat. Există companii particulare care nu permit angajaţilor nevaccinaţi să vină la birou. Există şi stimulente financiare. Trimiterea de programare la vaccin, prin SMS, poate aduce oameni la vaccinare. Trebuie să fim mai activi".
"Dar tulpina Delta ne-a arătat că şi vaccinaţii se pot contamina. E fix ce a dat apă la moară antivacciniştilor".
"Antivacciniştii sunt mânaţi de motive ideologice, pe care eu, ca om de ştiinţă, mi-e greu să le înţeleg. Se vor crampona de orice. Dacă analizezi datele, vaccinaţii se contaminează şi ei, dar într-o proporţie mult mai mică decât cei nevaccinaţi. Cât despre cazurile grave, acelea sunt mult mai multe în rândurile nevaccinaţilor. Deci, vaccinurile ajută, dar cu timpul, eficacitatea le scade. De aceea, avem nevoie de a treia doză, ceea ce este foarte frecvent în multe alte vaccinuri. Referitor la corona, această idee este nouă şi Israelul este purtătorul de steag. Toate răspunsurile date antivacciniştilor sunt logice, dar, eu nu sunt optimist, nu cred că îi vom convinge".
"Am văzut că aţi fost atacat pe Twitter".
"Postez pe Twitter foarte mult despre vaccinuri, fiindcă eu cred în ele. M-au numit <fascist>, mi-au urat să putrezesc în închisoare, m-au înjurat, doar că nu m-au ameninţat. Ca om de ştiinţă, sunt obişnuit cu criticile şi cred că sunt un lucru bun. În general, nu sunt pentru a bloca pe Twitter, însă antivacciniştii aproape că m-au adus până într-acolo (...)".
"Când se va sfârşi totul, dacă se va sfârşi?"
"Adevărul e că nu ştiu. După toate calculele noastre, actualul val se va termina în următoarele săptămâni. S-ar putea să trecem prin lockdown - sper că nu - dar ce va fi e greu de estimat. Fireşte că vor mai apărea tulpini şi, mai devreme sau mai târziu, vor apărea şi în Israel. Vor apărea tulpini care sunt "game changer", ca Delta? Greu de spus. Trebuie să ne pregătim pentru a trăi împreună cu corona (...). E clar că vaccinurile se vor îmbunătăţi. E clar că va trebui să le introducem în rutina noastră, populaţia trebuie să ştie şi să accepte că, din când în când, va trebui să ne revaccinăm. Asta ne va ajuta să trăim pe lângă corona".
"Pe când un medicament?".
"Sunt progrese, dar e evident că profilaxia e mai bună decât tratamentul. E foarte probabil ca imunitatea generală să crească, odată cu înmulţirea cazurilor de îmbolnăvire".
"Care e cea mai mare greşală a Israelului, în lupta cu covidul?"
"Aş vorbi despre două etape - înainte şi după vaccin. Înainte de vaccin, greşeala a fost că au permis valului să crească (...). Ar fi fost mai uşor, dacă luam măsuri când valul era mic. După vaccin, greşeala cea mai mare constă în faptul că am rămas cu 1.100.000 de nevaccinaţi. Un grup prea mare pentru o ţară ca a noastră".
"Care este cea mai mare reuşită ştiinţifică a Israelului în perioada corona?".
"Chiar şi astăzi ne uităm cu admiraţie la campania de vaccinare, care a dus la acumularea de informaţii ştiinţifice despre eficienţa vaccinului. La fel se va întâmpla şi cu administrarea celei de a treia doze. Suntem primii din lume care facem asta şi, în următoarele săptămâni vom putea furniza lumii informaţii importante care vor ajuta în lupta cu pandemia. E o mare reuşită a ştiinţei israeliene".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe