COMENTARIU Lelia Munteanu. Primii 150 de oameni din lume au primit a patra doză de vaccin. Se aşteaptă efectele

Urmărește
2271 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Primii 150 de oameni din lume au primit a patra doză de vaccin. Se aşteaptă efectele

Spitalul Tel Hashomer

Directorul General al Ministerului israelian al Sănătăţii, dr. Nahman Ash, ezită încă să-şi dea avizul pentru a patra doză de vaccin. Ar tinde să facă această recomandare doar persoanelor de peste 70 de ani. 
 
A patra doză ar „rezolva” problema pe termen scurt, dar pe termen lung s-ar putea s-o agraveze. Adică, la viitoarea tulpină, sistemul imunitar riscă să nu mai reacţioneze, biciuit cu administrări repetate.  
 
Prof. Eran Segal de la Institutul Wiezmann a făcut câteva declaraţii, bazate pe primele rezultate ale unui studiu pe care îl realizează acum. Din câte înţeleg, Segal ar fi de părere că răspândirea masivă a tulpinii Omicron va duce rapid la imunitate de turmă, care e greu de obţinut, se pare, prin vaccinare. Cu alte cuvinte, profesorul ne informează că n-ar fi rău să trecem cu toţii prin boală. Ar putea fi singura soluţie de ieşire dintr-un “mare căcat”, după cum s-a exprimat public doamna ministru de Interne, Ayelet Shaked (numărul doi în partidul premierului Bennett). 
 
Între timp, compania Pfizer tace. Poate intuieşte sfârşitul pandemiei şi nu-i mai rentează să investească într-un nou vaccin actualizat? E doar o speculaţie. 
 
În premieră absolută, ieri a demarat la Spitalul Tel Hashomer (foto) un studiu clinic privind cea de-a patra doză de vaccin antiCovid-19. Primii 150 de oameni din lume, voluntari, angajaţi ai spitalului, vor primi a patra doză de Pfizer. Studiul va dura 6 luni şi e condus de prof. Gilly Regev.
 
Scopurile studiului:
 
1. Siguranţa celei de-a patra doze. (Aici ar fi o problemă: pericolul scădereii capacităţii imunitare generale, datorate hiperstimulării cu patru doze din acelaşi antigen, într-un timp scurt, e mai mare la persoanele mai în vârstă. Subiecţii care vor participa la studiu sunt angajaţi de stat, nu pot avea mai mult de 67 de ani. Iar, dintre cei 150, câţi sunt peste 50-60 de ani?).
 
2. Creşterea nivelului de anticorpi, comparativ cu creşterea înregistrată după cea de a treia doză. (Se prea poate ca aceşti 150 de voluntari să fi participat şi la studiile făcute după a treia doză, ceea ce va uşura analiza rezultatului).
 
3. Neutralizarea Omicronului pus în contact direct cu sângele obţinut de la cei 150 de subiecţi, la 2-3 săptămâni după administrarea celei de-a patra doze. (Practic, se verifică eficacitatea vaccinului în faţa noii tulpini).
 
4. „Testul adevărului” - procentul de contaminări în rândul celor 150 de subiecţi, comparat cu procentul de contaminări în rândul celor cu trei doze. (Evident, se va face şi o comparaţie între cei 150 şi restul populaţiei, dacă vor apărea cazuri de boală). Această fază va dura 6 luni. 
 
Câteva neajunsuri ale studiului, care pot fi observate chiar şi de ageamii ca mine:
 
- Număr mic de subiecţi, pentru o aşa premieră mondială. 
- Media de vârstă a subiecţilor va fi una redusă probabil, fapt care va  îngreuna analiza efectelor secundare. 
- Fiind vorba de subiecţi aflaţi în activitate, angajaţi ai spitalului, cei 150 înclin să cred că sunt sănătoşi sau, cel puţin, au boli cronice bine controlate.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici