- Home
- Editorialiștii
- (27.05.2020, 13:52)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia Munteanu: Şedinţa CSAT - la mare distanţare şi pe repede înainte
Se menţine confuzia tenace dintre Strategia de Apărare şi Strategia de Securitate.
Urmărește
782 afișări
COMENTARIU Lelia Munteanu: Şedinţa CSAT - la mare distanţare şi pe repede înainte
De câte ori aud vorbindu-se despre lucruri sfinte (strategia de Apărare, înzestrarea Armatei etc. etc.) îmi amintesc două fraze dintru-un eseu al profesorului de sociologie militară Marian Zulean, publicat în urmă cu nişte ani, mereu actual, cu un titlu de asemenea greu de uitat („România educată securistic”):
„Un ofiţer mai hâtru îmi mărturisea că, atunci când vizitează sediul ministerului şi citeşte pe toate uşile şefilor ”gl.mr.dr” crede că a nimerit la… Spitalul Militar. Surse din interiorul MAPN, MAI sau SRI povestesc că există cazuri în care şoferi ai generalilor sau chiar paznici de vânătoare au obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare sau ordine publică”.
Astăzi s-a desfăşurat, la mare distanţare („videoconferinţă specială”) a doua şedinţă din acest an a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Citind ordinea de zi, furnizată din scurt de Preşedinţie, am avut cel puţin o tresărire: primul subiect - Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024. Ceea ce ar putea însemna că s-a încheiat, în sfârşit, Analiza Strategică a Apărării, procesul politico-militar fără de care inclusiv un alt subiect de pe ordinea de zi, „Programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă”, stă pe o temelie de adjective.
Lipsa Analizei Strategice a Apărării a făcut ca Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2015-2019 să aducă mai degrabă cu un poem păşunist în proză (identificarea riscurilor, a vulnerabilităţilor şi a ameninţărilor e înecată într-un şuvoi de vorbe).
Declaraţia de presă susţinută la final de Klaus Magnus a adâncit, cu tenacitate, confuzia între Strategie de Apărare şi Strategie de Securitate.
De remarcat că şedinţa de astăzi a CSAT a durat mult mai puţin decât taifasul de aseară al Preşedintelui cu peneliştii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe