COMENTARIU Lelia Munteanu: Varianta cea mai optimistă: a patra doză de vaccin Pfizer - peste câţiva ani

Şi în Statele Unite începe vaccinarea cu a treia doză.

Urmărește
3839 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Varianta cea mai optimistă: a patra doză de vaccin Pfizer - peste câţiva ani

COMENTARIU Lelia Munteanu: Varianta cea mai optimistă: a patra doză de vaccin Pfizer - peste câţiva ani

Agenţia americană a medicamentului (FDA) a decis că a treia doză de vaccin se va administra după cum urmează:

  •  celor de peste 65 de ani (vot unanim)
  •  celor cu factori de risc, indiferent de vârstă (vot unanim).
  •  personalului medical şi cadrelor didactice, indiferent de vârstă (vot unanim).
  •  orice alte categorii de populaţie nu vor primi a treia doză acum (două voturi împotrivă, ale celor care susţin că a treia doză ar trebui administrate tuturor acum).

Decizia de vaccinare nu a inclus toate categoriile de vârstă, pe motiv că lotul sudiului israelian a fost... prea mic. Un million de persoane – prea puţin?! Acesta e argumentul pe baza căruia FDA susţine că, referitor la cei sub 65 de ani, nu există destule date care să ateste necesitatea vaccinării cu a treia doză. 

Reamintesc că, în Israel, ţara ale cărei institute de cercetare au realizat studiul, vaccinarea celor peste 60 de ani (mai mult de un milion de persoane) n-a fost suficientă ca să oprească valul 4 de Covid-19. Rezultă că, în timp, chiar şi celor mai tineri le scade nivelul de anticorpi, şi numai o doză suplimentară continuă să îi protejeze. În schimb, cam la o lună după extinderea campaniei de vaccinare cu a treia doză la toate vârstele, valul 4 a fost oprit.

(Interesant de ştiut care va fi poziţia organismelor de avizare europene şi, mai ales, a Marii Britanii).

Întrebată dacă Ministerul Sănătăţii de la Ierusalim va administra populaţiei a patra doză de vaccin peste şase luni, prof. dr. Sharon Alroy-Preis, şefa Departamentului de Sănătate Publică, a răspuns că următoarea vaccinare va fi în funcţie de necesităţi – la nevoie, se va desfăşura peste şase luni, dar estimările arată că nu va fi necesară o doză suplimentară decât peste câţiva ani. 

În România se tot anunţă că Israelul se pregăteşte de a patra doză. Fals!  Autorităţile medicale de la Ierusalim vorbesc, precum doamna doctor  Alroy-Preis, despre monitorizare (a nivelului de anticorpi). Evident, totul depinde de apariţia unei noi tulpini, rezistente la actualul vaccin, ceea ce ar presupune oricum o doză actualizată. Dacă aceasta va fi situaţia, nu se poate vorbi despre o a patra doză, ci de rapel actualizat, ca în cazul vaccinului antigripal.

Ce nu ştie deocamdată, dar se studiază:

  •  câte doze iniţiale de vaccin sunt necesare împotriva covidului? Deocamdată se ştie că 3.
  •  va fi nevoie de reactualizare anuală, ca în cazul vaccinului antigripal?
  •  vor exista efecte secundare pe termen lung? Foarte puţin probabil - ce nu apare într-o lună-două, de regulă nu prea apare. În zeci de ani de vaccinări „clasice" şi în vreo 10 ani de utilizare a tehnologiei de tip ARNm, nu s-a semnalat nici un fel de efect secundar pe termen lung.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici