COMENTARIU Marius Oprea: 2022, anul în care ne-am recîştigat patria

Ce să aştept de la 2023? Europa nu mai are secrete. Asimilarea ”valorilor europene” include şpaga, care e transfrontalieră şi nu a ocolit Bruxelles-ul. Oamenii politici sînt la fel peste tot, de multe ori mai vulgari şi incompetenţi decît cel din urmă alegător al lor. Ucraina, vecina noastră, alături de care am fost şi sîntem, ne tratează conaţionalii ca pe un bun propriu, răpindu-le în mod voit limba şi tradiţiile. Sîntem singuri, conduşi de un preşedinte atît de imobil, încît a ajuns să semene cu propria lui statuie. Singurul lucru care ne mişcă, într-o lume care-şi înghite, rînd pe rînd, valorile ca pe bomboane, e conştiinţa noastră de sine, care se dovedeşte singura noastră putere.

Urmărește
1514 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea: 2022, anul în care ne-am recîştigat patria

COMENTARIU Marius Oprea: 2022, anul în care ne-am recîştigat patria

Românii au, în opinia mea, nu numai o vocaţie de supravieţuitori, dovedită istoric, ci şi o mare mobilitate derivată din aceasta. Sîntem o naţiune vie, abia trezită dintr-un somn istoric de 45 de ani. Am avut ghinioane de dimensiuni epice. Mai întîi, că după o revoluţie anticomunistă, am fost conduşi, în propriul asentiment dat de votul din ”Duminica Orbului”, pe 20 mai 1990, de un fost comunist, care a încercat să salveze tot ce mai era de salvat din ruinele fostului regim. Apoi, au fost patru ani esenţiali, ai administraţiei Constantinescu, de reorientare a României spre UE şi NATO. Au urmat alţi zece ani, trăiţi în delirul post-totalitar al unui turnător, însetat de putere şi revendicativ. Poate că partea cea mai nocivă a ”tranziţiei noastre”, dincolo de aproape trei decenii cu trei preşedinţi pe care poate că nu-i meritam, a fost salvarea ”omului nou”, prototipul moral al comunismului, peste care au trebuit să treacă aceste trei decenii de ”capitalism” şi înţelegere a mecanismelor lumii în care trăim, ca să şteargă orice urmă a lui. Acum, trăim într-o Românie în mişcare, o ţară vie.

Dovada cea mai bună a renaşterii morale, aflată încă la debut, e că românii nu mai iau de bun ce li se dă, ori ce li se cere. S-a văzut, recent, în ”dosarul Schengen”, care contrar voinţei prezidenţiale, care ne-a cerut imperios docilitate, a născut o reacţie viguroasă şi sănătoasă. Nici nu contează natura şi eficacitatea protestului, faţă de o nedreptate care ne-a fost făcută. Ceea ce mă bucură e că majoritatea românilor s-au simţit revoltaţi şi atinşi de nedreptate şi a reacţionat fiecare, după puterile lui.

Sîntem, deci, încă izolaţi şi ”nefrecventabili”, pentru unii dintre europeni. Nici nu contează raţiunile lor, cît contează mîndria noastră în faţa acestei excluderi, care n-a întîrziat să se manifeste. Aşa că finele anului 2022 ne găseşte, ca naţiune, într-un moment al propriei revalorizări. Se mai întîmplă ceva şi cu istoria noastră. De un deceniu şi jumătate, există valuri de încercări de a ne anula simboluri care pentru unii contează – cum e, de pildă, cazul rezistenţei anticomuniste, etichetată ca ”legionară” sau pro-nazistă, ca în cazul unui patriot erou, mort în închisoare – l-am numit pe Mircea Vulcănescu. Acum, chiar la sfîrşit de an, are loc o nouă încercare, de a-i anula memoria, prin demersul pornit de o primărie de sector, de a-i demola un bust, ridicat la începutul anilor 2000 într-o mică piaţetă bucureşteană.

Ce s-a întîmplat, de la ridicarea acelui bust, pînă în prezent, încît să fie nevoie ca el să fie dat jos? Mircea Vulcănescu n-a putut face nimic reprobabil, încît să fie damnat post-mortem. Alţii sînt cei care-i decid soarta postumă, în funcţie de noul ”trend” al corectitudinii politice, prost înţeleasă. Dar şi mai mulţi sînt cei care-i sar în apărare. În mod fundamental diferite, cele două momente, cel al refuzului admiterii României în Schengen şi acela al încercării de demolare a unei statui, sînt totuşi asemănătoare, prin ceea ce trezesc în români – un sentiment de revoltă, pornită din asumarea, în fine, a unor valori naţionale, care încep să se statornicească.

Nu ne mai lăsăm călcaţi în picioare, cu o mioritică blazare. În mod paradoxal, faptul că sîntem conduşi de un preşedinte total inert, incapabil de orice empatie cu ”sentimentul românesc al fiinţei”, ne-a ajutat enorm, în aceşti ani de stagnare, marcaţi doar de scandaluri politice interne: ne-a învăţat să ne mişcăm singuri. Să învăţăm că nu ne apără nimeni istoria, tradiţiile, valorile, mîndria de a fi români, în afară de noi înşine. Asta este cea mai bună lecţie, învăţată pe parcursul anului care a trecut şi a celor dinainte. A fost nevoie de doi ani de pandemie, de un an de război la graniţă, de o nedreptate istorică săvîrşită asupra noastră, ca să simţim româneşte. Dar în sfîrşit, o facem. Să-i fim recunoscători şi preşedintelui Iohannis, pentru lipsa lui de contribuţie la asta, care în sine a devenit, în mod paradoxal, o sursă de patriotism pentru restul românilor.

Cu ce intrăm, în 2023, faţă de 2022 şi alţi ani anteriori? Cu o conştiinţă de sine mult mai pregnantă. Cu un sentiment de colectivitate şi solidaritate mult mai accentuat, decît în trecut. Cu gîndul că, să fii român nu e un blestem al sorţii, cum gîndeau mulţi în urmă cu un deceniu-două, cînd nu se întrevedea nicio ieşire dintr-o tranziţie mai lungă decît veacul. Acum, parcă sînt semne ale trezirii la o realitate, care ne spune că efortul nostru comun, al oamenilor mărunţi, e mult mai important şi că noi contăm, nu cei de la care, pînă acum, am aşteptat zadarnic ”să ne dea”. Ne putem lua singuri, iar primul lucru pe care l-am obţinut acum, la finele anului 2022, e propria noastră mîndrie. Şi nu e puţin lucru. Ce ne-am recîştigat, a fost patria. Un cuvînt pe care, în urmă cu douăzeci de ani, ne era ruşine să-l rostim, darămite să-l scriem. De aici încolo, începe de fapt totul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici