- Home
- Editorialiștii
- (18.01.2022, 20:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Marius Oprea / Două malteze, actriţa Dalli şi avocata Matsola, şi un paradox: ”bătrîna progresistă” şi ”tînăra conservatoare”
Malta e o ţară mică, dar cu o istorie şi cu un renume mare. Cînd spui Malta, automat gîndul merge la Ordinul Cavalerilor de Malta, la lupta lor glorioasă împotriva turcilor. La o insulă mica, dar cu un trecut măreţ. De acum, Malta este şi ţara care a dat doi lideri europeni importanţi: un Preşedinte al Parlamentului de la Strassbourg şi un Comisar de la Bruxelles. Ambele funcţii sînt ocupate acum de două femei, ambele din Malta, dar între care cu greu poate găsi cineva altă asemănare.
Urmărește
10483 afișări
Malta
Dacă în Malta, probabil, Ordinul Cavalerilor de Malta o avea încă vreun bun renume (deşi mă cam îndoiesc să nu fi avut vreun amestec în traficul cu ”paşapoarte de aur”, tranzacţionate pe bani de guvernul maltez pentru miliardari de diferite neamuri şi cu origini ale averii lor destul de tenebroase), în România nu prea se ştie ce face acest ordin, concret. Impresia este că sînt un fel de masonerie, ceva mai ”selectă”, întrucît lucrează la vîrf numai cu serviciile secrete: am să dau aici ca exemplu, deocamdată, doar filiera de contrabandă cu combustibil în fosta Iugoslavie prin gara Jimbolia, în care au fost implicaţi, alături de şefii SRI, Costi Mataragiu (şef zonă Banat) şi Vasile Petera (şef al Serviciului pe Timiş) plus Ionel Bara, la vremea respectivă Ambasador Extraordinar al Ordinului de Malta în România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Aşa încît, pentru mine Malta, mai ales de cînd cu scandalul asasinării unei ziariste care dezvăluia afacerile de mită ale guvernului, nu e o ţară tocmai ”curată” – cum se întîmplă, de fapt, cam cu fiecare ”paradis fiscal”. Cum se face însă că o asemenea ţară a dat două femei atît de diferite, în poziţii de frunte din Europa?
Căci, într-adevăr sînt total diferite. Helena Dalli, fostă ”miss” pe la finele anilor ’80 şi actriţă în filme de serie B spre C, e o progresistă înfocată, susţinătoare necondiţionată a tuturor grupurilor şi grupuleţelor minorităţilor sexuale, care acoperă cam toate literele alfabetului. Ea a venit în Parlamentul European direct din guvernul maltez, cel acuzat de ziarista Daphne Caruana Galizia, pentru acte de corupţie în articolele sale – pînă în octombrie 2017, cînd a fost ucisă prin detonarea unei bombe. Dalli a venit în Parlamentul European şi cu alte ”bile negre”: o avere de un milion de dolari, pe care declară că i-a dobîndit ”din actorie” – deşi a jucat doar într-un film, cît de cît cunoscut. Apoi, pentru că, ministru fiind, n-a ezitat să-şi angajeze unul din cei doi băieţi în fruntea unei agenţii guvernamentale malteze.
Helena Dalli are 59 de ani, pe care însă nu-i arată – ţine la ”look”-ul său de fostă ”Miss Malta” şi e în pas cu toate modele – inclusiv cele politice. Susţinută de Dacian Cioloş, fostul şef al grupului Renew Europe, comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, s-a numărat printre promotorii Raportului Matic votat anul trecut de Parlamentul European, prin care educaţia sexuală (a se citi pro-homosexualitate şi transgender în şcoli) e obligatorie, în ţările Uniunii Europene. Nu se ştiu prea multe despre acest parcurs al unei actriţe mediocre, care se agaţă cu disperare de gloria şi tinereţea de odinioară, ajunse atît de sus: chiar şi presa malteză e săracă în detalii. Ceea ce mă poate duce cu gîndul la nişte subterane şi ”sfori” din siajul progresist – neomarxist, care au transformat-o, pur şi simplu, într-un vector politic la Bruxelles, ca să mai zguduie niţel tradiţiile Europei, unită pe bazele tradiţiei creştine, nu ale ”miturilor” LGBTQ+.
Doamna aleasă ieri în fruntea Parlamentului European, prin vot, nu prin sforării, conservatoarea malteză Roberta Metsola e exact opusul Helenei Dalli. La 43 de ani, arată exact cît îi indică vîrsta. E o susţinătoare a interzicerii avortului, lege în vigoare în Malta şi – mai mult – a fost printre politicienii maltezi care au reuşit să impună, la negocierile de aderare la Uniunea Europeană, ca acest capitol privind interzicerea avorturilor în Malta să privească doar opţiunea internă a maltezilor şi nu ”politicile UE”. Aşa a şi rămas, în Malta. E de înţeles că Roberta Metsola, mamă a patru copii, a militat pentru aceleaşi valori creştine şi de apărare a tradiţiei familiei şi în Parlamentul European, s-a împotrivit Raportului Matic. Fără a fi împotriva minorităţilor sexuale şi a promova politici homofobe, nu înţelege însă ca drepturile minorităţilor să le încalce pe cele ale majorităţii – cum e tendinţa, în noile politici ale ”corectitudinii politice”. Alegerea ei îmi dă speranţe că Europa mai are o şansă, de trezire la realitate – mai ales că e nevoie mai mult decît oricînd de luciditate, cu ruşii la uşă.
Mai e ceva, care o face de-a dreptul simpatică pe noua preşedintă a Parlamentului European: absolventă de drept, ea s-a implicat de la finele studiilor în politică, determinînd orientarea pro-europeană a ”popularilor” maltezi. A fost aleasă însă europarlamentar abia la a treia încercare, ceea ce o face de-a dreptul simpatică: nu a fost deci promovată de vreun ”sistem” şi nici pe baza vreunui compromis stînjenitor. În plus, nu-i e frică să spună ce crede, fără să-i fie teamă că-i lipeşte cineva vreo etichetă pe frunte; din acest punct de vedere, e mai curajoasă decît mulţi bărbaţi, pe care i-am văzut îngenuncheaţi pînă şi pe stadioane, în faţa vîntului.
O ţară mică şi două femei, care ilustrează cele două mari orientări, din politica europeană: ”progresismul” neomarxist şi tradiţionalismul, de diferite nuanţe. Ceea ce-mi dă speranţe e că adepta progresismului e o actriţă fanată, mai în vîrstă cu 16 ani decît femeia-avocat care ţine la morala şi tradiţia creştină.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe