- Home
- Editorialiștii
- (13.08.2020, 12:25)
- Sorin Avram
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Sorin Avram: Demisia, domnule preşedinte al Academiei Române, şi la luptă!
Urmărește
7703 afișări
Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, este nemulţumit de schimbările pe care intenţionează să le opereze Ministerul Educaţiei, adică reducerea numărului de ore şi eliminarea cursurilor de latină. Domnul Pop consideră că ”diminuarea numărului de ore petrecute de elevi în şcoală este o mare eroare. Cu cât scade numărul de ore petrecute în şcoală creşte cuantumul de timp petrecut de unii elevi pe stradă, în săli de jocuri, pe site-uri nepotrivite, prin mall-uri etc”. În ceea ce priveşte scoaterea din programă a latinei, aceasta reprezintă ”o eroare a unor decidenţi fără perspectivă culturală”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
Probabil că Ioan Aurel Pop are dreptate, dar de ce acesta nu l-a determinat pe Ioan Aurel Pop să împiedice luarea acestor decizii? Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, face parte din ”Comisia de validare a planurilor-cadru pentru învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional”, adică din acea comisie care a validat deciziile comisiilor de lucru care au hotărât reducerea numărului de ore de curs şi eliminarea latinei! Pentru a da greutate comisiei, astfel încât să-i reducă la tăcere pe eventualii contestatari, Ministerul Educaţiei l-a convins pe domnul Pop să accepte să facă parte din acest organism, alături de responsabili din Ministerul Educaţiei şi de reprezentanţi ai unor universităţi de renume, ai sindicatelor din învăţământ şi ai asociaţiilor de părinţi.
Dacă Ioan Aurel Pop chiar este atât de nemulţumit ar trebui să se retragă din această comisie. Astfel, ar putea să critice deciziile acesteia, dar şi pe cele ale Ministerului Educaţiei şi ale Guvernului fără niciun fel de constrângere.
Dacă tot îl frământă problemele învăţământului românesc, Ioan Aurel Pop ar trebui ca de la înălţimea funcţiei de preşedinte al Academiei Române să ceară imperativ Guvernului României să respecte Legea educaţiei, care prevede că pentru sistemul de învăţământ trebuie alocată o sumă echivalentă cu 6% din Produsul Intern Brut. În România nu ştie nimeni exact cu cât se finanţează învăţământul, pentru că autorităţile au făcut un talmeş-balmeş intenţionat, astfel încât să nu se poată calcula cu exactitate cât anume se alocă educaţiei. La banii alocaţi Ministerului Educaţiei, guvernanţii adună şi sumele cheltuite pentru sistemul de învăţământ de primării şi consiliile judeţene, dar şi investiţiile cu fonduri europene şi cele ale Companiei Naţionale de Investiţii. Sumele alocate sistemului educaţional din România sunt cuprinse undeva între 3% şi 5% din PIB.
Tot preşedintele Academiei Române ar trebui să lupte pentru domeniul cercetării, care continuă să reprezinte una dintre bătăile de joc preferate ale autorităţilor. România s-a angajat în faţa partenerilor din UE să aloce 1% pentru cercetarea în sistem public şi 1% în sistem privat, dar în realitate cheltuieşte doar 0,2% pentru un domeniu vital în dezvoltarea unei ţări.
În concluzie, demisia din ”Comisia de validare a planurilor-cadru pentru învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional”, domnule Ioan Aurel Pop, şi la luptă!
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Citește și: COMENTARIU Lelia Munteanu: Mila Măriei Sale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe