COMENTARIU Sorin Avram: Minunata lume a angajaţilor la stat şi la privit pe geam în aşteptarea pensiei

Urmărește
4916 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Minunata lume a angajaţilor la stat şi la privit pe geam în aşteptarea pensiei

COMENTARIU Sorin Avram: Minunata lume a angajaţilor la stat şi la privit pe geam în aşteptarea pensiei

De ani de zile este bătaie pe locurile de admitere la şcolile de poliţie şi de jandarmi, mulţi dintre tineri ştiind că este rentabil să fii cadru de nădejde al statului de drepţi, culcat, salt înainte, drepţi, pe loc repaus! Statul de drepţi îţi dă uniformă, îţi asigură un venit decent, îţi oferă un anumit statut social şi după câţiva ani de viaţă bună, nu foarte mulţi, îţi acordă statutul de pensionar şi o pensie la care mulţi civili nici măcar nu pot visa. 
 
Statul birocratic se numără şi el printre preferinţele românilor, indiferent de vârstă. Evident, nu al românilor care lucrează în mediul privat şi se plâng de birocraţia excesivă, ci al celor care fac parte din sistem şi al celor care doresc să se bucure şi ei de acest statut. Conform omului de afaceri Liliana Agheorghicesei, preşedinte al Federaţiei Femeilor de Afaceri din regiunea Nord-Est şi membru în conducerea Consiliului Naţional al IMM-urilor din Romania, mulţi salariaţi din mediul privat se gândesc cum ar putea şi ei să ajungă să lucreze la stat: „Întrebaţi orice salariat din mediul privat dacă dorinţa lui nu este să ajungă salariat la stat. De ce? Păi, lucrează o treime din timpul pe care-l are la dispoziţie şi este plătit de trei ori mai bine decât în mediul privat. Mai are şi siguranţa locului de muncă”.
 
În cadrul unui dialog pe care l-am avut cu doamna Agheorghicesei, aceasta a mai spus că migraţia forţei de muncă înspre sectorul bugetar va crea mari probleme pentru companiile private, care şi aşa găsesc cu greu oameni, şi va produce turbulenţe în plan economic: ”Asta va destabiliza destul de mult balanţa economică a României şi vom ajunge într-un haos, pentru că mai devreme sau mai târziu oamenii de afaceri vor încerca să restrângă din ce în ce mai mult activitatea, în aşa fel încât să nu aibă pierderi. Având pierderi nu poţi să faci precum Guvernul, să te tot împrumuţi şi să nu ai de unde da înapoi. Noi, ca agenţi economici, nu putem să ne împrumutăm şi să nu avem de unde returna banii la bancă. Şi-atunci ce faci? Reduci cheltuielile”.
 
Având un sector bugetar extrem de umflat, Statul Român, pe lângă faptul că trebuie să se împrumute în permanenţă, mai şi trimite armatele de inspectori pe capul firmelor pentru a le căuta nod în papură, astfel încât să se întoarcă la birou cu cât mai multe foi lipsă din chitanţierul de amenzi, ceea ce se traduce prin fonduri aduse la bugetul de stat în stat. Spune Lilian Agheorghicesei: „Tot timpul se va merge pe a aduce bani la bugetul de stat prin controale coercitive extrem de abuzive, unele dintre ele, şi nu putem continua dacă nu avem un mediu liniştit pentru a ne face munca de zi cu zi”. 
 
Supărarea mediului de afaceri nu este pe cei care muncesc la stat şi care nu au timp nici măcar să bea un ceai şi îşi iau de lucru şi acasă, după cum spune Liliana Agheorghicesei, ci pe cei care care suprapopulează birourile şi nu fac nimic. Este vorba despre ”pilele” funcţionarilor cu poziţii de conducere şi ale politicienilor, care secătuiesc bugetele publice şi care-i fac invidioşi şi-i lasă fără chef de muncă pe salariaţii de la privat, care sunt preocupaţi să caute portiţe prin care să pătrundă şi ei în minunata lume a angajaţilor la stat şi la privit pe geam în aşteptarea pensiei. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici