- Home
- Editorialiștii
- (09.01.2021, 14:21)
- Sorin Avram
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Sorin Avram: România sănătoasă la cap
Urmărește
1397 afișări
COMENTARIU Sorin Avram: România sănătoasă la cap
România sănătoasă la cap
În crucea nopţii, nişte domni cu figuri sobre te anunţă că starea de alertă va fi prelungită pentru încă 30 de zile. Ţi se interzice să mai ieşi după ora 23.00 din casă. Dacă eşti prins pe stradă după această oră şi nu ai o declaraţie pe proprie răspundere care să prezinte un motiv solid al deplasării eşti amendat. Nu ai ai voie să mergi la nunta prietenului tău, care dacă o organizează riscă să fie amendat. Masca trebuie să o ţii tot timpul pe nas şi pe gură, fiindcă dacă te pârăşte cineva că nu procedezi astfel eşti sancţionat. Trebuie să ţii distanţa faţă de cei dragi, pe care dacă vrei să-i vizitezi este recomandat să-ţi faci un test rapid în prealabil. Nu ştii dacă mâine când mergi la serviciu îţi mai găseşti locul de muncă ori dacă la finele lunii vei primi salariul întreg. La televizor politicienii se ceartă de la funcţii, iar crimele, incendiile şi accidentele de circulaţie se ţin lanţ, aşa cum se ţin maşinile unele după altele pe Valea Prahovei la fiecare sfârşit de săptămână. Pe reţelele de socializare dezbaterile legate de vaccinul anti-COVID sunt mai aprinse decât o pensiune care a luat foc din cauza instalaţiei electrice improvizate. Profesorii, copiii, dar şi părinţii acestora s-au săturat de învăţământul online.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
Ei bine, toate acestea lasă urme adânci în psihicul tuturor. Urme care se vor vedea cât sunt de profunde abia peste câţiva ani, în opinia preşedintelui Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România, medicul Alexandru Paziuc: „Oamenii au fost perturbaţi de izolare şi de faptul că au fost puşi într-o altă condiţie decât erau ei obişnuiţi. Nu mai vorbim de şcoala online, care perturbă total modul de creştere şi educare a copiilor. La copiii care au acum 10-11 ani, de exemplu, în 6-7 ani s-ar putea vedea o stare de frică accentuată, o tendinţă de izolare. De asemenea, oamenii vor avea dificultăţi în a socializa şi în a crea motivaţii vizavi de viaţă, de profesie, de familie. Toate astea pot genera depresii severe, pentru că noi nu am fost pregătiţi pentru aşa ceva”.
Într-un dialog pe care l-am avut cu medicul psihiatru Alexandru Paziuc, acesta mi-a spus că ”e important să existe nişte strategii naţionale pe sănătate mintală pe termen scurt, pe termen mediu şi pe o perioadă lungă, dar din păcate structurile care ar trebui să facă acest lucru nu... Ele există, avem Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog, care din luna martie nu are nicio conducere. Doamna a ieşit la pensie şi din momentul respectiv noi suntem practic decapitaţi, într-un moment în care am fi avut nevoie de o orientare, de o strategie, ca să putem şti cum putem coordona şi celelalte ministere, pentru că vorbim de consum de droguri, vorbim de comportament antisocial”.
Doctorul Paziuc propune crearea unei agenţii naţionale independente, care să colaboreze cu mai multe ministere: ”Pentru a rezolva o problemă de sănătate mintală nu este o problemă strict medicală: consult medical, diagnostic, reţetă şi la revedere. Este o problemă de prevenţie, deci Ministerul Educaţiei, ce înseamnă reabilitare şi reintegrare socială, deci Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Întrucât noi mai avem şi cazuri medico-legale, persoane care comit crime în contextul anumitor tulburări, sigur ar trebui să fie şi Ministerul de Interne. Vorbim şi despre lupta antidrog. Nu ştiu cum Ministerul Sănătăţii se ocupă de această problemă, de lupta antidrog”.
Agenţia imaginată de medicul psihiatru ar trebui să se afle în subordinea Parlamentului, pentru că sunt necesare foarte multe modificări legislative. Încercări similare referitoare la o strategie naţională privind sănătatea mintală au mai fost, dar toate demersurile au rămas pe nişte foi de hârtie care au sfârşit în nişte sertare: ”Fiecare Parlament, fiecare Guvern a venit, a făcut planuri de acţiune. Există strategii, am avut proiecte pilot cu olandezi, cu austrieci, cu italieni, cu toţii ne-au arătat modelele pe care le putem aplica, s-au plătit bani grei pentru acest lucru, dar totul a rămas în sertar. S-a schimbat ministrul, s-a schimbat sertarul. Avem aşa multe strategii bune şi aşa multe planuri de acţiune, dar nu au o finalitate”.
În concluzie, aşa cum România are programe naţionale de boli cardiovasculare, oncologie sau diabet zaharat, mai ales în contextul pandemiei, ar avea neapărată nevoie şi de un program naţional de sănătate mintală. Bun, dacă se doreşte ca poporul român să nu fie speriat şi să umble debusolat de colo-colo fără să-şi găsească locul şi fără să fie bun de nimic. Programul s-ar putea intitula, de exemplu, ”România sănătoasă la cap”. Numai de nu ar avea soarta altor programe naţionale gen ”România educată” şi ”România normală”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Citește și: ISTORIA FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Securitatea acum 50 de ani: de la ”secera şi ciocanul”, la ”cooperativa ochiul şi timpanul”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe