COMENTARIU Sorin Avram: Succesul incontestabil al ministrului Cîţu, contestabil

Urmărește
5392 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Succesul incontestabil al ministrului Cîţu, contestabil

COMENTARIU Sorin Avram: Succesul incontestabil al ministrului Cîţu, contestabil

Florin Cîţu, unul dintre cei mai vocali propagandişti ai PNL, l-a lăudat pe ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, pentru succesul ”incontestabil” al programului IMM Invest. Domnul Cîţu a bătut toba pe reţelele de socializare că acest program a fost accesat de 8.368 de firme, iar volumul creditelor acordate a ajuns la 7,2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 10,5% din stocul total de credite în lei pentru companii. Numai că la cele aproximativ 500.000 de IMM-uri câte există în România, cele 8.368 care ar fi accesat fonduri nu înseamnă mare lucru. Başca faptul că băncile acordă credite doar firmelor sigure sută la sută, după o lungă şi atentă verificare, în ciuda faptului că împrumuturile sunt garantate de Guvern. Iar asta poate însemna că firmele s-ar fi descurcat şi fără intervenţia Executivului de la Bucureşti. Aşadar, succesul incontestabil cu care s-a lăudat Florin Cîţu este cât se poate de contestabil.

 

Într-un interviu pe care l-am realizat cu Luminiţa Chihai, consultant fiscal, acesta mi-a spus că „în acest moment, în afară de faptul că nu mai există presiunea Fiscului pentru executări silite şi pentru calculul de dobânzi şi penalităţi, şi că oamenii şi-au luat, totuşi, un şomaj tehnic, eu nu văd alte măsuri concrete de ajutor”. Însă, atenţie, şomajul tehnic nu reprezintă o invenţie a Guvernului Orban, iar plăţile nu sunt suportate de acelaşi Guvern, după cum susţine liderul PMP, eurodeputatul Eugen Tomac: ”Cele mai sănătoase măsuri pe care le luăm la ora actuală sunt cele recomandate, dacă vreţi, de Uniunea Europeană. Pentru că ajutorul de şomaj tehnic pe care l-a primit fiecare salariat în perioada pandemiei este oferit de Uniunea Europeană. Banii n-au venit din altă parte decât de la Uniunea Europeană”.


Întrebat la Digi 24 despre cheltuielile legate de criza COVID, propagandistul din fruntea Ministerului de Finanţe a spus că până în prezent acestea se ridică la 3,1 miliarde de lei. Nu ne putem compara cu Statele Unite, care au pompat în economie şi în sistemul sanitar trilioane de dolari, sau cu Germania, care a alocat zeci de miliarde de euro pentru combaterea efectelor pandemiei, dar, totuşi, România este o ţară de vreo 19 milioane de locuitori şi cu un PIB de aproximativ 223 de miliarde de euro.


Concluzionând, contribuţia ministerului condus de domnul Cîţu la menţinerea în viaţă a economiei este aproape zero. Este fix 0,29, pentru că atâta înseamnă cele 3,1 miliarde de lei transformate în euro din valoarea Produsului Intern Brut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici