COMENTARIU Sorin Avram: Ucrainenii, o şansă pentru România

Când întrebi autorităţile de ce unele proiecte de investiţii sunt abandonate ori de ce se lucrează numai din an în Paşte, iar câteodată chiar mai rar, acestea dau vina pe lipsa forţei de muncă. Se plâng că şcolile româneşti nu mai produc instalatori, electricieni şi macaragii, şi că puţinii meseriaşi care au mai rămas au luat calea străinătăţii, acolo dacă nu e cald, oricum e mai bine date fiind câştigurile mai mari decât cele oferite la noi.

Urmărește
12467 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Ucrainenii, o şansă pentru România

Nici sistemul de sănătate nu se simte prea bine, unele specialităţi ducând o lipsă acută de asistenţi medicali, dar mai ales de medici. Pandemia a arătat-o cu asupra de măsură.

În acest context, nenorocirea de la graniţa de nord a României ar putea acoperi parte din găurile existente pe piaţa muncii. Numai că pentru asta autorităţile de la noi ar trebui să se mişte mai cu talent, pentru că ucrainenii vin, se odihnesc un pic şi după aia pleacă. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că aproximativ 39% din cei aproape 119.000 de refugiaţi care au păşit de pământ românesc de la declanşarea războiului au rămas pe teritoriul ţării noastre. Pe lângă grabă este nevoie şi de o legislaţie care să permită angajarea refugiaţilor cât mai rapid şi pe o perioadă de timp cât mai lungă de timp, pentru ca oamenii să-şi poată face nişte socoteli. Mai ales oamenii care au copii şi care nu se pot muta de colo-colo toată ziua.

Un angajat dintr-o multinaţională de peste Ocean care este prezentă şi în Europa, printre altele în România şi în Ucraina, mi-a scris că ”statul român a comunicat prin ANOFM că există o perioadă de graţie de 9 luni acordată celor care vin din Ucraina şi cer statut de refugiat, timp în care nu le trebuie viză de muncă, dar nu e suficient, nu e clar dacă doar pentru refugiaţi sau se poate generaliza pentru toţi cetăţenii străini din Ucraina”. Pe lângă ucraineni au trecut graniţa mulţi indieni şi pakistanezi care lucrau în Ucraina.

O altă subliniere este aceea că ”pentru a obţine permisul de muncă, România solicită şi cazierul judiciar al persoanei, care se eliberează DOAR în persoană, unde omul are reşedinţa, deci ar trebui să se obţină şi online, nimeni nu revine în Ucraina pentru cazierul judiciar”.
Şi am mai selectat câteva rânduri: ”Fast-track-ul ar fi un mecanism prin care statul să ajute companiile cu prezenţă în România să angajeze rapid cetăţenii străini, mai ales din Ucraina, în contextul dat. În Portugalia, Guvernul tocmai a anunţat că toţi refugiaţii din Ucraina vor primi automat număr fiscal, număr de securitate socială şi card de sănătate - cumulul ăsta de chestiuni oferindu-le şi dreptul la muncă, într-o manieră mult mai facilă”.

Guvernul de la Bucureşti ar trebui să profite de o oportunitate creată de o situaţie pe care nimeni din lumea normală la cap nu şi-ar fi dorit-o. Însă, dacă tot a apărut, Guvernul României nu ar trebui să o lase să scape. Asta dacă vrea şi poate. Dacă nu, atunci Guvernul Ciucă să se reaşeze pe marginea drumului şi să înceapă să se plângă iarăşi că acesta este plin de gropi pentru că nu are cine lucra.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici