COMENTARIU Valeriu Şuhan: Ghid de apărare în stare de urgenţă (III)

Ca să abordez în faţa dvs. cele ce urmează, mărturisesc că m-am consultat cu un deştept în materie, un tânăr şi inimos colaborator.

Urmărește
343 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: Ghid de apărare în stare de urgenţă (III)

COMENTARIU Valeriu Şuhan: Ghid de apărare în stare de urgenţă (III)

Nu sunt un specialist în materie IT&C şi nu mi-e ruşine să recunosc. Îmi aduc aminte de un şef al meu de pe vremuri care spunea, nu e nevoie să le ştiţi pe toate, găsiţi-i pe ăia de ştiu, fiecare pe ”meseria” lui. Bun sfat !

Ştiu, ca mai toată lumea, să mă folosesc de scula numita computer şi de această cale lactee a informaţiei, care se numeşte Internet.

Am învăţat că atunci când te aşezi în faţa unui computer, dacă este conectat la Internet, devii o persoană expusă public.

Majoritatea site-urilor pe care navighezi, indiferent de motiv, preiau date din computerul tău. Adică, adresa de email, parole sau alte date pe care le-ai folosit cândva, pentru a completa formulare pe diferite site-uri. Şi mai rău, îţi instalează automat, fără ca tu să ştii, progrămele în computer, care ulterior vor trimite diferite date.

Bineînţeles, acolo unde n-ai vrea ca ele să ajungă.

Chiar Facebook a fost devoalat că s-a dedat la a instala în mod secret o aplicaţie care îţi urmăreşte activitatea pe computer, chiar când nu eşti logat.

Au fost demascaţi e adevărat, dar gândiţi-vă câte alte mii şi mii de alte site-uri fac acelaşi lucru, dar nefiind atât de mari, trec neobservate.

”Malware”, malitious software, iată echivalentul lui Belzebut în această materie.

Nemernicul ăsta pervers este proiectat pentru a se infiltra în computer şi a dăuna aplicaţiilor. El conţine: viruşi, troieni, viermi, spyware, adware, crimeware, viruşi macro, keylogger şi altele asemenea. Adică, o armată de pitici cu puteri de uriaş.

În ”no time”, armata asta te poate lăsa lefter. La propriu.

Odată luat în vizor, poţi fi localizat în permanenţă, inclusiv de către hoţi. Dacă ai în computer date bancare ori personale, le poţi spune ”Pa !”.

Inclusiv ceea ce tastezi pe propriul keyboard poate fi transmis altuia. De-aici, o grămadă de belele.

Prin ceea ce se cheamă ”phishing”, adică inducerea în eroare cu privire la autenticitatea unui site îndeobşte foarte cunoscut, te poţi trezi redirecţionat către o copie identică a acelui site, acolo unde îţi vei lăsa parola, PIN-ul, numele de utilizator etc. Adică, te face ”varză”…

De la persoană la persoană, unii pot fi manipulaţi să cumpere anumite produse, alţii pot fi atraşi în activităţi infracţionale, sau pot deveni victime ale traficului de persoane.

Aveţi aici un top al pericolelor ce pândesc pe Internet
- pornografia infantilă şi exploatarea minorilor;
-hărţuirea;
- piaţa neagră;
- propaganda şi dezinformarea;
- fraudele;
- dependenţa;
- obsedaţii s`;
- ”viruşii” şi ”viermii”;
- atentatul la intimidate;
- black hat hackers.

Consecinţele, deci, pot fi dintre cele mai grave.

Bun, dar ce-o să facem în condiţiile astea, ne dezicem de computer, îl aruncăm ?!

În niciun caz ! Computerul este o parte a realităţii lumii de azi, este o prelungire a experienţei noastre de viaţă, iar existenţa lui a devenit o necesitate incontestabilă.

Protecţia este cuvântul de ordine şi desi nu este deplină, există modalităţi de a limita posibilele daune. Ce trebuie să faceţi, este să:
- instalaţi un program antivirus, numai cu licenţă; costul e undeva între100 şi 250 Lei /an;
- activaţi controlului parental;
- nu accesaţi site-uri în mod aleatoriu;
- nu deschideţi email-uri ori attachments dubioase;
- nu postaţi date personale pe Internet;
- nu accesaţi site-uri care comercializează produse piratate, contrafăcute;
- nu folosiţi excesiv computerul folosinţa sa nesăbuită vă poate afecta emotional într-o manieră dramatică.

Ce să vă mai zic ?!

Navigare plăcută….

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici