- Home
- Editorialiștii
- (10.09.2020, 16:38)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia Munteanu: Cursa înarmării cu vaccin anticovid
Urmărește
1286 afișări
Sub semnătura corespondentului său la New York, doamna Tzippy Shmilovitz, Yedioth Ahronoth - cotidianul cu cea mai largă circulaţie din Israel - a publicat de marţi, în ediţia ebraică, un text intitulat „Războiul mondial pentru vaccinul Corona".
Încerc să reproduc cât mai fidel: pentru obţinerea vaccinului anticovid lucrează, împreună cu laboratoarele şi la fel de intens, aproape toate serviciile secrete de pe mapamond. Fiecare se întrece în spargerea securităţii celorlalte, pentru a afla în ce stadiu se află competitorii şi pentru a le fura secretele. Anunţul Rusiei din 11 august, conform căruia a scos pe piaţa internă un vaccin, trezeşte suspiciunea că ar fi pătruns în laboratoatele din Occident, de unde şi-ar fi însuşit informaţii importante. (Autoarea subliniază faptul că informaţiile secrete referitoare la vaccin au nu doar o importanţă medicală, ci şi una politică şi geostrategică).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
Specialiştii, afirmă corespondenta Yedioth Ahronoth, consideră că o asemenea cursă mondială n-a mai fost semnalată de la Războiul Rece. Această cursă vădeşte şi modificările profunde („dramatice:, scrie doamna Shmilovitz) în regulile jocului de spionaj pe timp de pace. Toţi au intrat în horă - şi americanii, şi chinezii, şi ruşii, şi britanicii, şi iranienii şi „să ridice mâna cine crede că nu şi israelienii". În lupta de zeci de ani pentru cucerirea Cosmosului erau doar doi competitori – Statele Unite şi Rusia. În doar şase luni, în lupta pentru leacul covidului, înghesuiala şi dinamica întrec orice precedent.
„Serviciile secrete NATO, care urmăresc de obicei armata rusă, fac acum eforturi să fure cercetările în domeniul vaccinului. Hackerii ruşi şi chinezi nu se mai ostenesc să spargă apărarea IT a companiilor farmaceutice sau a instituţiilor de stat, ci fac „surfing" pe computerele universităţilor occidentale, cum ar fi Universitatea Carolinei de Nord şi altele, care sunt parte a studiilor de cercetare. Trump se teme cel mai mult de China, nu de Rusia, cu care este oarecum în relaţii. Chinezii au dezvoltat în ultimii ani o mare influenţă asupra OMS şi, potrivit New York Times, au reuşit printre altele să obţină informaţii interne din OMS, care facilitează spionajul contra Americii şi Europei. OMS strânge date despre vaccinurile în lucru, iar chinezii sunt foarte interesaţi să afle orice informaţie înainte de a fi publicată".
Pe lângă atacurile cibernetice, chinezii utilizează şi legăturile inter-universitare cu America, inclusiv prin intermediul studenţilor proprii de peste Ocean. (Aceată a doua metodă este preferată, se pare, din cauză că securitatea cibernetică a universităţilor e mult mai slabă decât a marilor companii farmaceutice).
„Toţi fură de la toţi", iar dacă chinezii vor obţine primii vaccinul, „folosind imensa mână de lucru de care dispun, vor deveni cea mai importantă ţară din lume. Va fi o lovitură de nesuportat pentru prestigiul şi interesele geopolitice ale Statelor Unite".
În cea de-a treia fază a testării (ultima etapă a testelor clinice) se află compania americană Moderna ("care se bucură de multă celebritate, deşi n-a produs niciodată vreun vaccin"), proiectul comun al companiilor germană (BioNTech), americană (Pfizer) şi chineză (Fosun Pharm), precum şi compania anglo-suedeză AstraZeneca plus încă câteva chinezeşti. Termenul real al comercializării limitate va fi începutul lui 2021. Comercializarea la scară largă, globală va dura mult mai mult", apreciază corespondentul Yedioth Ahronoth.
Cât despre America, „susţine că nu încearcă să fure informaţii de la ţările inamice, ci pur şi simplu se apără". Adică face presiuni. „Presiunile au un nume: Operaţiunea Warp Speed, pe care şi-a asumat-o Casa Albă în urmă cu câteva luni. Trump e convins că anunţul unui vaccin înainte de alegeri îl va salva de la eşec. Politizarea vieţii şi a morţii, a dus unele companii care concurează între ele (printre care Moderna, Johnson & Johnson şi Pfeizer) să declare împreună că nu vor elibera nici un vaccin care nu va corespunde celor mai drastice standarte de securitate".
Şi ar mai fi ceva: „în special din partea Rusiei şi Chinei - estomparea graniţelor dintre adevăruri şi fake news, care poate afecta direct calitatea vaccinului, până la periclitarea vieţilor omeneşti. Surse ale serviciilor secrete americane şi-au declarat la BBC că convingerea că Rusia şi China vor încerca să creeze suspiciune în jurul vaccinului în rândurile populaţiei occidentale. Cele două ţări au răspândit deja dezinformări referitoare la virus şi sursa lui, iar de acum se vor axa pe vaccin".
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe