- Home
- Editorialiștii
- (30.07.2020, 15:20)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gândurile lui Cristoiu: Urgenţa urgenţelor este ca Guvernul să decidă dacă se ţin sau nu alegeri
- Ion Cristoiu: Trebuie să aibă loc o reuniune la Cotroceni cu şeful statului, toate partidele parlamentare, premierul şi cei de la AEP şi trebuie discutat: mergem la vot şi riscăm sănătatea celor care merg sau nu mergem la vot
- Ion Cristoiu: Măsurile de protecţie sanitară trebuie stabilite cu partidele parlamentare pentru că unele dintre aceste măsuri ar putea afecta democraţia şi pentru ca niciunul să nu spună că a pierdut alegerile pentru că oamenii s-au temut să vină la vot
- Ion Cristoiu: Măsurile de protecţie omoară democraţia pentru că nu dă posibilitatea înnoirii clasei politice. În condiţiile pandemiei, ca să-i vedem pe candidaţi, trebuie permis panotajul electoral. Legea trebuie modificată
Urmărește
1957 afișări
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că partidele din Opoziţie trebuie să facă presiuni pentru o decizie rapidă privind desfăşurarea sau nu a alegerilor locale la 27 septembrie, iar şeful statului să organizeze o întâlnire la Cotroceni care să analizeze dacă se poate risca sănătatea populaţiei pentru a merge la vot.
Ion Cristoiu spune că partidele din Opoziţie ar trebui să ameninţe cu boicotul electoral pentru a obţine rapid o decizie privind desfăşurarea sau nu a alegerilor locale la 27 septembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
„Urgenţa urgenţelor este ca Guvernul să decidă în orele următoare, nu în zilele următoare, dacă se ţin sau nu alegeri. Ca şi USR, PSD trebuie să scrie o scrisoare preşedintelui republicii ameninţănd că nu participă la locale, că boicotează aceste alegeri şi fac un tărăboi internaţional dacă nu se hotărăşte rapid. Nu poate să decidă numai guvernul. Indiferent dacă se ţin sau nu se ţin, trebuie să aibă loc o reuniune la Cotroceni cu şeful statului, toate partidele parlamentare, premierul, cei de la Autoritatea Electorală Permanentă şi trebuie discutate cele două pericole. Facem campanie şi mergem la vot în condiţiile de risc maxim din perioada stării de urgenţă şi luăm anumite măsuri, dar cu toate aceste măsuri pericolul infectării rămâne mare, deci mergem la vot şi riscăm sănătatea populaţiei sau a celor care merg, sau nu mergem la vot şi nu mai avem probleme cu sănătatea”, a susţinut publicistul.
În opinia sa, trebuie puse în balanţă pericolul infectării şi desfăşurarea alegerilor şi luată rapid o decizie deoarece procesul electoral este pe cale să înceapă.
„Întrebarea în cazul alegerilor, este dacă nu se ţin acum, omul moare? Trebuie puse în balanţă cele două pericole. Avem infectări contra ţinerii alegerilor. Cât de grav afectează viaţa oamenilor din România amânarea alegerilor faţă de gravitatea riscului de a se infecta. Acest lucru nu trebuie lăsat pe seama Guvernului. Trebuie să decidă cât mai repede dacă se ţin pentru că procesul electoral începe. Noi nu putem începe un proces electoral şi cu o săptămână înainte de alegeri, Guvernul, constatând că stă prost în sondaje zice <nu le mai ţinem>. Aşa ceva nu există. Mai degrabă le amânăm”, a afirmat publicistul.
Ion Cristoiu subliniază că dacă autorităţile decid să organizeze alegerile, atunci măsurile de protecţie sanitară în campte partidele ania electorală şi la vot trebuie stabilite împreună cu toate partidele parlamentare.
„După ce se decide că se ţin, se hotăreşte nişte măsuri de protecţie sanitară. Purtarea măştii, spălatul pe mâini, păstrarea distanţeri sau datul cu dezinfectant sunt suficiente pentru o campanie electorală minim democratică, corectă şi desfăşurăm alegeri? Dacă nu, măsurile care se iau trebuie stabilite de comun acord cu partidele parlamentare pentru că s-ar putea ca anumite măsuri să afecteze democraţia. Vă dau un exemplu. S-a modificat legislaţia şi s-a propus ca pentru lista de susţinători să fie cel puţin 1000 de persoane pentru funcţia de primar. În atmosfera asta de panică, opreşti unul pe stradă, dacă nu te acceptă omul? Şi atunci se poate conveni o modificare rapidă a legislaţiei să se renunţe la semnături sau semnăturile să fie SMS-uri, nu ştiu”, a propus publicistul.
Ion Cristoiu spune că, deşi necesare, aceste măsuri de protecţie sanitară, care trebuie bine gândite, omoară democraţia deoarece împiedică înnoirea clasei politice.
„Măsurile pentru ca populaţia să fie protejată trebuie să fie bine cumpănite, dar mai ale aprobate de toate partidele pentru ca niciunul să nu spună că a pierdut alegerile pentru oamenii s-au temut de ştampilă sau pentru că nu au vrut să stea la coadă. Dublarea numărului de secţii ne costă vreo 250 milioane de euro şi presupune nişte oameni sacrificaţi care trebuie să stea de dimineaţa până seara cu masca pe figură (...) Măsurile de protecţie sanitară – dezinfectarea obiectelor, aerisirea spaţiilor de votare - înseamnă o îngreunare a votului uriaşă şi atunci se vor duce la vot numai fanaticii. Asta înseamnă că un primar s-ar putea să câştige alegerile, mai ales că sunt într-un singur tur, cu 1%. Aceste măsuri de protecţie omoară democraţia pentru că nu dă posibilitatea, cel puţin la alegerile locale, la înnoirea clasei politice”, a avertizat publicistul.
Ion Cristoiu mai spune că, în condiţiile pandemiei, ar trebui modificată legea alegerilor locale astfel încât să permită eliminarea restricţiilor legate de panotajul electoral.
„În condiţii normale, noi avem o lege care interzice panotajul electoral. O aberaţie, pentru că în campanie panotajul creează atmosfera aia de alegeri. În condiţiile pandemiei, în condiţiile în care nu se fac deplasări în localităţi ale candidaţilor, măcar să-i vedem pe candidaţi, să fie permis panotajul. Cei loviţi vor fi cei noi - partidele noi, partidele mici, paride gen USR, Pro România, poate chiar şi PMP şi independenţii. Trebui e să capeţi notorietate şi de unde să capeţi dacă nu-ţi dau voie ăştia măcar să fii pe un panou. Deci, legea trebuie modificată, dar nu se mai poate lungi pentru că începe campania, care presupune măsuri de relaxare”, a mai spus publicistul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: COMENTARIU Valeriu Şuhan: Minte-mă frumos...
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe