Ion Cristoiu: Actualitatea Viitorului din serialul SF The Expanse

Urmărește
2412 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Actualitatea Viitorului din serialul SF The Expanse

Ion Cristoiu: Actualitatea Viitorului din serialul SF The Expanse

Ecologism. Cu serialul The Expanse (premiera, noiembrie 2015) am ajuns la sezonul cinci. Nu mai ţin minte dacă am văzut anterior sezonul 4. Sigur primele trei sezoane le-am parcurs, deşi acum, la revizionare, descopăr că ştiu doar scena în care Bobbie se întîlneşte cu Oceanul, secvenţă visată încă din copilărie, deoarece ea s-a născut şi a crescut pe Marte, planetă lipsită de atmosferă. Tema bogăţiilor inestimabile ale Terrei faţă de alte planete se întîlneşte frecvent în acest serial SF. Miller, născut şi crescut pe Centură, îl întreabă pe pămînteanul Holden ce gust are apa. Alex, marţianul, care lucrează pe nava Pămîntenilor, îşi aminteşte de un moment ferice al vieţii, cel în care i-a adus fetiţei, într-o casetă, nisip de pe Pămînt.

Preocuparea regizorilor pentru a evidenţia bogăţiile naturale de pe Terra nu e fără tîlc. Proclamînd un ecologism subtil, făcătorii serialului sugerează că Pămîntenii îşi bat joc de Natură tocmai pentru că e din belşug pe Terra. În restul Sistemului solar, Natura lipseşte. Prin urmare e infinit mai preţuită decît pe Pămînt. Sub puterea serialului, călătorind la Sinaia, am început să mă uit la brazi cu alţi ochi. Cu ochii unui marţian care a visat toată viaţa să vadă un brad adevărat.

Nu e singura transpunere într-un viitor aflat la sute de ani distanţă de prezent.

O descoperire ştiinţifică declanşează o cursă nebunească între marile Puteri ale Sistemului Solar pentru a o folosi ca armă. Nimeni nu se gîndeşte la exploatarea descoperirii în scopuri paşnice.

Sistemul solar din serial e alcătuit din:

ONU, al Pămîntului şi Lunii;

Republica Congresională Marţiană a planetei Marte;

Alianţa Planetelor Exterioare (OPA).

Naţiunile Unite şi Marte exploatează sîngeros popoarele extraterestre, Bellter din OPA.

Cei din OPA luptă pentru egalitate, împotriva exploatării, cu mijloace diverse, de la gandhismul indian, pînă la terorismul palestinian.

Ca şi azi, armistiţiile, tratatele de pace ascund intenţia fiecărei din părţi de a-şi lua revanşa cu prima ocazie.

Proiectarea în viitor a prezentului activ are loc şi în cazul vieţii cotidiene. Cei din The Expanse călătoresc de a lungul şi de a latul Sistemului solar nu prea diferit de cei din prezent. Amărîţii folosesc navete în genul trenurilor navetă de azi sau al curselor low cost pentru a ajunge de pe o staţie pe alta. Bogaţii şi ştabii călătoresc cu navete de lux sau oficiale. Navetele nu aterizează, ci andochează. Locul telefoanelor mobile de azi l-au luat nişte bucăţi de sticlă transparentă. În rest, viaţa unui om obişnuit e ca şi cea de azi împărţită între băut, mîncat, făcut sex, furturi şi chiar asasinate.

*

Ghiduşii geniale. Recitind Corespondenţa lui Caragiale nu ostenesc să mă mir de capacitatea Meşterului de a scoate diamante literare din ghiduşii de carte poştală.

Într-o epistolă trimisă lui Paul Zarifopol (unul dintre adrisanţii cu care scriitorul are chimie) de la Berlin, pe 16 februarie 1908, Caragiale scrie la un moment dat:

„Aproposito de ţară d-ta ştii, ca bărbat învăţat, ce te cunosc, vorba străbunilor noştri romani: «nu-i departe de la Capitoliu la rîpa Tarpeia!». Dar să te mai învăţ eu una a strănepoţilor străbunilor: «nu e departe de la Focşani la Odobeşti»”.

Rîsul ţîşneşte din compararea celor două vorbe.

Stînca Tarpeia e locul din care romanii îşi aruncă trădătorii.

Stîncă aflată nu e departe de Capitoliu.

Vorba romană spune că între măreţie şi cădere nu e prea mare distanţă.

Odobeşti e o localitate faimoasă pentru vinurile sale.

Vorba lui Caragiale spune că de la Focşani la locul cu băutul e o distanţă mică.

*

Scriam pe 10 iulie 2014. Va trimite Victor Ciorbea la CCR Ordonanţa privind Educaţia, această nouă Golănie a lui Victor Ponta?

Golănia de partid şi de stat care e spulberarea Legii Educaţiei printr-o Ordonanţă de Urgenţă dată de Victor Ponta în dispreţul Constituţie nu poate fi contracarată decît dacă Avocatul Poporului, fostul premier PNŢD, Victor Ciorbea, o contestă la Curtea Constituţională. Victor Ciorbea n-a dat nici un semn c-ar înţelege obligaţia de a contesta Ordonanţa de Urgenţă, obligaţie determinată de:

  1. Democraţia din România, care reclamă verificarea de constituţionalitate a unei Ordonanţe care reglementează un domeniu vital al ţării;
  2. Trecutul său de premier al CDR.

Plecînd de aici, am scris şi vorbit că Victor Ciorbea pare un mituit de către Victor Ponta. Miercuri însă, Victor Ciorbea a dat un Comunicat prin care informează opinia publică de existenţa unor cereri de a trimite Ordonanţa la CCR. Nu ne spune însă dacă o va trimite. Miercuri seara, intervenind telefonic la Jocuri de putere în dezbaterea golăniei care e Ordonanţa, i-am zis lui Rareş Bogdan că văd în Comunicatul de azi semnul că Victor Ciorbea va contesta OUG la CCR. Aflat pe Drumul Damascului, Victor Ciorbea îl va vedea pe Domnul! Dvs ce credeţi, mă înşel?

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici