Ion Cristoiu: Ca şi pe Ceauşescu

Urmărește
584 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Ca şi pe Ceauşescu

Ion Cristoiu: Ca şi pe Ceauşescu

Părăsit de Armată. Ca şi pe Ceauşescu în decembrie 1989, în iunie 1848 pe Gh. Bibescu, nefericitul Domn al Ţării Româneşti, l-a lăsat Armata.

În seara lui 8 iunie 1848, întorcîndu-se la Palat, domnitorul e victima unei tentative de atentat: un glonţ îi găureşte epoletul. Momentul a rămas pînă azi în obscuritate. Greu, dacă nu imposibil de crezut, că organizatorii Mişcării, care programaseră debutul Revoluţiei pentru a doua zi, şi-ar fi îngăduit un gest curgînd, pînă la urmă, în favoarea lui Bibescu.

De altfel, speculînd momentul, domnitorul, informat despre conspiraţie atît de spionii Agiei, cît şi de cei ai Rusiei, instituie un soi de stare de asediu. C.A. Rosetti, I. Voinescu II şi alţii sunt arestaţi. Nicolae Golescu se ascunde mai întîi la mahala, după care se refugiază la consulul englez. I.C. Brătianu se deghizează, Gh. Grădişteanu se vîră într-o groapă de nisip.

Cu epoletul găurit de glonţ, Gh. Bibescu merge a doua zi la cazarmă pentru a obţine sprijinul Armatei. Armata îl refuză net. Căpitanul Fărcăşanu îi cere să primească Constituţia. Un alt ofiţer, Enache Dimitriu, merge la Cancelaria Regimentului ia un drapel şi îi cere lui Bibescu să jure că nu cheamă trupe străine în ajutor.

Domnitorul face toate cele de trebuinţă: sărută drapelul şi jură.

Se răspîndeşte însă zvonul c-a jurat pe Constituţie.

Oricum, pe 11 iunie 1848 după-amiaza, cînd mulţimea înconjoară Palatul (CC-ul lui Bibescu?), domnitorul semnează Constituţia, dîndu-şi seama că Armata nu-l va sprijini.

Şi Ceauşescu şi-a dat seama că Armata l-a părăsit. Numai că el n-a jurat pe Constituţie. A fugit cu elicopterul!

*

Scriam pe 7 iulie 2014. România Tv, postul lui Sebastian Ghiţă, îi face pe plac lui Dan Voiculescu!

Oricît ar părea de ciudat, am urmărit în direct Conferinţa de presă a lui Dan Voiculescu. Ziariştii şi-au sacrificat după-amiaza de duminică şi-au dat năvală la întîlnirea cu presa a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din România, Patron de presă care cheamă la el la Grivco miniştri şi chiar pe premier cînd are nevoie de un miş-maş cu statul. Întîmplările din ultima vreme cereau explicaţii din partea lui Dan Voiculescu. Aceste explicaţii au fost refuzate pînă acum presei pe motiv că ele vor face obiectul unei conferinţe de presă extraordinare. Conferinţa de presă, anunţată de Dan Voiculescu nu fără huruit publicitar, se prefigura a fi acest moment al explicaţiilor date presei independente şi nu presei care-i ciuguleşte din palmă. Spre stupoarea celor prezenţi la conferinţa de presă, dar şi a telespectatorilor, Dan Voiculescu a refuzat să răspundă la întrebările pentru care convocase reuniunea. După ce ne-a informat că va finanţa un nou ONG anti-Băsescu (credeţi că i-l va da lui Mugur Ciuvică?) şi o carte neagră a Justiţiei noastre (n-o va scrie el, ca orice bogătaş, va plăti pe alţii s-o scrie!), Dan Voiculescu a anunţat că va răspunde doar la întrebări politice. Se înţelege că numai un tîmpit ca ziarist se apuca să-i pună lui Dan Voiculescu întrebări politice:

  1. Dan Voiculescu anunţase o conferinţă de presă în care urma să răspundă întrebărilor despre el nu şi despre politică;
  2. Refuzul de a răspunde la întrebările pentru care el reuşise să strîngă atîţia ziarişti şi să stîrnească atîta interes (toate televiziunile de ştiri au transmis în direct) era o insultă adusă presei noastre. Ea, presa, fusese invitată să asculte explicaţiile unui personaj public la acuzaţiile care i se aduc, de către DNA, dar şi de către Presă, pentru a constata la faţa locului că, hodoronc-tronc, gazda voia să se discute despre politică;
  3. Redacţiile aşteptau ştiri despre problemele lui Dan Voiculescu şi nu despre ce crede Dan Voiculescu despre politică.

Cum jurnaliştii nu sunt tîmpiţi, cei prezenţi n-au ţinut cont de şmecheria lui Dan Voiculescu, şi s-au năpustit asupra interlocutorului cu întrebări despre problemele acestuia cu Justiţia. Un singur ziarist s-a grăbit să-i facă pe plac lui Dan Voiculescu punîndu-i o întrebare despre politică: „Aş vrea să ne spuneţi cum vedeţi dumneavoastră mişcarea UDMR de ieşire de la guvernare.” Ştiţi de la ce televiziune era ziaristul care i-a făcut pe plac lui Dan Voiculescu? De la Antena 3! vor striga mulţi cititori. Ei, bine, nu era de la Antena 3. Era de la România Tv, postul lui Sebastian Ghiţă, poreclit Guiţă Tv, pentru că înalţă zilnic un nesfîrşit guiţat de slavă lui Victor Ponta. Dvs ce credeţi? Piţifelnicul care s-a grăbit să-i facă pe plac lui Dan Voiculescu a făcut asta, pentru că e un tîmpit sau pentru că asta i-a comandat Patronul, Sebastian Ghiţă?

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici