- Home
- Editorialiștii
- (19.02.2023, 07:30)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Constantin Tănase contribuie la Subscripţia „Pentru fraţii basarabeni şi bucovineni în refugiu”/ Richard Nixon se temea de trei consecinţe ale apariţiei în presă a unor documente marcate de ştampila "Confidenţial"
- Ion Cristoiu: Trustul Universul se remarcă în presa interbelică şi prin iniţiative care depăşesc graniţele scrisului la gazetă. Ca, de exemplu, subscripţia pentru diferite cauze publice. În 1924 Stelian Popescu deschide lista de subscripţie pentru construirea unei Case a studenţilor la Bucureşti, actuala Casă a studenţilor
- Ion Cristoiu: Zilnic, din acest moment, ziarul publică pe prima pagină numele celor care subscriu împreună cu suma. Cităm de dragul amănuntului care face Istoria „Constantin Tănase, 3000 lei. Academia Română, 200 000 lei. Dumitru Mociorniţă, 50000 lei. Un anonim, 21000 lei.”
- Ion Cristoiu: Deşi aparent fără nici o legătură cu gazetăria, astfel de iniţiative contribuie la creşterea autorităţii ziarului şi chiar a tirajului. Mulţi inşi cumpără ziarul pentru a vedea cine şi cu cît a contribuit. Prin asumarea unor responsabilităţi civice ziarul se apropie tot mai mult de cetăţeni, de cititori, adică.
Urmărește
826 afișări
Sursa Foto - nixonlibrary.gov
Cînd Presa lansa Liste de subscripţie.Trustul Universul se remarcă în presa interbelică şi prin iniţiative care depăşesc graniţele scrisului la gazetă.
Ca, de exemplu, subscripţia pentru diferite cauze publice.
În 1924 Stelian Popescu deschide lista de subscripţie pentru construirea unei Case a studenţilor la Bucureşti, actuala Casă a studenţilor. Potrivit mărturiilor din epocă, pe şantier au lucrat zi şi noapte studenţi legionari. Refugiaţii din Basarabia şi Bucovina de Nord, după Dictatul de la Moscova din noaptea de 26 spre 27 iunie 1940 constituie una din marile probleme ale României din vara de coşmar a Istoriei româneşti. Universul din 5 iulie 1940 anunţă lansarea unei liste de subscripţie:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
„PENTRU FRAŢII BASARABENI ŞI BUCOVINENI ÎN REFUGIU
Subscripţia ziarului «Universul»
Cunoaştem astăzi cu toţii, toată tragedia fraţilor basarabeni şi bucovineni smulşi pe negîndite de vitregia soartei, de la căminurile lor.
Mii de familii pribegesc fără să aibă adăpostul, hrana, ori posibilităţile de muncă, asigurate.
Solidaritatea românească s-a manifestat şi de data aceasta şi multe suferinţe au fost vremelnic alinate.
Sînt încă multe de făcut în acest domeniu! O operă de ajutorare demnă şi grabnică trebuie înfăptuită, şi în acest scop facem apel la simţămintele cititorilor noştri, cari, sîntem siguri că vor răspunde cu generozitatea pornită din suflet de român, de creştin şi de frate!
«Universul» se înscrie cu suma de lei . ........................... 100.000
D. Stelian Popescu, directorul ziarului «Universul» ....... 50.000”
Zilnic, din acest moment, ziarul publică pe prima pagină numele celor care subscriu împreună cu suma. Cităm de dragul amănuntului care face Istoria:
„Constantin Tănase, 3000 lei.
Academia Română, 200 000 lei.
Dumitru Mociorniţă, 50000 lei.
Un anonim, 21000 lei.”
Deşi aparent fără nici o legătură cu gazetăria, astfel de iniţiative contribuie la creşterea autorităţii ziarului şi chiar a tirajului. Mulţi inşi cumpără ziarul pentru a vedea cine şi cu cît a contribuit. Prin asumarea unor responsabilităţi civice ziarul se apropie tot mai mult de cetăţeni, de cititori, adică.
*
CIA merge mai departe. La apariţia în New York Times a Pentagon Papers ( Dosarele Pentagonului ) - 13 iunie 1971 - Richard Nixon a fost convins de Henri Kissinger să dea ziarul în judecată pe motiv că, deşi documentele vizau administraţiile anterioare, scurgerea de informaţii de la Pentagon va afecta grav politica externă a SUA.
Înregistrările din Biroul Oval arată că Richard Nixon se temea de trei consecinţe ale apariţiei în presă a unor documente marcate de ştampila Confidenţial:
1) Restul lumii va vedea în incapacitatea Americii de a-şi proteja secretele dovada unei slăbiciuni şi, în consecinţă, va căuta să pună America pe coji de nucă.
2) Aliaţii Americii vor fi puşi în încurcătură de vulnerabilitatea sistemului de protecţie şi, în consecinţă, vor şovăi înainte de a-şi încredinţa secretele partenerului de peste Ocean.
3) China şi Vietnamul de Nord, cu care Richard Nixon începea unele negocieri, vor da înapoi, speriate că se va afla cît ai clipi tot ce se negociază.
Au trecut, iată, decenii de la afacerea Dosarele Pentagonului.
Nici una dintre aceste temeri nu s-a îndeplinit.
America a rămas Puterea numărul unu a Planetei, reuşind, în 1989, să pună cu botul pe labe URSS şi să spulbere lagărul comunist.
Aliaţii au continuat să-şi împărtăşească Americii secretele.
China şi Vietnamul de Nord au continuat să negocieze.
N-a fost, de altfel, singurul moment din istoria modernă cînd scurgerile de informaţii în presă n-au avut nici un efect asupra instituţiei victimă.
Puţine servicii secrete din lume s-au confruntat, ca Agenţia Centrală de Informaţii, cu scurgeri de informaţii, de documente, cu deconspirarea treburilor murdare de către anchete, Comitete ale Congresului şi chiar de către foşti agenţi.
Cu toate acestea, Agenţia a continuat şi continuă nu numai să existe, dar să şi practice acţiuni clandestine.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe