- Home
- Editorialiștii
- (09.06.2021, 07:36)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: De teamă să nu fie daţi afară de la Guvernare, cei de la USRPLUS au făcut ciocu’ mic şi în chestiunea alegerilor din partid
- Ion Cristoiu: Anul acesta au loc alegeri identice şi într-un alt partid de guvernământ: USRPLUS. În iulie, ca şi în Partidul Naţional Liberal se desfăşoară în USRPLUS alegeri pentru filialele locale şi judeţene. Congresul de alegere a noului preşedinte e programat pentru 2 octombrie 2021.
- Ion Cristoiu: Viaţa internă USRPLUS a fost până acum ţinută la secret. Această secretomanie, determinată şi de faptul că principalele evenimente ale acestui partid se petrec în Bula de pe Facebook, ne face să credem că alegerile din USRPLUS vor rămîne la fel de secrete ca şi alegerile din ISIS.
- Ion Cristoiu: Spre deosebire de liderii PNL, toţi liderii USRPLUS sînt mulţumiţi de rezultatul alegerilor. Saltul de la cetăţeanul care vindea telefoane mobile sau ducea pizza, la ditamai primarul, la ditamai parlamentarul sau la ditamai demnitarul a fost atît de mare încît liderii USRPLUS sînt mulţumiţi cu condiţia lor de acum.
Urmărește
5608 afișări
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, deşi are congres în toamnă ca şi PNL, USRPLUS e înconjurat de secretomanie, miniştrii săi nu se mai delimitează de deciziile controversate ale Guvernului Cîţu, Dan Barna nu e denunţat pentru lipsa de combativitate, motiv pentru care nu e exclus să aflăm că acesta a fost reales la şefia partidului în bula de pe Facebook, cu acces pe bază de parolă.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
„Alegerile din Partidul Naţional Liberal, încununate de Congresul din 25 septembrie 2021, constituie în prezent subiectul numărul unu al dezbaterii în presă, în politică şi în întreaga opinie publică de la noi. S-au căutat şi s-au descoperit cauze ale acestei proiectări în plan naţional a unui eveniment intern al unui partid. S-a vorbit de exemplu despre faptul că Partidul Naţional Liberal e formaţiune de guvernământ. S-a invocat, de asemenea, realitatea că pentru şefia Partidului se confruntă doi demnitari ai Puterii de Centru Dreapta: premierul Florin Cîţu şi preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban. Toate acestea au fost prezentate ca explicaţii ale importanţei naţionale pe care au căpătat-o alegerile din PNL.
Şi totuşi anul acesta au loc alegeri identice şi într-un alt partid de guvernământ: USRPLUS. În iulie, ca şi în Partidul Naţional Liberal se desfăşoară în USRPLUS alegeri pentru filialele locale şi judeţene. Congresul de alegere a noului preşedinte e programat pentru 2 octombrie 2021. Ar exista toate argumentele pentru ca şi alegerile din USRPLUS să se proiecteze în prim planul dezbaterii naţionale, să devină un eveniment mediatic principal. Pe lângă faptul că USRPLUS e partid de guvernămînt şi că la fel ca în Partidul Naţional Liberal rezultatul confruntării ar putea avea efecte asupra administraţiei publice, printre argumentele că bătălia din USRPLUS ar trebui să aibă o tensiune măcar pe jumătate decît cea din PNL, trebuie să adăugăm că unul dintre cei care s-au angajat deja în bătălie e Dan Barna, nimeni altul decît vicepremierul în guvernul de Centru Dreapta Florin Cîţu. Dacă pierde şefia USRPLUS e greu de crezut că Dan Barna va mai fi vicepremier.
În mai multe locuri din ţară primăriile sunt deţinute de lideri ai USRPLUS. Mulţi dintre ei sunt şi şefii filialelor locale ale partidului. Alegerile din acest partid, care înseamnă de data asta şi înscrierea în cursă a liderilor PLUS, pot duce la răsturnări în ierarhia puterilor locale. Primarii în exerciţiu vor fi contestaţi în şefia de pe plan local a partidului de candidaţi de la USR sau de la PLUS. Pierderea şefiei partidului pe plan local înseamnă pentru un primar şi riscul de a nu mai putea conta pe consilierii partidului, supuşi acum unui alt şef. Un alt motiv care ne-ar îndreptăţi aşteptarea ca alegerile din USRPLUS să devină o confruntare de nivel naţional rămîne fuziunea dintre cele două partide. Pentru şefii se bat acum nu numai cei din USR, dar şi cei din PLUS. La nivel central preşedinţia deţinută de USR-istul Dan Barna e dorită de PLUS-istul Dacian Cioloş. Dan Barna ar fi cel puţin teoretic ameninţat de concurenţi din USR. Să nu uităm că toate alegerile de pînă acum au fost cîştigate cu greu şi cu mari probleme de către Dan Barna, contestat de lideri mult mai radicali decît el. Şi cu toate acestea alegerile din USRPLUS au rămas undeva la periferia vieţii noastre politice. A fost un moment cînd s-a crezut că ele vor deveni un eveniment politic major, de interes naţional. E vorba de momentul în care Dacian Cioloş a mormăit că ar vrea să fie el preşedintele USRPLUS. Acest moment s-a dezumflat rapid prin dispariţia lui Dacian Cioloş din spaţiul public autohton.
Vor trece alegerile din USRPLUS de la periferia vieţii noastre politice în centrul atenţiei naţionale?
După părerea mea, nu.
Şi iată de ce:
1. Viaţa internă USRPLUS a fost până acum ţinută la secret. Partidul cu pretenţii de a fi cel mai european de pe scena românească, partidul care se vrea reprezentantul unei altfel de politică are în privinţa vieţii interne o secretomanie de tip securistic. Această secretomanie, determinată şi de faptul că principalele evenimente ale acestui partid se petrec în Bula de pe Facebook, ne face să credem că alegerile din USRPLUS vor rămîne la fel de secrete ca şi alegerile din ISIS.
2. Spre deosebire de liderii PNL, toţi liderii USRPLUS sînt mulţumiţi de rezultatul alegerilor. Aproape toţi parveniţi în funcţii de pe stradă, ei consumă de cîteva luni, asemenea unor flămînzi nimeriţi la un ospăţ pantagruelic, noutăţile aduse în viaţa lor de funcţiile de demnitari, de primari, de consilieri, de parlamentari. Saltul de la cetăţeanul care vindea telefoane mobile sau ducea pizza, la ditamai primarul, la ditamai parlamentarul sau la ditamai demnitarul a fost atît de mare încît liderii USRPLUS sînt mulţumiţi cu condiţia lor de acum şi prin asta cu actualul preşedinte al USR, Dan Barna. În PNL bătălia e pe viaţă şi pe moarte, deoarece există o grupare nemulţumită de activitatea Partidului sub conducerea lui Ludovic Orban. Această grupare, auto intitulată reformistă, îi reproşează lui Ludovic Orban o mie şi una de slăbiciuni din perioada mandatului său ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal.
Ce să-i reproşeze lui Dan Barna liderii USRPLUS după ce sub conducerea lui s-au pricopsit?
3. E imposibil să nu observi că ultimul timp, după demiterea lui Vlad Voiculescu, membrii Guvernului din partea USRPLUS au făcut ciocul mic. Practic, nici unul din miniştrii USRPLUS nu se mai delimitează de deciziile suspecte ale Guvernului dominat acum de PNL. Speriaţi că ar putea avea soarta lui Vlad Voiculescu, miniştrii de sub conducerea lui Dan Barna, s-au dat la fund. Ei evită să intre în polemică cu miniştrii Partidului Naţional Liberal şi mai ales cu şeful Guvernului, deşi ar avea multe motive. Ei ştiu însă că pot fi daţi afară rapid din Guvern dacă îi supără pe cei de la Partidul Naţional Liberal, dar mai ales pe premierul Florin Cîţu. Prin urmare e greu de presupus că în perioada alegerilor liderii USRPLUS îl vor denunţa pe Dan Barna pentru că a lipsit USRPLUS de combativitatea de pînă nu demult, transformîndu-i pe miniştrii USRPLUS în nişte birocraţi brejnevişti.
Spre deosebire de PNL, USRPLUS nu va trece prin tumultul bătăliei pentru şefia partidului. Prin octombrie vom afla că Dan Barna a fost reales la un Congres ţinut în bula de pe Facebook, un congres la care au avut acces doar cei care au primit o parolă. Şi USRPLUS va semăna şi mai tare în materie de mediocritate cu pe veci mediocrul Dan Barna, un politician plat, frigid, lipsit de orice carismă.”
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe