- Home
- Editorialiștii
- (24.09.2022, 00:00)
- Gabriela Antoniu
Ion Cristoiu, despre fuga ruşilor de mobilizare: Le-a dat drumul Putin. Trimite în Occident toţi spionii/ Dacă la referendum se decide alipirea, americanii şi Occidentul sunt obligaţi să provoace Rusia
- Ion Cristoiu: Esenţa discursului este anunţul privind referendumul, de fapt anunţul privind decizia de alipire a teritoriilor ucrainene cucerite la Rusia şi nu mobilizarea parţială. După părerea mea, mobilizarea a fost gândită şi ca o diversiune pentru a abate atenţia de la referendum.
- Ion Cristoiu: Aici vine posibilul moment al începutului celui de-al treilea Război Mondial. Pentru că în momentul în care ăla devine teritoriu rusesc, făşia aia de 1000 de km va fi graniţa de stat a Rusiei. În momentul în care ea este teritoriu rusesc, orice atac împotriva lui este declaraţie de război.
- Ion Cristoiu: Din momentul în care alipeşte juridic, deocamdată avem referendumul, Putin poate să joace ca la şah şi să păstreze asta ca o armă. Dacă rezultul este pozitiv, nu înseamnă că alipeşte mâine. Poate să zică mă mai gândesc
Urmărește
32751 afișări
Ion Cristoiu
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că mobilizarea rezerviştilor ruşi anunţată miercuri de Vladimir Putin în discursul său către naţiune este, de fapt, o diversiune menită să distragă atenţia de la referendumul în teritoriile ucrainene ocupate.
“Este al doilea mesaj către naţiune de la începutul războiului. Este foarte important de precizat asta pentru că s-a vrut o comunicare către poporul rus. Esenţa discursului este anunţul privind referendumul, de fapt anunţul privind decizia de alipire a teritoriilor ucrainene cucerite la Rusia şi nu mobilizarea parţială. După părerea mea, mobilizarea nu are cum să aibă efect acum, este în perspectiva deciziei de alipire şi a fost gândită şi ca o diversiune pentru a abate atenţia de la referendum”, a declarant publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Smart Tv.
Un alt moment considerat suspect de Ion Cristoiu este fuga ruşilor de teama mobilizării, moment despre care publicistul spune că Putin nu ar fi străin, având în vedere uşurinţa cu care se trece graniţa, într-o ţară cu regim dictatorial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
“Toate acestea mi se par suspecte, inclusiv un lucru de care face caz presa românească, fără să se întrebe de ce, ruşii care pleacă de teama mobilizării. Le-a dat drumul Putin. Nişte tipi vor să fugă cu maşina, în Finlanda. Păi la graniţele astea nu sunt ruşi, care controlează? Ei nu au primit o dispoziţie să-i oprească? Ruşii joacă şi au jucat foarte mult în această perioadă comedia slăbiciunii. 1. Ajută deplasarea, e ceva inimaginabil ce vrea el să facă. 2. Trimite în Occident toţi spionii, pentru că în momentul în care s-a decis ca ruşii să nu mai umble aşa de capul lor prin Europa, unul din mijloace era verificarea lor, trebuia să ceri viză, cutare, cutare . Şi acum, el trece cu ce? Şi de unde ştiu eu ce e el?”, s-a întrebat publicistul.
În opinia sa, ca şi în cazul ucrainenilor, exodul ruşilor în Occident are ca scop şi crearea unei diaspore puternice, care să influenţeze deciziile la nivel international.
“Cred că un alt scop interesant este crearea unei diaspore foarte puternice în Occident. De exemplu diaspora turcească este foarte puternică pentru că este toată de partea lui Erdogan. Polonezii, la fel. Ei influenţează politica externă a Americii, iranienii, chinezii. Şi atunci se adaugă la diaspora rusească şi ăştia”, a susţinut publicistul.
Ion Cristoiu nu exclude posibilitatea ca mobilizarea rezerviştilor să fi fost gândită şi ca un instrument de şantaj.
“Mobilizarea rezerviştilor cred că a avut şi o altă misiune. Or fi gândit, acolo avem instituţii serioase, KGB… cred că a gândit şi ca un factor de şantaj pentru referendum bă, gata, fii atent, acum nu ne mai jucăm, nu mai e operaţiune specială, facem mobilizare, adică am făcut un pas”, a mai spus publicistul.
Ion Cristoiu atrage atenţia că, în discursul său, Vladimir Putin a susţinut ceva de neconceput pentru secolul în care trăim şi din perspectiva dreptului internaţional: o ţară să ia 20% din teritoriu altei ţări şi să o alipească.
“În discursul lui Putin avem două mari salturi. A zis că sprijină militariceşte referendumul, deja a fost asumat de către ruşi. A doua chestiune a fost alipirea, refendumurile nu contează, sunt un pretext pentru alipire şi apariţia alături de cele două republici, Doneţk şi Lugansk, a unor regiuni care nu sunt rusofone. Dacă Doneţk şi Lugansk sunt practic independente după Crimeea, ucrainenii nu au putut pătrunde, dar Hersonul şi Zaporojie sunt teritoriu ucrainean. Rămâne întrebarea cu Odesa, dacă va intra şi ea. Ce înseamnă? Este un salt în primul rând din punct de vedere al dreptului internaţional. Nu există ca o ţară, în 2022, să ia 20% din teritoriu altei ţări şi să o alipească”, a afirmat publicistul.
Ion Cristoiu susţine că, din această perspectivă, reiese clar că, încă de la început, ruşii au atacat Ucraina nu pentru a bloca aderarea ţării la NATO, ci ca să-i ia teritoriile.
“Tot ce s-a ştiut până acum, cel puţin oficial, şi Putin a zis, a fost faptul că ei au intrat de teamă că Ucraina intră în NATO. Nu-i adevărat. Au intrat ca să ia aceste teritorii. Deci încă din februarie, poate chiar din 2014. În momentul în care ai făcut acest lucru, înseamnă că din punct de vedere juridic rusesc ele devin teritorii ruseşti. Referendumul trece. Nici nu contează că are loc referendumul, trebuie să faci o comedie. Poporul de acolo a decis că vrea cu Rusia, dar oricum Duma de Stat decide că acel teritoriu e rusesc, ca şi Crimeea. (…) Aici vine posibilul moment al începutului celui de-al treilea Război Mondial. Pentru că în momentul în care ăla devine teritoriu rusesc, făşia aia de 1000 de km va fi graniţa de stat a Rusiei. În momentul în care ea este teritoriu rusesc, orice atac împotriva lui este declaraţie de război care dă posibilitate inclusiv a folosirii armelor nucleare limitate”, a subliniat publicistul.
Ion Cristoiu este încă circumspect în ceea ce priveşte reacţia Occidentului şi nu exclude ca Putin să amâne alipirea juridică a teritoriilor ucrainene ocupate şi să folosească rezultatul referendumului ca pe o armă.
“Problema în cazul Occidentului este care e următorul pas. Deocamdată am imaginea, nu cred că e aşa, de bâlbâială. Singurul lucru care cred că se discută acum este că după ce se alipeşte va fi un moment de criza rachetelor, adică un moment foarte dur (…) Adică, ruşii au zis cine se atinge de teritoriul nostru este atac la Rusia. Nu cred că Zelenski are forţe să facă el. Probabil că acolo se va încerca ceva, în care cele două părţi îşi vor testa clipitul. (…) Din momentul în care alipeşte juridic, deocamdată avem referendumul, Putin poate să joace ca la şah şi să păstreze asta ca o armă. Dacă rezultul este pozitiv, nu înseamnă că alipeşte mâine. Poate să zică mă mai gândesc. Deci, dacă se alipeşte, poţi să dai ucrainenilor armă lângă armă, nu mai ai ce să faci pentru că ruşii te copleşesc numeric şi atunci singurul moment care ar putea să aducă ceva nou în acest război (…) ar fi venirea Occidentului”, a susţinut publicistul.
În opinia sa, dacă Putin va alipi teritoriile ocupate şi din punct de vedere juridic, Occidentul şi americanii sunt obligaţi să provoace Rusia.
“Dacă se hotărăşte alipirea, clar că Occidentul sau americanii, depinde, dacă vor şi ei să meargă până la capăt, trebuie să provoace Rusia. (…) Americanii şi Occidentul sunt obligaţi să provoace. Pentru că, la rândul lor ruşii, pentru că au alipit, au anunţat că trag. Riscul este ca Occidentul să zică ia să vedem, mă, tragi? (…) Documentele scoase la iveală arată că niciun moment cele două părţi nu au fost în orb. Sunt aproape sigur că nu negociază Orban. Nu, e clar că sunt în contact tot timpul. Şi pe canale neoficiale, Biden îi va spune lui Putin bă, ăla, puţin îi pasă, vom folosi rachete nucleare. Sau invers”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu nu exclude nici scenariul afganizării conflictului şi nimeni să nu ştie dacă războiul s-a încheiat, cine a pierdut sau cine a câştigat.
“Dacă va fi, va fi scenariul afganizării, adică niciun moment nu se va spune că s-a terminat războiul şi se va ajunge la această imensă manipulare şi anume o să mai cucerească un sat. Nu este exclus ca populaţia occidentală să fie drogată, pe ideea lasă, mă, gata, ruşii sunt pe ducă, sigur că au făcut acolo, dar uite Zelenski ce succese are. Şi asta poate fi. Să nu se spună că cineva a câştigat sau a pierdut”, a mai spus publicistul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
astăzi, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria