- Home
- Editorialiștii
- (18.05.2022, 07:20)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Electoratul vrea să-i spui nu ce vrei tu, ci ce vrea el
- Ion Cristoiu: Scrisesem şi publicasem pe vremuri un eseu despre învăţăturile extrase de marele scriitor Llosa din experienţa sa eşuată, între care se numără şi cea potrivit căreia n-ar fi putut cîştiga preşedinţia Peru fără a încheia tîrguri.
- Ion Cristoiu: Atlasul Marii Debarcări, o altă carte despre Operaţiunea Overlord din zorii lui 6 iunie 1944, îmi confirmă bănuiala stîrnită de lecturi mai vechi. Pe teren, nemţii au fost superiori aliaţilor, americanilor, mai ales. Cartea dă cîteva explicaţii. Le-aş adăuga pe ale mele.
- Ion Cristoiu: Îndreptarea e oficiosul Partidului Liga Poporului, general Averescu. Îndreptarea îi arsese lui Nicolae Iorga cîteva bîte tipografice în spinare. Acum, Averescu le cerea redactorilor să-l lase în pace pe Nicolae Iorga. Ce mogul ar face aşa azi cu presa din proprietatea sa?!
Urmărește
1588 afișări
Ion Cristoiu: Electoratul vrea să-i spui nu ce vrei tu, ci ce vrea el
1. 2014, vara. La Interviurile lui Ion Cristoiu, Crin Antonescu îmi vorbeşte de ambiţia sa de a candida la prezidenţiale ca un om liber care să nu depindă de maşinăria de partid, de cercurile de interese, de Servicii.
N-am nici o îndoială că declaraţia se înscrie într-o abilă strategie electorală, ţintind electoratul tînăr, scîrbit de politica de pînă acum, dar şi electoratul care n-a ieşit la vot în decembrie 2012.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Dacă strategia asta va fi eficientă – rămîne de văzut.
Oricum, ea depinde nu numai de candidat, dar şi de maşinăria care dă veste, pe la răspîntii, că noua stea a politicii şi-a propus să fie liber de orice contract.
Eu însă chiar în timp ce vorbea Crin Antonescu m-a dus gîndul la Peştele în apă, volumul de Memorii al lui Vargas Llosa, fericitul prozator latino-american şi nefericitul candidat la preşedinţia Republicii Peru.
Scrisesem şi publicasem pe vremuri un eseu despre învăţăturile extrase de marele scriitor din experienţa sa eşuată, între care se numără şi cea potrivit căreia n-ar fi putut cîştiga preşedinţia fără a încheia tîrguri.
Întors acasă, mă apuc să verific dacă am publicat cumva în ultimul timp partea aceasta din eseu.
Din cîte-mi amintesc, am invocat doar pasajul despre electoratul care vrea să-i spui nu ce vrei tu, ci ce vrea el.
Partea cu negustoria nu ţin minte s-o fi invocat.
Strădaniile mele de a vedea ce am publicat sînt zadarnice.
Atît folderul Posibile eseuri, cît şi cel Tablete nu oferă motorului de căutare nici un răspuns.
Ce haos mai e şi în gestionarea de către subsemnatul a ceea ce am scris şi publicat?!
2. Atlasul Marii Debarcări, o altă carte despre Operaţiunea Overlord din zorii lui 6 iunie 1944, îmi confirmă bănuiala stîrnită de lecturi mai vechi.
Pe teren, nemţii au fost superiori aliaţilor, americanilor, mai ales.
Cartea dă cîteva explicaţii. Le-aş adăuga pe ale mele:
1) Americanii se aflau în Normandia din 1944, ca mai pînă nu demult în Afganistan sau ca în 1962, în Vietnam.
Nu aveau în ceea ce făceau îndîrjirea unei credinţe
Pentru ei, debarcarea, paraşutarea, aruncatul grenadei, trasul cu puşca ţineau de îndatoririle reclamate de un job.
Nemţilor le era însă clar că Debarcarea era un nou pas, dacă nu chiar crucial, în avansul Duşmanului spre Berlin.
Sigur, s-ar putea obiecta că nemţii se aflau într-un teritoriu cucerit şi nu pe teritoriul lor.
Da, dar acest teritoriu era situat înaintea Germaniei, şi apărarea poziţiilor din Normandia ţinea de apărarea Germaniei.
Şi cînd te gîndeşti că românaşii noştri n-au fost în stare să apere nici măcar Poarta Moldovei de avansul trupelor cotropitoare venite de la Moscova!
3. Din Îndreptarea, apărută duminică, 8 noiembrie 1924, decupez această epistolă, aşezată stînga sus, pe pagina întîi:
„O scrisoare a d-lui General Averescu
Domnule Director
Zilele acestea s-au publicat în «Îndreptarea» mai multe articole împotriva d-lui N. Iorga, pornite din indignare provocată de recentele d-sale atacuri în contra mea.
Atacurile însă, în deobşte, acelea ale d-lui Iorga în deosebi, mă lasă perfect rece. Prin nimic justificate, ele rămîn absolut fără nici un efect.
De altfel, opinia publică de mult mi-a făcut cinstea de a-mi dărui o armură foarte solidă, de care s-au sfărîmat rînd pe rînd, chiar săgeţile cele mai veninoase şi mai iscusit îndreptate asupra mea.
Vă rog de aceia, Domnule Director, cînd veţi mai primi asemenea articole, să mulţumiţi în numele meu autorilor, dar să nu le mai daţi ospitalitate în coloanele ziarului nostru.
Merg, în această privinţă şi mai departe. Aş fi de părere că nici atitudinile sau ideile politice ale d-lui Iorga să nu mai fie combătute în coloanele «Îndreptărei». Această sarcină şi-o ia d. Iorga însuşi, sarcină de care s-a achitat, după cum ştiţi prea bine, cu aşa mare talent şi atît de plastic, în propriul d-sale ziar. Cel mult, «Îndreptarea» va putea, din cînd în cînd, pune pe două coloane opiniile d-lui Iorga.
Primiţi, vă rog, Domnule Director, împreună cu mulţumirile mele, încredinţarea celor mai bune sentimente ce vă păstrez.
General AVERESCU“
Îndreptarea e oficiosul Partidului Liga Poporului, general Averescu. Nicolae Iorga, cu hachiţele sale tipice, îl atacase mîrşav, în Parlament pe Averescu pentru nu ştiu ce fapte comise în timpul Războiului.
Averescu îl provocase la duel.
Ziarul Îndreptarea îi arsese lui Nicolae Iorga cîteva bîte tipografice în spinare.
Acum, Averescu le cerea redactorilor să-l lase în pace pe Nicolae Iorga.
Ce mogul ar face aşa azi cu presa din proprietatea sa?!
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe