- Home
- Editorialiștii
- (08.06.2020, 08:13)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Guvernul Orban nu mai are încotro. Trebuie să pună capăt tragerii pe sfoară de până acum a românilor în privinţa creşterii pensiilor
- Ion Cristoiu: Nu numai Klaus Iohannis, dar şi premierul, alţi membri ai Guvernului au dat asigurări că nu se pune problema să nu se respecte Legea pensiilor.
- Ion Cristoiu: Atît Klaus Iohannis, cît şi membrii Guvernulu ştiau că în condiţiile Crizei economice de după Pandemie majorarea pensiilor cu 40% e practic imposibilă.
- Ion Cristoiu: Guvernul ar fi continuat să păcălească electoral românii dacă n-ar fi fost avertismentul Standard and Poor's că pensiile nu pot creşte cu 40%
Urmărește
11902 afișări
Ion Cristoiu: Guvernul Orban nu mai are încotro. Trebuie să pună capăt tragerii pe sfoară de până acum a românilor în privinţa creşterii pensiilor
Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că declaraţiile ministrului Finanţelor, Florin Câţu, că pensiile nu vor fi majorate cu 40%, ci cu 10% arată că această majorare, decisă de PSD, a fost folosită în interes electoral de actuala putere, care, strânsă acum cu uşa de realităţile economice, admite oficial că nu sunt bani. Prezentăm integral editorialul publicat pre cristoiublog.ro:
„Indiscutabil, evenimentul principal nu numai al zilei de 7 iunie 2020, dar şi al întregului an, îl reprezintă anunţul făcut de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Digi Tv, televiziunea oficială a Guvernului PNL, pusă partidului la dispoziţie de actuala conducere a SRI, după ce printr-o operaţiune amplă de curăţire a Consiliului de administraţie şi a redacţiei, i-a fost luată lui Florian Coldea, care făcuse din ea televiziunea USR, anunţ potrivit căruia majorarea pensiilor cu 40% din septembrie 2020, aşa cum prevede Legea, e o dulce iluzie întreţinută pînă acum de Klaus Iohannis, de premierul Ludovic Orban, şi de maşinăria de propagandă a PNL:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
<Haideţi să fim foarte oneşti, să ne uităm la situaţia economică! Am avut două luni de zile un milion de oameni care au intrat în şomaj tehnic, avem companii care au trebuie să împrumute, acţionari care trebuie să fac rost de bani. Toată economia suferă. Trebuie să ne uităm ce putem să ne permitem şi ce nu ne putem permite. O creştere de 10% anul acesta este ceea ce poate să susţină acest buget, deşi şi aici, vă spun, şi 10%, în contextul în care veniturile la buget scad, în contextul în care avem sectoare întregi în economie care sînt închise, şi acestea reprezintă un efort enorm. Decizia o să fie una politică, dar este ceea ce eu o să propun premierului şi decizia va fi hotărâtă de guvern.>
De ce e un eveniment de seamă al anului 2020 şi al regimului Iohannis?
Miercuri, 26 iunie 2019, majoritatea PSD din Parlament a făcut să treacă de Camera Deputaţilor şi prin asta de Parlament o lege a pensiilor în virtutea căreia de la 1 septembrie 2020 punctul de pensie va creşte cu 40%. Din perspectiva politicii de Stînga, Legea e îndreptăţită. Din perspectiva politicii de Dreapta, ea ridică mari probleme de asigurare a banilor de la Buget, în condiţiile în care e nevoie şi de investiţii majore. Sinteza acestor obiecţii e dată de o Declaraţie a economistului şef al BNR, Valentin Lazea din 27 noiembrie 2019:
<Potrivit legii pensiilor, acestea cresc cu 40% într-un singur an. 40% este o cifră care în Europa nu există. Avem ca efect 3,6% PIB în acest an, 4,5% din PIB în 2020, 5,7% din PIB în 2021. Este numai efectul aplicării legii pensiilor, toate acestea în ipoteza că nu va fi recesiune şi vom avea o creştere robustă. Mai e ceva, în 2021 e prevăzută recalcularea pensiilor, o altă bombă cu fitil aprins, încă 1% din PIB. Asta e aritmetica curată.>
Plecînd de astfel de consideraţii, la vremea respectivă mulţi s-au aşteptat ca preşedintele Klaus Iohannis să n-o promulge. Nu de alta, dar domnia sa a ţinut să se prezinte drept adversarul a ceea ce s-a numit, de către propaganda de Dreapta, populismul politicii PSD. Spre surprinderea multora, luni, 8 iulie 2019, Klaus Iohannis a promulgat Legea. Electoratului de Dreapta preşedintele i-a oferit această explicaţie:
<Pensiile sînt prea mici, în consecinţă se impune o astfel de lege, nemaivorbind de anumite inechităţi din sistem.
O lege care corectează aceste erori este corectă.
Pe de altă parte, s -a pus problema de unde se iau banii şi pot spune că în această chestiune am discutat cu doamna prim-ministru şi am întrebat-o direct şi clar: Aveţi bani pentru pensii? M-a asigurat că la nivel de guvern s-a făcut o analiză şi sînt bani pentru pensii, după care am promulgat legea>.
Poziţia faţă de Legea pensiilor e doar aparent surprinzătoare. Klaus Iohannis urma să se bată pentru al doilea mandat în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019. Fireşte, dacă ar fi fost un veritabil bărbat de stat şi nu un politician postdecembrist de duzină, Klaus Iohannis şi-ar fi asumat riscul de a pierde alegerile în numele adevărului pentru care trebuie să se bată un lider politic. N-a făcut-o. Nu se ştie dacă ar fi pierdut alegerile refuzînd să promulge legea sau măcar s-o retrimită la Parlament într-un gest de contestare dinspre Dreapta. Nu-i exlcus ca o explicare sinceră, convingătoare, prin trimiteri la nevoia României de a investi major, să-i fi adus victoria în alegeri, chiar şi în condiţiile unei respingeri a Legii. Mai ales că orice candidat din partea PSD se prefigura ca pradă uşoară pentru candidatul din partea Dreptei.
Klaus Iohannis a cîştigat alegerile prezidenţiale.
Ne-am fi aşteptat ca după acest succes şi mai ales după existenţa unui Guvern al Meu domnia sa să adopte o poziţie de Dreapta faţă de majorarea pensiilor de la 1 septembrie 2020. N-a fost aşa. Preşedintele a continuat să se desfăşoare ca un garant al măririi pensiilor. Pe 27 noiembrie 2019, el răspundea astfel unei întrebări de la un jurnalist despre Legea pensiilor:
<Legile în România sînt obligatorii, nu sînt facultative. Şi, în acest sens, nu pot să vă spun decît că eu voi insista ca noul guvern să respecte ad litteram toată legislaţia care este în vigoare, iar dacă există probleme în legislaţia în vigoare, ceea ce se poate întîmpla, atunci guvernul va veni cu propuneri de modificare. Însă, din discuţiile pe care le-am avut eu, şi în campanie, şi după campanie, şi astăzi, nu există vreo intenţie la guvern de a modifica vreo lege pentru a face economii sau, mai pe româneşte, guvernul nu doreşte să taie pensii şi salarii, ba dimpotrivă, Guvernul Orban doreşte să respecte legislaţia, inclusiv în partea care prevede oarece măriri la pensii şi la salarii.>
A venit Pandemia. Se vedea clar că în aceste condiţii îi va fi greu, dacă nu imposibil, Guvernului Orban să mărească pensiile cu 40%. Cu toate acestea preşedintele Klaus Iohannis a continuat să susţină mărirea pensiilor. Semnifivativ din acest punct de vedere rămîne dialogul dintre domnia sa şi un jurnalist la conferinţa de presă din 28 aprilie 2020:
<Jurnalist: Într-una dintre intervenţiile domniei voastre din această perioadă aţi vorbit despre o reevaluare a cheltuielilor bugetare pe acest an, iar Legea pensiilor, dacă punctul de pensie se majorează cu 40%, înseamnă zece miliarde pe ultimele patru luni din acest an şi 30 de miliarde anul viitor. Avem în continuare avertismente de la trei agenţii de rating, de la BNR, de la Consiliul Fiscal, cu privire la faptul că nu ne permitem, deocamdată, această majorare a punctului de pensie cu 40%. sînteţi de acord cu această majorare de 40% sau vi se pare mai degrabă riscantă?
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceasta este o chestiune care trebuie analizată cu mare atenţie de experţi, de guvernanţi şi, la momentul în care avem suficiente date, probabil la jumătatea anului pentru rectificarea bugetară de atunci, guvernul va trebui să ia o decizie, fiindcă după jumătatea anului deja lucrurile trebuie să fie foarte bine clarificate.
Însă vreau să vă spun o chestiune care mă priveşte pe mine. Mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei. Deci, eu voi avea rugămintea către guvernanţi, atunci cînd se va face analiza, să fie o analiză făcută care ţine cont şi de faptul că şi pensionarii sînt nu doar categorie vulnerabilă, sînt şi categorie de foarte multe ori dezavantajată în România. Dacă se va putea, sau nu se va putea, sau cît se va putea – asta este o întrebare la care o să răspundă, la momentul oportun, Guvernul.>
Nu numai Klaus Iohannis, dar şi premierul, alţi membri ai Guvernului au dat asigurări că nu se pune problema să nu se respecte Legea pensiilor. În 27 noiembrie 2019 în replică la avertismentele BNR, premierul Ludovic Orban declara ritos:
<La ora actuală există o lege în vigoare pe care intenţionăm să o aplicăm. De altfel e şi puţin probabil ca în an electoral un parlament să modifice legea. Normal că vor creşte (pensiile cu 40% - n.r.)>.
Chiar şi după Pandemie, Guvernul Orban dădea asigurări prin Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, că legea pensiilor va fi respectată. Pe 27 aprilie 2020 ministrul declara:
<Eu ca ministru al finanţelor publice am avut grijă cînd am construit bugetul să aloc capitolului respectiv sumele necesare care să includă (creşterea pensiilor de la 1 septembrie - n.r.). Lucrurile sînt în dinamică tot timpul.>
Atît Klaus Iohannis, cît şi membrii Guvernulu ştiau că în condiţiile Crizei economice de după Pandemie majorarea pensiilor cu 40% e practic imposibilă. Cum însă anul acesta sînt alegeri locale şi parlamentare, preşedintele, liderii PNL au evitat să spună Adevărul în privinţa banilor pentru majorarea pensiilor.
Chiar şi cînd erau clare consecinţele dramatice ale Pandemiei pentru Economia românească premierul, membrii Guvernului, Florin Cîţu mai ales nu osteneau a descrie în culori roze starea finanţelor. Am scris în mai multe rînduri că Guvernul, Preşedinţia trebuie să pregătească opinia publică pentru o politică de austeritate, impusă de Criza sanitară. Evident, la loc de frunte în această politică, se cuvenea a arăta că nu sînt bani pentru dublarea alocaţiilor şi mărirea pensiilor. O imagine corectă, realistă, adevărată, asupra realităţilor noastre economice ar fi pregătit românii pentru măsurile de austeritate, ivite ca legice, determinate de condiţii obiective. Cîtă vreme românilor li se prezintă o imagine de basm a României, în care banii curg gîrlă şi economia duduie de se cutremură ţara, cînd se va pune problema că pensiile nu pot fi mărite, ei vor vedea în asta nu o necesitate obiectivă, ci o hachiţă a guvernului. Şi guvernul ar putea să plătească electoral pentru asta.
Desigur, Guvernul ar fi continuat să păcălească electoral pe români dacă n-ar fi fost avertismentul Standard and Poor's că pensiile nu pot creşte cu 40% fără riscul unei retrogradări a ratingului de ţară.
Declaraţia lui Florin Cîţu e semnalul că în privinţa pensiilor Guvernul Orban nu mai are încotro. Trebuie să pună capăt tragerii pe sfoară de pînă acum a românilor”.
NOTĂ : Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe