Ion Cristoiu lansează o nouă carte: Am susţinut, susţin şi acum, că acolo s-a lucrat şi în interiorul Puterii pentru o lovitură dată Puterii

  • Ion Cristoiu: Vreau să scot în fiecare an câte o culegere de editoriale publicate nu numai în Evenimentul zilei, până în 1996. Din 1997 am scris şi de atunci în fiecare zi. Pentru istorie aceasta e perioada cea mai interesantă, schimbarea din 1996. În acest volum am adunat tot cea am publicat din 19 ianuarie 1990 până la 30 decembrie 1990.
  • Ion Cristoiu: Cel mai important eveniment din 1990 este mineriada din 13,14,15 iunie. De aceea şi titlul cărţii este Ce se ascunde dincolo de evenimentele din 13,14, 15 iunie pentru că, din punct de vedere al imaginii, pentru Occident, pe noi ne-a dat înapoi cu ani mulţi şi pentru raportul dintre putere şi opoziţie a fost o mare lovitură dată Puterii.
  • Ion Cristoiu: Anul acesta împlinesc 55 de ani de presă. Am debutat pe 17 decembrie 1967. Nu în sensul că am scris o poezie. Ca student, eram deja angajat cu jumătate de normă la Viaţa studenţească şi din acel moment am scris timp de 55 de ani. Nu ştiu dacă cineva din ţară, cred că Pamfil Şeicaru a mai reuşit să sărbătorească atâta
Urmărește
3395 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu lansează o nouă carte: Am susţinut, susţin şi acum, că acolo s-a lucrat şi în interiorul Puterii pentru o lovitură dată Puterii

Sursa foto: MediafaxFoto

Cu puţin timp înainte de a împlini 55 de ani de presă, publicistul şi scriitorul Ion Cristoiu lansează o nouă carte. Ce se ascunde dincolo de evenimente din 13,14, 15 iunie”, volumul apărut la Editura Martorul Clipei, este primul dintr-o serie care reuneşte editorialele publicate de Ion Cristoiu în perioada 19 ianuarie 1990 - 30 decembrie 1990.

“E vorba de o serie, din 1990, când am debutat în presa democrată, 19 ianuarie 1990, cu primul editorial. Vreau să scot în fiecare an câte o culegere de editoriale publicate nu numai în Evenimentul zilei, până în 1996. Din 1997 am scris şi de atnuci în fiecare zi. Pentru istorie aceasta e perioada cea mai interesantă, schimbarea din 1996. În acest volum am adunat tot cea am publicat din 19 ianuarie 1990 până la 30 decembrie 1990. Volumul doi va fi anul 1991, volumul  trei 1992. Nu înseamnă că în fiecare an voi publica câte unul că înseamnă că nu mai termin. 1991 e deja gata. Stă sub semnul unei sitagme folosite de mine despre care am aflat că a fost ciupită de Şeicaru de la Camus şi anume jurnalistul ca istoric al clipei care, spre deosebire de istoric, nu ştie finalul. Istoricii ştiu rezultatul, cel mai greu pentru jurnalist este să profeţească”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Smart Tv.

Aşadar, cartea surprinde ipostaza lui Ion Cristoiu de istoric al clipei, de martor al evenimentelor din 1990, mineriada din 13-15 iunie fiind de departe cel mai important moment, o enigmă în istoria postdecembristă a României, despre care scriitorul spune că a fost o lucrătură din interiorul Puterii pentru o lovitură dată Puterii.

“Cel mai important eveniment din 1990 este mineriada din 13,14,15 iunie. De aceea şi titlul cărţii este Ce se ascunde dincolo de evenimentele din 13,14, 15 iunie pentru că, din punct de vedere al imaginii, pentru Occident, pe noi ne-a dat înapoi cu ani mulţi şi pentru raportul dintre putere şi opoziţie a fost o mare lovitură dată Puterii, culmea. FSN câştigase alegerile cu aproape 90%, Opoziţia practic nu exista, câştigaseră alegerile, ce i-o fi apucat să cheme minerii ca să contracareze mişcările de stradă ale opoziţiei. Tocmai prin distrugerea sediilor Opoziţiei şi ale presei independente a pierdut puterea. De regulă, în asemenea împrejurări, pierde puterea. Eu atunci am susţinut, susţin şi acum, că acolo s-a lucrat şi în interiorul Puterii pentru o lovitură dată Puterii. Cum a fost şi la 10 august cu jandarmii. Puterea are forţe de ordine care la un moment dat o iau razna dinadins şi atunci cea care plăteşte este puterea. Acela a fost evenimentul şi rămâne în continuare o enigmă. Şi 13 iunie... am fost şi martor direct. Lucram atunci la Zig-zag, chiar eram director. Deci merită citită. Sunt şi tablete. În prima parte sunt reportaje. De exemplu, marea demonstraţie din 28 ianuarie 1990 a Opoziţiei eu am văzut-o de pe Muzeul Antipa care se repara şi eram împărţiţi în două cei care eram împotriva FSN şi cei care erau cu FSN. Mai aveam un pic şi ne aruncam de pe clădire”, îşi aminteşte publicistul.

Cartea va apărea în curînd în librării şi are loc cu puţin timp înainte ca Ion Cristoiu să împlinească 55 ani de presă, un moment aproape unic în istoria presei româneşti.

“Anul acesta împlinesc 55 de ani de presă. Am debutat pe 17 decembrie 1967. Nu în sensul că am scris o poezie. Ca student, eram deja angajat cu jumătate de normă la Viaţa studenţească şi din acel moment am scris timp de 55 de ani. Nu ştiu dacă cineva din ţară, cred că Pamfil Şeicaru a mai reuşit să sărbătorească atâta”, a remarcat publicistul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici