- Home
- Editorialiștii
- (05.09.2020, 08:34)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Ludovic Orban a transformat în sărbătoare naţională inaugurarea unor planşe ale şantierului despre care nu ştim dacă se va deschide sau nu
- Ion Cristoiu: Ludovic Orban şi-a făcut o politică din consumul excesiv de apariţii în presă. Au fost zile cînd premierul a trecut pe la Victoria doar pentru a prezida o şedinţă de Guvern. În rest a fost tot timpul prin studiouri
- Ion Cristoiu: Premierii de pînă acum ai României au transformat în cotcodăcit mediatic tăierea de panglică. Şi Ludovic Orban merge prin ţară pentru a cotcodăci mediatic c-a făcut un ou. Numai că el nu face nici un ou.
- Ion Cristoiu: Joi, 27 august 2020, în faţa planşelor, Ludovic Orban a visat cu ochii deschişi în numele braşovenilor. În cultivarea festivismului planşelor, Ludovic Orban s-a inspirat din literatura proletcultistă a anilor stalinişti de la noi
Urmărește
4009 afișări
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că Guvernul PNL, aflat de 10 luni la Palatul Victoria, n-a făcut nimic în afară de jaf, gafe şi publicitate mediatică penibilă, premierul Ludovic Orban reuşind “performanţa” de a transforma prezentarea unor planşe într-un moment solemn. Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro
„N-a scăpat nici măcar unui ochi obosit, care n-a cunoscut încă publicitatul Vizik, belşugul de prezenţe mediatice ale lui Ludovic Orban. De la instalarea sa la Victoria în 10 octombrie 2019, Ludovic Orban a lăsat impresia unui politician nedus la presă. Hămesit după apariţii în presă după ani de ţinere deoparte de prim planul media, invitat doar cînd PNL uita să trimită un reprezentant la o flecăreală numită pompos talkshow, Ludovic Orban şi-a făcut o politică din consumul excesiv de apariţii în presă. Au fost zile cînd premierul a trecut pe la Victoria doar pentru a prezida o şedinţă de Guvern. În rest a fost tot timpul prin studiouri. Dar şi la Guvern a venit tot pentru a se da huţa în leagănul plăcut al cultivării mediatice. Un obicei greţos moştenit de pe vremea lui Victor Ponta face ca debutul şedinţei de guvern să fie transmis în direct de televiziunile de ştiri, şi aşa în criză de transmisii menite a umple programul zilnic într-o ţară în care demult nu se mai petrece nici o ştire. Regizat în chip PR-istic, acest debut dă premierului posibilitatea de a arăta naţiunii telespectatoare că el e Jupînul. Caracterul de regie ieftină, potrivit căreia premierul, aşezat în fund în capul mesei, ia la întrebări miniştrii şi aceştia îi răspund pupîndu-i masca pe post de papuc turcesc, e confirmat de un adevăr:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
De cinci ani, de cînd durează obiceiul, n-a fost surprins în transmisie directă nici un moment de minimă independenţă a miniştrilor faţă de premier.
În ultima vreme însă virusul mediatizării cu orice preţ a devenit în cazul lui Ludovic Orban şi mai agresiv. Interviurilor date succesiv televiziunilor amabile contracost cu Puterea li s-au adăugat transmisiile în direct din ţară. Ai crede, urmărind aceste transmisii la concurenţă cu numărul de infectări, că ţara e pentru Ludovic Orban un birou de lucru aşa cum pentru Nicolae Ceauşescu era Republica Socialistă România un şantier.
Cora Muntean a avut curiozitatea să verifice momentele în care Ludovic Orban s-a dat în stambă pe cuprinsul patriei. Şi a descoperit o realitate halucinantă, pe care ar fi invidiat-o în cor Gogol, Caragiale şi Hašek. Premierii postdecembrişti de pînă acum s-au remarcat prin clişeul numit Tăierea de panglici. Deschiderea unui şantier de şosea sau inaugurarea unui căpeţel de autostradă a fost pentru premierii postdecembrişti prilejul ideal de a se transmite în direct încă o realizare a regimului. Rămîne un mister de ce găina simte nevoia să cotcodăcească ori de cîte ori face un ou. Ea produce zilnic un ou şi prin urmare facerea unui ou nu mai merită demult breaking news-ul unui cotcodac. Premierii de pînă acum ai României au transformat în cotcodăcit mediatic tăierea de panglică. Şi Ludovic Orban merge prin ţară pentru a cotcodăci mediatic c-a făcut un ou. Numai că el nu face nici un ou. El cotcodăceşte că în viitor, cîndva, va face un ou. Pentru că Ludovic Orban nu inaugurează nimic în realitate. Solemnităţile transmise în direct sînt de la semnarea unor contracte de fezabilitate. Cora Muntean trece în revistă numeroase astfel de momente de cotcodăceală festivistă. Unul dintre acestea, petrecut pe 26 august a fost semnarea unui studiu de fezabilitate. Nu studiul, ci contractul de elaborare a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic de execuţie pentru Drumul Expres Găeşti-Ploieşti. Ca de obicei, Ludovic Orban a ţinut şi un discurs. Cităm:
<Punem astăzi bazele proiectului de construcţie a Centurii Găeşti, de care cetăţenii oraşului au atîta nevoie. Obiectivul va fi parte din drumul expres Ploieşti-Găeşti, un drum necesar care urmează să facă legătura între autostrada Bucureşti-Ploieşti, cînd va fi gata, pînă la Braşov şi autostrada A1>.
Premierii de pînă acum tăiau panglici. Chiar dacă sub semnul publicităţii politice, momentul avea o justificare. În realitate se întîmplase ceva. Ludovic Orban nu taie nici o panglică. El regizează solemnităţi, imediat reflectate de presa miluită, din prezentarea unor planşe, din semnarea unor contracte de fezabilitate, din inaugurarea unor manevre de găsit banii. La Arad s-a desfăşurat astfel solemnitatea <Semnării Acordului de colaborare pentru identificarea surselor de finanţare necesare realizării obiectivului de investiţii: Regenerare patrimonială a Cetăţii Aradului>. Cuvîntarea lui Ludovic Orban a sunat aşa:
<Ne angajăm, după ce am consultat Comisia Europeană, şi după ce vom şti care este structura fondurilor europene pe Programul 2021 - 2027, că vom identifica resursele financiare necesare pentru finanţarea acestui proiect. Cetatea Aradului este locul în care s-au petrecut evenimente istorice extrem de importante, este o bijuterie care, din păcate, nu a fost scoasă la lumină şi nu a fost pusă în valoare>.
De unde s-a inspirat Ludovic Orban în cultivarea festivismului planşelor?
Nu de la găină. Serioasă, aceasta cotcodăceşte doar după ce face oul, nu înainte şi cu atît mai puţin cînd are de gînd să facă un ou. Ludovic Orban s-a inspirat din literatura proletcultistă a anilor stalinişti de la noi. Toate romanele, toate piesele de teatru, conţineau în mod obligatoriu ceea ce numea aducerea viitorului în prezent. Eroul pozitiv, activistul de partid, era surprins în capătul unui teren pustiu, plin de buruieni, pe care urma să se ridice o fabrică, un combinat. Preţ de o pagină în faţa ochilor de activist se desfăşura, descris amănunţit combinatul deja construit, forfotind de muncă şi cu steagul partidului fluturînd pe turnuri. Critica de îndrumare numea asta perspectiva viitorului. Prezentul e cum ea- zicea critica de îndrumare-, plin de buruienile trecutului. Da, dar artistul trebuie să vadă nu prezentul, ci viitorul. Acolo unde în prezent e o groapă de gunoi el trebuie să vadă viitoarea termocentrală.
Joi, 27 august 2020, Ludovic Orban a făcut o vizită la Braşov. Potrivit presei:
<Vizita s-a încheiat la CATTIA, unde oficialilor guvernamentali li s-au prezentat primele imagini ale Spitalului Regional Braşov, o clădire cu şase corpuri, şapte etaje şi heliport, şi o structură de specialităţi medicale care să acopere nevoile tuturor celor trei judeţe pe care le deserveşte, la cele mai moderne standarde.>
Cu acest prilej în faţa planşelor, Ludovic Orban a visat cu ochii deschişi în numele braşovenilor:
<Deja Primăria Municipiului a făcut paşi extrem de importanţi în direcţia construcţiei acestui spital extrem de necesar pentru Braşov. Există contract semnat în noiembrie pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a studiului de fundamentare, contractul este finanţat de BERD, lucru care arată soliditatea acestui proiect. Faptul că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a acceptat să fie în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov şi să finanţeze practic cele mai mari cheltuieli din realizarea studiului de fezabilitate arată faptul că proiectul este finanţabil, un proiect serios, realizat cu cea mai mare viteză.>
O asemenea perspectivă ne propune Ludovic Orban. Guvernul PNL, deşi e de 10 luni la Victoria, n-a făcut nimic în afară de jaf, gafe şi publicitate mediatică penibilă. Nu-i nimic, ne spune Ludovic Orban solemnizînd prezentarea unor planşe, trebuie să vedem în viitor.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe