- Home
- Editorialiștii
- (25.01.2025, 07:21)
Ion Cristoiu: Sadoveanu: „Trec ca şi oamenii frunzele de toamnă”
Urmărește
393 afișări
Ion Cristoiu: Sadoveanu: „Trec ca şi oamenii frunzele de toamnă”
Operă. Mihail Sadoveanu despre Creangă în eseul Patruzeci şi cinci de ani de la moartea lui Creangă, publicat în Însemnări ieşene, 15 ianuarie 1937:
„Nourii şi aglomeraţiile trec; trec ca şi oamenii frunzele de toamnă. Iată însă că se fixează în codru o formă nouă cu gust deosebit a unui merişor. Şi iată că sună în această limbă veche şi înţeleaptă accente cum n-au mai sunat. Sînt aceleaşi vorbe, însă e un întreg nou în care se simte sufletul nostru pînă în adîncimea istoriei; sînt aceleaşi elemente de tradiţie şi basm, însă fixate în cristali nemuritori de pietre rare. Toate generaţiile şi tot trecutul au lucrat pentru ca această operă, în care bate inima noastră, să se elibereze. Noi vom trece; opera lui Creangă, ca şi a lui Eminescu, va rămîne. Această lamură în care ne cuprindem noi ca într-un diamant ce se va păstra pururi e ceva nou, adaos la totalitatea lucrurilor din lumea asta. Nu exista înainte; există acum pentru totdeauna. E o operă ieşită din binecuvîntarea divină şi se pune între cele divine şi nepieritoare.
Ce importanţă mai are acum faptul că Ion Creangă a dus o viaţă umilită şi mizeră… ? Ce importanţă că l-au persecutat cei mari ai lumii. Că l-a stînjenit propriul lui trup, supus suferinţelor şi scăderilor instinctului. Îl picura ploaia şi îl orbea fumul în căsuţa din ograda Goliei; îşi ducea penibil zilele în bojdeuca din Ticău. I se precupeţea o pine în această lume, de cătră cei care erau aşezaţi la ospăţul Vieţi? Toate au trecut. A venit ceasul izbăvirii, în cea din urmă zi a anului 1889.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
The Times: „Ucraina are nevoie de Trump”. Care sunt cele patru scenarii privind încheierea războiului dintre Rusia şi Ucraina
-
Prima ţară ce a căzut victimă măsurilor lui Trump. Preşedintele SUA a anunţat tarife draconice pentru toate produsele şi interdicţii de călătorie
-
Fost ministru al Culturii, despre furtul tezaurului: un vinovat principal - partenerul olandez
Ştiţi ce e genial aici? Nu chestiunea cu geniul care se naşte din noroi. E genială observaţia că suferinţele trupului în cazul unui geniu sînt lipsite de importanţă.
Importanţă are opera.
*
Monologul interior. René Marill Albérès, ca şi alţi entuziaşti ai modernităţii romaneşti, crede că monologul interior poate da seamă, mai mult decît formulele tradiţionale, de lumea interioară a personajului, sau, mai precis, de lumea din afară văzută dinspre cineva. Două greşeli, ce pot fi numărate aici adepţilor fără rezerve ai monologului interior. Întîi şi-ntîi că, ştiinţificeşte vorbind, nici monologul interior nu reuşeşte să comunice toate întîmplările din conştiinţă, să facă ştiută lumea interioară în cele mai mici detalii. Principalul instrument de comunicare a mişcărilor sufleteşti, concepute ca infinitezimale, rămîne cuvîntul. Ori Bergson, un fel de bunic al monologului interior, a denunţat incapacitatea cuvîntului, slujbaş umil al inteligenţei, de a surprinde şi conţine întrutotul lumea interioară, supusă organicităţii. Cîtă vreme monologul interior se sprijină pe cuvînt, ceva din lăuntric va rămîne ascuns pentru totdeauna. E drept, conştienţi de această dramă a limbajului, clasicii monologului interior au pus la grele cazne cuvîntul, schingiuindu-l în fel şi chip pentru a putea spune, prin el, ce credeau ei că se întîmplă în capul lor. A doua greşeală ţine de neglijarea legilor artei. Proza, fie şi cea clasică, e o sumă de convenţii în vederea unui scop: surprinderea lumii sufleteşti. Monologul interior e o modalitate. Dar, literatura posedă şi alte mijloace, la fel de bune, de a sesiza lumea interioară. Ce se întîmplă sufleteşte poate fi comunicat nu numai strict, prin bolboroseala unei conştiinţe mai mult sau mai puţin treze, ci şi prin atmosferă, decor, relaţii între personaje.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Simona Amânar a ajuns de nerecunoscut. Cum arată fosta campioană olimpică acum, la 45 de ani
CANCAN.RO
Orașul din România în care vin ninsorile săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe