- Home
- Editorialiștii
- (16.06.2023, 07:34)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Siguranţa îi supraveghea pe toţi
- Ion Cristoiu: În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. Siguranţa, a cărei menire era protecţia ţării, e transformată într-o slujbaşă a subsecretarului de stat. Ea e pusă să culeagă informaţii chiar şi despre Maniu, şeful partidului din care face parte Armand Călinescu.
- Ion Cristoiu: Pe vremea lui Ceauşescu mulţi jurnalişti, scriitori şi demnitari, ştiind că li se ascultă telefoanele, născoceau diandins tot felul de prostii. Viclenia lor nu era o noutate. O încercaseră şi cei din România interbelică.
- Ion Cristoiu: Într-una din note, Armand Călinescu recunoaşte că, ştiindu-se interceptat, a dat dinadins un mesaj fals. Şi cînd te gîndeşti cît tărăboi s-a creat după decembrie 1989 pe tema filării personajelor politice şi a jurnaliştilor, a interceptării telefoanelor!
Urmărește
1011 afișări
Ion Cristoiu: Siguranţa îi supraveghea pe toţi
Maniu interceptat. În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturiseşte Jurnalului, ţinut zilnic şi pe ascuns:
„Siguranţa îmi aduce informaţii că regele iese tot mai frecvent noaptea şi că merge la piaţa Sf. Gheorghe, pe cheiul Dîmboviţei, şi ia femei de cea mai joasă speţă”.
Siguranţa, a cărei menire era protecţia ţării, e transformată într-o slujbaşă a subsecretarului de stat. Ea e pusă să culeagă informaţii chiar şi despre Maniu, şeful partidului din care face parte Armand Călinescu:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
„Cristescu de la Siguranţă îmi spune că Maniu l-a chemat pe Bianu şi l-a însărcinat să facă informaţii despre d-na Lupescu: unde merge? Ce oameni politici şi ce miniştri o vizitează? Cei de la Siguranţă au stabilit că merg D.R. Ioaniţescu şi generalul Samsonovici”.
Din cîte se vede, spiona şi Maniu. Tot prin cei de la Siguranţă. care, după ce-i îndeplinesc ordinul, vin şi-l toarnă la Armand Călinescu. Nu-i exclus ca, urmărindu-l pe Maniu la porunca lui Armand Călinescu, ei să-l informeze despre această misiune chiar pe Maniu. În acest context, interceptarea telefoanelor e o bagatelă. Ea se practică pe scară largă. O recunoaşte, într-o notă din 7 noiembrie 1935, însuşi Armand Călinescu:
„Titulescu se întoarce în ţară supărat. Interceptez convorbirile lui telefonice cu Savel şi o comunicare în care spune că a plecat neaşteptînd nici un răspuns de la Tătărescu «fiindcă el nu i-a luat comanda nimănui»”.
Pe vremea lui Ceauşescu mulţi jurnalişti, scriitori şi demnitari, ştiind că li se ascultă telefoanele, născoceau diandins tot felul de prostii. Viclenia lor nu era o noutate. O încercaseră şi cei din România interbelică. Într-una din note, Armand Călinescu recunoaşte că, ştiindu-se interceptat, a dat dinadins un mesaj fals. Şi cînd te gîndeşti cît tărăboi s-a creat după decembrie 1989 pe tema filării personajelor politice şi a jurnaliştilor, a interceptării telefoanelor! N-aş vrea să creadă confraţii mei din presă şi politicienii că pledez pentru asemenea încălcări ale drepturilor omului. Am vrut numai să atrag atenţia, folosind drept argument notele unui personaj politic marcant din perioada interbelică, asupra unui adevăr: filarea şi interceptarea telefoanelor au o lungă tradiţie în istoria României.
*
Firul de iarbă. Într-unul din caietele din Folderul Posibile eseuri găsesc acest pasaj din Arghezi, care ne lămureşte într-un fel ce s-a întîmplat cu omul în faţa Pandemiei:
„Oricît şi-ar face omul o patrie din cetate, oricît s-ar înmulţi cărţile în rafturi, oricît s-ar amăgi el cu o viaţă de apartament, de spectacole, de vitrine şi de trotuar, un singur fir de iarbă îl turbură şi-l răstoarnă. E pămînt şi dedesubtul oraşului, clădit pe rînduri, suprapuse ca nişte lăzi şi coşciuge, dar acest pămînt, poluat de scursori şi lătură, spurcă lutul şi-l jigneşte“.
*
Pomada fermecată. Pentru Proza în opera gazetarului Caragiale:
„Aceasta este de aminteri un obicei cunoscut al providenţei: după ce vreme îndelungată îţi pune la încercare răbdarea, tocmai cînd, zdrobit, începi a crede că ţi-ai sleit toată energia în zadar, îţi scoate generoasă înainte o strălucită răsplată.
În antichitate, Arhimede, făcînd regulat băi reci, află legea greutăţii specifice; în evul mediu, alchimiştii, căutînd piatra filosofală, descopăr chimia, fără de care n-am fi avut apoi chibriturile, hîrtia de muşte şi Salvadentul român; mai tîrziu, în secolul al XV, genovezul Columb, căutînd Indiile, dă peste America, fără de care n-am fi avut picioicile, Regie şi pelagră, în fine, frizerii, urmărind pomada, pentru creşterea părului pierdut, descoperiră reţeta pentru căpătarea talentului şi frumoaselor daruri intelectuale pe care-mi le-ai avut niciodată“. (I.L. Caragiale, Pomada fermecată, Epocă literară, I, nr. 10, 17 iunie 1896)
*
Searbădă. După cîteva nopţi, arunc cît colo broşura Istoria Italiei, semnată de Paul Guichonnet, împodobit de titluri precum Profesor onorific al Universităţii din Geneva, Membru al Institutului. Editura Corint a tradus-o în 2002 după varianta franţuzească, tipărită în 1997, la Presses Universitaires de Franţa.
La întoarcerea din Italia, m-am apucat de cărţile despre Istoria acestei ţări, cum mi s-a întîmplat ori de cîte ori am lăsat în urmă, preţ de o vacanţă, un loc din Lume. Nu ştiu cum s-a făcut, dar am început cu această Istorie a Italiei. Mă va fi convins s-o citesc şi înfăţişarea-i de broşură.
Noapte de noapte, înainte de căderea în somn, am înaintat în lectură ca printr-o mlaştină alcătuită din cifre reci, nume străine şi cuvinte searbăde. Parcurgeam cîte o filă şi cînd să trec pe cealaltă, îmi dădeam seama că n-am reţinut nimic. E drept, efortul de a face fie şi cîţiva paşi prin mlaştina studiului sec, avea asupra mea lovitura unui somnifer.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe