- Home
- Editorialiștii
- (05.04.2023, 08:01)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Viaţa în Roma antică era un veritabil balamuc
- Ion Cristoiu: Jerome Carcopino străluceşte şi prin talentul de scriitor. Cartea sa despre Viaţa cotidiană în Roma la apogeul Imperiului, scrisă în 1939, anunţă istoriografia britanică de azi (vezi Beeavor), revoluţionară în domeniu prin transformarea Istoricului într-un mare prozator.
- Ion Cristoiu: Am reţinut pentru eseul despre Tiberius, în efortul de a dovedi c-a plecat din Roma şi pentru că insula Capri era un fel de Soci de azi al lui Vladimir Putin, în timp ce Roma era un ditamai Babilonul, rîndurile în care marele istoric ne convinge de cît de mare era balamucul în capitala lumii de la momentul respectiv, momentul Domnia lui Traian.
- Ion Cristoiu: „Circulaţia era dominată de acest contrast dintre zi şi noapte. În timpul zilei era o animaţie intensă, o aglomeraţie nebună, un zgomot infernal. Tabernae-le se populează de îndată ce se deschid şi se prelungesc cu tarabele lor. Aici bărbierii îşi rad clienţii în mijlocul drumului (,,,)"
Urmărește
1271 afișări
Ion Cristoiu: Viaţa în Roma antică era un veritabil balamuc
Jerome Carcopino străluceşte şi prin talentul de scriitor. Cartea sa despre Viaţa cotidiană în Roma la apogeul Imperiului, scrisă în 1939, anunţă istoriografia britanică de azi (vezi Beeavor), revoluţionară în domeniu prin transformarea Istoricului într-un mare prozator. Lucru de loc greu dacă ne gîndim că Istoria e Marele prozator, nici un scriitor, fie el şi Marquez, nereuşind să întreacă Istoria în materie de născociri neobişnuite. Am reţinut pentru eseul despre Tiberius, în efortul de a dovedi c-a plecat din Roma şi pentru că insula Capri era un fel de Soci de azi al lui Vladimir Putin, în timp ce Roma era un ditamai Babilonul, rîndurile în care marele istoric ne convinge de cît de mare era balamucul în capitala lumii de la momentul respectiv, momentul Domnia lui Traian:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Circulaţia era dominată de acest contrast dintre zi şi noapte. În timpul zilei era o animaţie intensă, o aglomeraţie nebună, un zgomot infernal. Tabernae-le se populează de îndată ce se deschid şi se prelungesc cu tarabele lor. Aici bărbierii îşi rad clienţii în mijlocul drumului. Mai încolo, negustorii ambulanţi din Trastevere dau pachete de chibrituri impregnate cu sulf în schimbul obiectelor de sticlă. Mai departe, birtaşi, răguşiţi de-atîta strigăt ca să-şi invite o clientelă ce se preface a fi surdă, expun cîrnaţi fumegînd în tingirile calde. Dascălii şi elevii lor strigă cît îi ţine gura. Într-o parte, un zaraf îşi sună pe o masă murdară provizia sa de monede cu efigia lui Nero; în cealaltă un aurar loveşte cu osîrdie ciocanul sclipitor de piatra uzată; la răscruce, un grup de gură-cască nu contenesc exclamaţiile în jurul unui îmblinzitor de vipere; pretutindeni răsună ciocanele căldărarilor şi se-ngînă vocile cerşetorilor căznindu-se, în numele lui Bellonus sau al necazurilor lor aventuroase, să înduioşeze trecătorii. Aceştia se scurg într-un val neîntrerupt pe care obstacolele întîlnite nu-l împiedică să devină curînd un torent. Prin străduţe nedemne de un sat, o lume întreagă vine, se duce, strigă, se grăbeşte şi se împinge, în umbră sau în soare; şi, cu cincisprezece secole înainte de aglomeraţia Parisului, care a stîrnit verva lui Boileau, aglomeraţia din vechea Romă a întreţinut-o pe cea a lui Iuvenalis.
Noaptea, s-ar crede că zgomotele ar înceta în tăcerea fricii şi a unei păci sepulcrale. Ele sînt doar înlocuite de altele. Defilării oamenilor, refugiaţi acum în casele lor, îi urmează, din voinţa lui Caesar, aceea a vitelor, a căruţaşilor şi a convoaielor lor.” (Jérôme Carcopino, Viaţa cotidiană în Roma la apogeul Imperiului, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1979)
Noaptea nu e nici ea mai brează:
„În schimb, la apropierea nopţii, va începe învălmăşeala legitimă a carelor de toate felurile umplînd oraşul cu zgomotul lor.
Căci nu trebuie să se creadă că legislaţia lui Caesar nu i-a supravieţuit, că particularii n-au mai ţinut seamă de dispoziţiile draconice împinşi de comoditatea sau de obiceiurile lor. Mîna de fier a dictatorului a supus secolele, iar împăraţii, moştenitorii săi, n-au scutit pe romani de servituţile la care el îi supusese cu duritate în interesul vital al colectivităţii. La rîndul lor, ei le-au consacrat, le-au întărit. Claudius le va extinde de la Urbs la municipiile italiene; iar Marcus Aurelius la toate cetăţile imperiului, fără să ţină seama de statutul lor municipal; între timp, Hadrianus va limita atelajele şi încărcăturile cotigelor autorizate să pătrundă în Cetate; şi, fie la sfîrşitul primului secol, fie la al celui de-al doilea al e.n., scriitorii nu ne transmit niciodată decît imaginea Romei organizată definitiv de Iulius Caesar.”
De exemplu, în Martialis, în timpul nopţii căruţele zguduie insula cu huruitul roţilor lor, iar Tibrul răsfrînge în ecouri gîfîielile hamalilor şi ale vîslaşilor. În Iuvenalis, circulaţia continuă şi zarva ce-o însoţeşte condamnă fără îndurare pe romani la insomnie.
„În ce apartament închiriat este oare posibil să dormi? Trecerea atelajelor la cotitura străduţelor, înjurăturile celor care mînă catîrii şi nu pot înainta i-ar alunga somnul împăratului Claudius însuşi şi chiar focilor”.
În timp ce transcriu aceste gînduri îmi vine ideea să propun pentru colecţia mea de cărţi salvate o retipărire a lui Carcopino, cu o prefaţă semnată de mine despre noua istoriografie.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36