- Home
- Editorialiștii
- (06.06.2023, 07:13)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Vîşinski – procuratorul României
- Ion Cristoiu: Pînă la 8 noiembrie 1944, puţini români ştiau că există pe lume un cetăţean pre numele său Andrei Ianuarievici Vîşinski, locţiitor al Comisarului Poporului pentru Afaceri Externe al URSS.
- Ion Cristoiu: Cea mai importantă ipostază a lui Vîşinski ne e dezvăluită însă în Raportul lui A. Clark Kerr, ambasadorul Marii Britanii la Moscova, trimis lui Ernest Bevin, ministrul de Externe al Marii Britanii, din 25 ianuarie 1946, privind misiunea sa în România.
- Ion Cristoiu: O simplă analiză a ce-a făcut şi ce-a dres trimisul Moscovei la Bucureşti ni-l conturează pe Andrei Ianuarievici Vîşinski drept adevăratul conducător al României, un fel de Pilat din Pont de pe vremuri, un fel de Procurator trimis de Kremlin să guverneze o ţară
Urmărește
658 afișări
Pînă la 8 noiembrie 1944, puţini români ştiau că există pe lume un cetăţean pre numele său Andrei Ianuarievici Vîşinski, locţiitor al Comisarului Poporului pentru Afaceri Externe al URSS. E drept, prin anii ʼ30, articolele dedicate de presa românească liberă proceselor staliniste de la Moscova îl denunţau pe Andrei Ianuarievici Vîşinski în ipostaza sa de procuror care trimitea la moarte, în ritmul mecanic al unei bande rulante, pe toţi adversarii lui Stalin. În iarna tulbure a lui 1944, chiar şi cei cu bună ţinere de minte nu făceau legătura între cel ce va rămîne în istoria Rusiei ca un mare călău şi cel care venea de la Moscova în România zguduită de ofensiva comuniştilor pentru a pune mîna pe putere. Andrei Ianuarievici Vîşinski va sta în România pînă la 8 decembrie 1944. Va lăsa în urmă, graţie activităţii sale intense, un nou guvern, Rădescu, în locul celui contestat de comunişti: guvernul Sănătescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
-
Alegeri prezidenţiale. Rezultate EXIT-POLL. Ciolacu câştigă primul tur. Lasconi, Simion, Georgescu şi Ciucă despărţiţi de câteva procente. Geoană rezultat slab / Începe numărătoarea voturilor şi vin primele rezultate parţiale
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
În februarie 1945, tensiunea politică din România atinge un nou punct culminant. Urmînd indicaţiile Moscovei, comuniştii, constituiţi într-un nucleu al unei coaliţii aşa-zis democratice – FND –, porniseră asaltul pentru răsturnarea guvernului Rădescu, guvern din care făceau parte şi reprezentanţi ai opoziţiei democratice. Pe acest fond, soseşte pe neaşteptate la Bucureşti, în 27 februarie 1945, deja cunoscutul Andrei Ianuarievici Vîşinski. Trimisul lui Stalin va rămîne în România pînă după solemnităţile de la Cluj din 13 martie 1945. Cînd o va lua înapoi, spre Moscova, România se afla deja, graţie activităţii sale, sub dictatură comunistă. La 6 martie 1945, sub ameninţarea pumnului rusesc al lui Andrei Ianuarievici Vîşinski, în fruntea ţării se instalează guvernul dr. Petru Groza.
Locţiitorul Comisarului Poporului pentru Afaceri Externe al URSS mai vine o dată în România: pe 31 decembrie 1945. Împreună cu reprezentanţii occidentali, ambasadorii SUA şi Angliei în Rusia, Averel William Harriman şi Archibald Clark Kerr, el trebuia să transpună în practică hotărîrile Conferinţei de la Moscova (16-26 decembrie) privind situaţia din ţara noastră. Convocată pentru a rezolva criza provocată de greva regală din vara lui 1945, reuniunea miniştrilor de Externe ai URSS, SUA şi Marii Britanii decisese includerea în guvernul Groza a doi reprezentanţi ai partidelor istorice. Procuratorul moscovit avea însă alte planuri. El venise în România cu misiunea de a transforma hotărîrea Conferinţei într-o formă fără fond. Cînd va pleca de la Bucureşti, în 9 ianuarie 1946, Andrei Ianuarievici Vîşinski se putea felicita. Bătînd cu pumnul în masă, ca şi în 1945, reuşise să impună Regelui Mihai un compromis în favoarea comuniştilor. Cei doi reprezentanţi ai PNŢ şi PNL fuseseră acceptaţi în guvern doar ca nişte bieţi interpreţi de roluri secundare. Prin postura de miniştri fără portofoliu, da rşi prin întregul context politic, cei doi reprezentanţi – ai partidelor istorice – Emil Haţieganu (PNŢ) şi Mihail Romniceanu (PNL) n-aveau nici o putere.
Din cîte se vede, un rol de seamă al lui Andrei Ianuarievici Vîşinski e cel de a schimba destinul României. Semnificativă rămîne astfel observaţia lui Sănătescu din Jurnalul său:
„28 februarie 1945. Soseşte Vîşinski de la Moscova; am înţeles că se va petrece ceva important, fiindcă de cîte ori vine Vîşinski e nenorocire în ţară”.
Era a doua vizită a lui Vîşinski. În urma căreia guvernul Rădescu va fi răsturnat pentru a se instala, în locu-i, guvernul dr. Petru Groza. Deşi n-avea cum să ştie, în 28 februarie 1945 ce se va întîmla, Constantin Sănătescu se dovedeşte un profet. Într-adevăr, venirea lui Vîşinski a fost o adevărată nenorocire pentru ţară.
Cea mai importantă ipostază a lui Vîşinski ne e dezvăluită însă în Raportul lui A. Clark Kerr, ambasadorul Marii Britanii la Moscova, trimis lui Ernest Bevin, ministrul de Externe al Marii Britanii, din 25 ianuarie 1946, privind misiunea sa în România. În finalul Raportului său confidenţial, diplomatul englez notează despre Andrei Vîşinski următoarele:
„În ciuda repetatelor sale declaraţii de sinceritate, este evident că el conduce România, întocmai ca o provincie a Uniunii Sovietice, iar guvernul este instrumentul său”.
A exagerat diplomatul englez? O simplă analiză a ce-a făcut şi ce-a dres trimisul Moscovei la Bucureşti ni-l conturează pe Andrei Ianuarievici Vîşinski drept adevăratul conducător al României, un fel de Pilat din Pont de pe vremuri, un fel de Procurator trimis de Kremlin să guverneze o ţară.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Au apărut rezultatele EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Ca să-ți ia votul, impostorii de partid se prefac că se ceartă. Se vor împăca și vor conduce țara împotriva ta! Știi ce ai de făcut: TE DUCI ȘI PUI ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL!
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe