COMENTARIU Lelia Munteanu: The Economist, varianta israeliană: „Cetăţenii sunt prizonieri în ţara lor"

Astăzi, cotidianul „Calcalist" (The Economist, varianta de Tel Aviv), publică, sub semnătura editorialistului Zvi Zerahia, o analiză dură, intitulată „Numai în Israel: record de restricţii împotriva manifestaţiilor de protest".

Urmărește
1766 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: The Economist, varianta israeliană: „Cetăţenii sunt prizonieri în ţara lor"

FOTO: pbs.twimg.com

E suficient să citez doar cele două subtitluri:

1. Înglobarea limitei de 1000 de metri de la domiciliu în restricţiile împotriva manifestaţiilor de protest anti-guvern nu are precedent în lume. Conform Institutului Israelian pentru Democraţie, guvernul iese din comun prin faptul că a interzis manifestaţiile în locuri-simbol.

2. Cetăţenii sunt prizonieri în ţara lor. Interzicerea ieşirii israelienilor din ţară, fără nici un motiv, nu are precedent. Israelul este una dintre cele mai „roşii" ţări din lume, ceea ce face restricţia de neexplicat, lipsită de logică.

Tot în Calcalist, Moshe Goarali argumentează că Israelul se apropie de caracteristicile unui „stat poliţienesc". Violenţa cu care autorităţile acţionează la manifestaţiile de protest anti-Bibi ridică întrebarea dacă poliţia e preocupată exclusiv de aplicarea legii sau mai urmăreşte şi „satisfacerea conducerii" ale cărei interese sunt preponderent politice şi mai puţin legate de respectarea liniştii şi sănătăţii publice.

E cel puţin neobişnuit ca o publicaţie de business (parte a Grupului Yedioth Ahronoth) să exprime poziţii politice atât de tranşante.

Ieri, în Yedioth Ahronoth, venerabilul editorialist Nahum Barnea concluzionase: „Cel mai mare păcat al lui Netanyahu, unul de neiertat, e că a încercat să rezolve criza Corona cu mijloace politice. Politizarea Coronei a fost fără margini. Rezultatul este cea mai mare criză de încredere de până acum. Între guvern şi cetăţeni s-a deschis un abis. Ce a a ţinut oamenii în case în primul lockdown a fost o combinaţie de spaimă tangibilă, personală, şi încredere în sistem. Abia apoi s-a înţeles că reuşita n-a fost chiar aşa de mare şi că ieşirea abruptă din lockdown a favorizat catastrofa. Astăzi nu există încredere în motivaţia celor care iau decizii.  (...) Ceea ce nu înţeleg miniştrii este că forţa nu va da roade. Fără încredere, restricţiile nu vor fi respectate - nu în pandemie. Toate eforturile poliţiei de a îngrădi protestele vor spori reacţia acestora. Protestul ar putea degenera în răscoală: s-ar putea ca pentru prima dată de la înfiinţarea Statului să avem o revoltă de proporţii".

Politizarea Coronei se vede cu ochiul liber şi la Bucureşti. Mijloacele sunt însă primitive, pe măsura priceperii guvernanţilor. Şi la Bucureşti  criza de încredere hrăneşte covidul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici