COMENTERIU Lelia Munteanu. Prof. Mendelson: abia la 7 zile după rapel vaccinul Pfizer asigură o protecţie de 95 la sută

Prof. Ella Mendelson, directoarea laboratorului de virusologie de la spitalul Tel HaShomer din Tel Aviv, a acordat ieri un interviu cotidianului Yedioth Ahronoth.

Urmărește
11404 afișări
Imaginea articolului COMENTERIU Lelia Munteanu. Prof. Mendelson: abia la 7 zile după rapel vaccinul Pfizer asigură o protecţie de 95 la sută

COMENTERIU Lelia Munteanu. Prof. Mendelson: abia la 7 zile după rapel vaccinul Pfizer asigură o protecţie de 95 la sută

Iată câteva idei esenţiale, clarificatoare:

1. După 7 zile de la vaccin, doar aproximativ 3% dintre cei cărora li s-a administrat vaccinul Pfizer prezintă anticorpi. După 14 zile, doar 50% au anticorpi. Abia după 21 de zile anticorpii sunt destul de maturi pentru a asigura o oarecare protecţie. La 7 zile după rapel, imunitatea este asigurată în proporţie de 95%. Mai precis, 5% dintre vaccinaţi tot nu vor avea anticorpi.

2. Între contaminaţii cu SARS-CoV 2 aproximativ 5% nu dezvoltă deloc anticorpi. Aceştia se pot recontamina. În lume există cam 10.000 de recontaminări la cei 88 de milioane de testaţi pozitiv. În Israel au fost depistaţi 22 de recontaminaţi, la o jumate milion de pozitivi.

3. Maladia Covid-19 nu va fi eradicată prin vaccinare. Singura boală din lume eradicată prin vaccinare a fost variola.

4. Cei mai periculoşi viruşi din ultimii ani au provenit de la animale. Din ce în ce mai mult şi mai agresiv le invadăm habitatul - în păduri, în jungle. În ţări în care foametea e mare, oamenii mănâncă orice. SIDA a apărut în Africa fiindcă oamenii mâncau maimuţe. La fel şi gripa aviară, sau gripa porcină. Animalele bolnave trebuie sacrificate, nu mâncate. Pătrunderea virusului de animal în corpul uman se petrece în faza de procesare a animalului pentru gătire. Astfel, virusul de animal găseşte oportunitatea de a evolua, de a dobândi capacităţi de cucerire nu numai în mediul animal, dar şi în cel uman.

5. Nu se ştie ce pandemie va mai izbucni în viitorul apropiat, dar, probabil, va fi mai dură decât covidul. Potenţialul deja există şi trebuie să fim pregătiţi. Dacă vom ieşi din această pandemie cu conştiinţa că sistemul medical (inclusiv laboratoarele) trebuie întărit financiar, vom face faţă viitorului. Dacă sistemul medical n-ar fi fost secătuit de-a lungul anilor, am fi fost mai pregătiţi în faţa covidului. Să sperăm că vom fi pregătiţi mai bine la viitoarea pandemie, care cu siguranţă va veni, a declarat prof. Mendelson.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici