Astăzi se împlinesc 25 de ani de la conferinţa în care s-a adoptat moneda Euro. 19 din cele 27 de state din UE au adoptat moneda europeană

  • Acum 25 de ani a început Conferinţa în care a fost adoptat euro
  • A intrat în circulaţie la 1 ianuarie 2002
  • Azi, 19 din 27 de state din UE au adoptat moneda europeană
Urmărește
1293 afișări
Imaginea articolului Astăzi se împlinesc 25 de ani de la conferinţa în care s-a adoptat moneda Euro. 19 din cele 27 de state din UE au adoptat moneda europeană

Sursa foto: Mediafaxfoto

Pe 15 decembrie 1995 a început Conferinţa Uniunii Europene de la Madrid care va adopta o monedă comună pentru statele membre UE. Designul acesteia a fost prezentat abia la un an distanţă, în 1996.

Această monedă se va numi euro şi va înlocui moneda naţională din Germania, Franţa, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Irlanda, Finlanda şi Grecia la 1 ianuarie 2002, când intră oficial în circulaţie. Totuşi, Tratatul de la Maastricht a pus bazele creării unei monede europene unice, în 1992.

Astăzi, euro este moneda oficială a 19 din 27 de state membre ale Uniunii Europene. Trebuie să mai ştii şi că aceeaşi monedă mai este folosită, cu acordul comunităţii, şi în Andorra, Monaco, San Marino şi Vatican.

Fără acordul UE, însă, moneda europeană mai este utilizată şi în Kosovo şi Muntenegru. Adrian Codîrlaşu, vice-preşedinte al Chartered Financial Analyst România, consideră că dacă se va reduce criza sanitară şi economică, euro ar putea în continuare să se aprecieze faţă de dolar.

ADRIAN CODÎRLAŞU, vice-preşedinte CFA România: Euro a devenit a doua monedă la nivel global, după dolar, având în spate ţări extrem de puternice economic. Economia zonei euro este şi ea o economie importantă la nivel global. Este a treia, a fost depăşită de economia Chinei. Ca şi range de evoluţie, probabil între 1,05-1,25 ar putea să se tranzacţioneze în următorul ciclu economic. 

Dacă ne întoarcem în timp, când mai era puţin până la punerea în circulaţie a monedei euro, oamenii erau reţinuţi şi au recunoscut că trecerea la euro nu e uşoară. Uite ce spuneau la final de 2001.

NATHALIE PONTHIEU: Acum îmi dau seama că nu am fost pregătită deloc. Mi-am dat seama săptămână asta. Dar am avut parte de un training care a fost foarte util. Deocamdată eu nu m-am gândit deloc la acest lucru. Când va veni momentul, mă voi gândi. Sigur că lira noastră era prea frumoasă. Nu trebuia să ne-o ia. 

PIA ELLIOT, ofiţer de presă la Trezoreria italiană: Suntem acum la mai puţin de 50 de zile de introducerea propriu-zisă a Euro. (Dorinţa noastră) este să facem oamenii să fie cu adevărat familiari cu acest bani care vin dintr-o dată în mâinile lor. Am făcut asta, de fapt, în ultimii trei ani. Dar a fost o abordare foarte uşoară şi gentilă. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici