Au trecut 68 de ani de la primul test al bombei cu hidrogen. O insulă din Pacific a dispărut de pe suprafaţa pământului în urma exploziei

  • Acum 68 de ani era detonată prima bombă cu hidrogen pe o insulă din Pacific
  • Testul termonuclear s-a numit Operaţiunea Ivy Mike
  • Ciuperca atomică s-a ridicat la 41 de kilometri în atmosferă
  • Ca urmare a exploziei, insula Elugelab a dispărut de pe faţa pământului
Urmărește
1209 afișări
Imaginea articolului Au trecut 68 de ani de la primul test al bombei cu hidrogen. O insulă din Pacific a dispărut de pe suprafaţa pământului în urma exploziei

Sursa foto: profimedia

Poate n-ai auzit de Operaţiunea Ivy Mike, dar cu siguranţă ai auzit de bomba cu hidrogen. Operaţiunea Ivy Mike a fost numele de cod al primei explozii termonucleare din istorie.

Opinia publică, marcată de exploziile de la Hiroshima şi Nagasaki, era din ce în ce mai vocală împotriva înarmării nucleare. Fizicianul Edward Teller simţea presiunea, dar nu a dat înapoi şi a definitivat planurile bombei cu hidrogen.

EDWARD TELLER, părintele bombei cu hidrogen: La sfîrşitul războiului mulţi au vrut să renunţe, eu nu, pentru că mai aveam multe de aflat şi era o perioadă nesigură, cu un om periculos ca Stalin în preajmă. Dintre toţi cei care aveau cunoştinţe despre bomba cu hidrogen, eu am fost singurul susţinător. 

De partea cealaltă a oceanului, ruşii lucrau şi ei la o bombă termonucleară, iar americanii nu puteau accepta să fie pe locul doi în această cursă.

DR. ALVIN C. GRAVES, fizician nuclear: Nu suntem siguri ce progrese au făcut ruşii în cercetarea nucleară. Evident că nu vrem ca ei să obţină bomba cu hidrogen înaintea noastră, aşa că timpul e scurt, suntem contra cronometru. 

Pe 1 noiembrie 1952, pe insula Elugelab din Oceanul Pacific, era detonată prima bombă cu hidrogen. Iar rezultatele obţinute au fost impresionante. Mingea de foc s-a extins până la un diametru de 5 kilometri. Ciuperca atomică s-a ridicat la 41 de kilometri în atmosferă, explozia a creat un crater de 2 kilometri în diametru şi 50 de metri adâncime şi un tsunami cu valuri de 6 metri înălţime, resturi ale exploziei au ajuns la 56 de kilometri depărtare, iar insula Elugelab a fost stearsă efectiv de pe suprafaţa pământului. A fost cea mai puternică explozie pe care omul o văzuse până atunci.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici