- Home
- Evenimente
- (01.11.2020, 04:14)
- Catalin Rosioru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Au trecut 68 de ani de la primul test al bombei cu hidrogen. O insulă din Pacific a dispărut de pe suprafaţa pământului în urma exploziei
- Acum 68 de ani era detonată prima bombă cu hidrogen pe o insulă din Pacific
- Testul termonuclear s-a numit Operaţiunea Ivy Mike
- Ciuperca atomică s-a ridicat la 41 de kilometri în atmosferă
- Ca urmare a exploziei, insula Elugelab a dispărut de pe faţa pământului
Urmărește
1194 afișări
Sursa foto: profimedia
Poate n-ai auzit de Operaţiunea Ivy Mike, dar cu siguranţă ai auzit de bomba cu hidrogen. Operaţiunea Ivy Mike a fost numele de cod al primei explozii termonucleare din istorie.
Opinia publică, marcată de exploziile de la Hiroshima şi Nagasaki, era din ce în ce mai vocală împotriva înarmării nucleare. Fizicianul Edward Teller simţea presiunea, dar nu a dat înapoi şi a definitivat planurile bombei cu hidrogen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
EDWARD TELLER, părintele bombei cu hidrogen: La sfîrşitul războiului mulţi au vrut să renunţe, eu nu, pentru că mai aveam multe de aflat şi era o perioadă nesigură, cu un om periculos ca Stalin în preajmă. Dintre toţi cei care aveau cunoştinţe despre bomba cu hidrogen, eu am fost singurul susţinător.
De partea cealaltă a oceanului, ruşii lucrau şi ei la o bombă termonucleară, iar americanii nu puteau accepta să fie pe locul doi în această cursă.
DR. ALVIN C. GRAVES, fizician nuclear: Nu suntem siguri ce progrese au făcut ruşii în cercetarea nucleară. Evident că nu vrem ca ei să obţină bomba cu hidrogen înaintea noastră, aşa că timpul e scurt, suntem contra cronometru.
Pe 1 noiembrie 1952, pe insula Elugelab din Oceanul Pacific, era detonată prima bombă cu hidrogen. Iar rezultatele obţinute au fost impresionante. Mingea de foc s-a extins până la un diametru de 5 kilometri. Ciuperca atomică s-a ridicat la 41 de kilometri în atmosferă, explozia a creat un crater de 2 kilometri în diametru şi 50 de metri adâncime şi un tsunami cu valuri de 6 metri înălţime, resturi ale exploziei au ajuns la 56 de kilometri depărtare, iar insula Elugelab a fost stearsă efectiv de pe suprafaţa pământului. A fost cea mai puternică explozie pe care omul o văzuse până atunci.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36