- Home
- Externe
- (01.07.2023, 17:44)
- Alexandru Stan
Calendar Istoric 1 IULIE - 1863: Războiul Civil American. La Gettysburg are loc cea mai sângeroasă bătălie pentru reîntregirea Statelor Unite ale Americii
- La 1 iulie 1863, la Gettysburg, a început cea mai sângeroasă bătălie de pe teritoriul Americii de Nord - au murit ucişi aproximativ 50,000 de soldaţi.
- Tot la data de 1 iulie, Vespasian devine împărat roman în anul 69 d.Hr., este creată Uniunea de la Lublin dintre Polonia şi Lituania în 1569, debutează bătălia de la Somme în 1916 şi este lansat pe piaţă casetofonul portabil Walkman în 1979.
- 1 iulie este ziua în care s-au născut personalităţi remarcabile ca prinţesa Diana de Wales (1961 - 31 august 1997), actorul Charles Laughton (1899 -15 decembrie 1962), aviatorul Louis Blériot (1872 - 1 august 1936), regele Christian al II-lea al Danemarcei (1513- 25 ianuarie 1559) sau modelul Pamela Anderson (1967 -)
Urmărește
2008 afișări
Mediafax Foto - AFP- KAREN BLEIER/JOHN MOORE, 2013
Contextul secesiunii Statelor Unite
Motivul izbucnirii a fost refuzul unor state americane sudiste privind abolirea sclaviei. Cei mai mulţi sclavi erau afro-americani. Comerţul şi forţarea acestora de a munci pe plantaţii reprezenta o parte semnificativă a economiei Sudulului.
Statele din Nord erau în favoarea abolirii sclaviei, fiind cuprinse de mişcarea religioasă A Doua Mare Trezire Spirituală între anii 1820-1830, iar adepţii mişcării doreau reforme sociale.
Statele sudiste refuzau să interzică sclavia şi să facă tranziţia la agricultura mecanizată, ameninţând cu ieşirea din Uniunea Federală a Statelor Unite ale Americii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Primul stat care a ieşit din Uniune a fost Carolia de Nord, în decembrie 1860. Alte şase state i-au urmat exemplul, iar la Montgomery, delegaţiile statelor sudiste s-au întrunit şi au înfiinţat Statele Confederate ale Americii, cu Jefferson Davis ales ca preşedinte.
Capitala Confederaţiei Statelor Americii era Montgomery, având populaţia totală de 9 milioane de oameni, din care 3,5 milioane erau sclavi. Confederaţia şi-a creat şi propriul dolar, fiind imprimate bancnote specifice cu chipurile lui Andrew Jackson (un fost preşedinte american care era un sclavagist convins) şi John C. Calhoun (fost vicepreşedinte ce era un radical antiguvernamental).
Aveau şi sloganul ,,Sub Dumnezeu, Vindecătorul Nostru" şi imnul ,,Dumnezeu Salvează Sudul".
Statele care făceau parte din Statele Confederate ale Americii erau următoarele: Carolina de Sud, Missippi, Florida, Alabama, Georgia, Louisiana, Texas, Virginia, Arkansas, Carolina de Nord,Tennessee şi Kentucky.
Statele care făceau parte din Statele Unite ale Americii, care adoptaseră un nou nume - Uniunea, erau: California, Connecticut, Delaware, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New York, Ohio, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Vermont, Virginia de Vest, Wisconsin, Kentucky, Missouri, Virginia de Vest, Arizona, Colorado, Dakota, Idaho, Montana, Nebraska, New Mexico, Utah, Washington şi disctrictul Columbei (unde este situată capitala Uniunii - Washington D.C.).
Preşedintele Uniunii din 1861 era Abraham Lincoln, un american născut în Kentucky, crescut în sărăcie, care a devenit apoi avocat şi politician membru al Partidului Republican, nou înfiinţat în 1854.
Pe 12 aprilie 1861 a debutat cel mai sângeros război de pe teritoriul Americii de Nord - Războiul Civil American. Fortul Sumter de la intrarea în portul Charleston a fost revendicat şi asediat de confederaţi. În 1862, armatele confederate (sudiştii) şi armatele unioniste (nordiştii) s-au bătut la Bull Run, apoi la Shiloh.
Nordiştii au capturat New Orleans, însă au fost înfrânţi la Fredericksburg.
Gettysburg - cea mai sângeroasă bătălie de pe teritoriul Americii de Nord
În mai 1863, sudiştii, aflaţi sub comanda generalului Robert E.Lee, obţin o victorie în bătălia de la Chancellorsville. Cu moralul ridicat, cei 75,000 de soldaţi sudişti au mărşăluit spre nord, Lee văzând o oportunitate de a cuceri Harrisburg, capitala statului american nordist Pennsylvania. Sudiştii sperau că prin acest act, nordiştii vor fi dispuşi să ajungă la masa tratativelor pentru pace, iar Confederaţia îşi va asigura independenţa şi existenţa ca uniune pentru totdeauna.
Dar armata unionistă de 97,000 de soldaţi, conduşi de generalul George G. Meade, care avea un temperament vulcanic, avea să se opună înaintării armatei confederate la sud de oraşul Gettysburg, în sudul Pennsylvaniei.
În iunie 1863, armata confederată a Virginiei de Nord înaintează spre Munţii Blue Ridge şi prin Valea Shenandoah.
Cu patru zile înainte ca sudiştii să ajungă la Gettysburg, George G. Meade a fost numit comandantul Armatei de pe Potomac şi a mărşăluit spre Robert Lee, care se afla la Chanbergsburg, la 40 km vest de Gettysburg.
Le şi-a trimis armata Virginiei de Nord în trei corpuri, comandate de generalii James Longstreet, A.P. Hill şi Richard S. Ewell.
Hill fusse distras de o informaţie că un stoc de încălţăminte se afla în oraşul Gettysburg, dar generarul şi comandantul unei brigăzi, James Pettigrew, s-a retras din oraş la vederea unui corp de cavalerie Unionistă condusă de generalul unionist, John Buford, ce se deplasa dinspre sud.
Hill a ordonat la 1 iulie ca diviziile confederate să mărşăluiască spre Gettysburg.
Prima zi - unioniştii în dezavantaj, confederaţii atacă flancurile
Unităţile generalui unionist Buford s-au menţinut pe poziţii, dar generalul John F. Reynolds este împuşcat mortal de un trăgător confederat. Infanteriştii condederaţi pornesc la asalt cu mushete prevăzute cu baionete, în vreme ce călăreţii unionişti trag cu carabine Spencer, încărcându-le mult mai rapid.
Lupta intensificându-se, bilanţul soldaţilor răpuşi a crescut dramatic, unioniştii luptând cu disperare să păstreze flancul stâng în timp ce erau presaţi de atacurile confederaţilor.
Încercânnd să atace şi flancul drept expus al Uniunii, apărarea s-a prăbuşit. Generalul unionist Meade era pe drum de la Taneytown, iar pe la miezul nopţii, generalul confederat Robert Lee a sosit la faţa locului.
Părea că sudiştii vor câştiga, dar trupele lui Hill s-au redus numeric, suferind pierderi grele, iar generalul confederat Robert Ewell pierduse controlul asupra luptei, refuzând în cele din urmă să mai continue atacurile.
Decizia sa a schimbat soarta bătăliei.
Winston Churchill scrie în cartea sa Istoria Americii, The Great Republic: A History of America, că în încercarea de a găsi un teren mai înalt, corpul 11 al armati unioniste a ales ca refugiu un loc numit Cemetery Ridge.
S-au angajat în luptă 50,000 de oameni, şi patru divizii confederate au bătut cele două corpuri unioniste.
Lupta devenise o cursă personală între Meade şi Lee, în încercarea de a domina terenul.
A doua zi - unioniştii menţin poziţiile strategice
Pe 2 iulie, Meade a continuat apărarea la Gettysburg, chiar şi dacă nu avea toate întăririle la dispoziţi.
Churchill scrie că Lee a început ziua cu un atac executat de Hill şi Ewell pentru a ocupa punctul Cemetery Ridge, dar a anulat după ce le-a ascultat obiecţiile.
Longstreet prefera o manevră în jurul flancului stâng al armatei lui Meade. Lee le-a ordonat generalilor săi să atace flancul stâng al armatei unioniste în zori.
Robert Lee era pregătit să atace flancul stâng al Uniunii, în vreme ce asalta dealurile Cemetery şi Culp pentru a-l forţa pe Meade să se retragă.
Longstreet a întâmpinat difiicultăţi. Cu toate că artileria confederată trăgea spre toate poziţiile expuse ale armatei unioniste, nu izbutea să-i facă să se retragă.
Dar apoi, infanteriştii confederaţi din Alabama şi Texas mărşăluiau spre Little Round Top pentru a captura un deal ce era un obiectiv cheie din punct de vedere strategic, apărat de general maior Gouverneur K. Warren şi de trupele altor generali ca George Sykes din Pennsylvania, New York şi Maine.
Confederaţii năvăliseră în atacuri succesive împotriva trupelor şi poziţiilor apărate de Sykes.
La Wheatfield era carnagiu, iar confederaţii cuceriseră obiectivele strategice Devil's Den şi Peach Orchard, în vreme ce Warren încă controla Little Round Top.
La dealurile Culp şi Cemetery, confederaţii înaintau, dar unioniştii au primit întăriri de la generalul Hancockm securizând zona şi dealul Culp. Luptele celei de-a doua zi au încetat la ora 22.
Churchill crede că eşecul celei de-a doua zi de bătălie se datorează că mare parte din trupele lui Hill nu au participat la luptă, iar Ewell a întârziat cu atacul, intrând în luptă abia la ora 18.
În tabăra unionistă, Meade, deşi suferise pierderi mari şi era presat de Consiliul de război să ordone retragerea, a refuzat să se lase bătut.
A treia zi - confederaţii atacă, dar sunt seceraţi de tunurile de artilerie unioniste
Confederaţii nu reuşesc pe parcursul nopţii să ocupe tranşeele din Culp's Deal. După câteva ore de răgaz, Robert Lee a ordonat un atac concentrat asupra centrului armatei unioniste de la Cemetery Ridge pentru a produce o breşă.
Winston Churchill scrie că Robert Lee era sigur de victorie şi a trimis 15,000 de soldaţi să atace, protejaţi de 125 de tunuri care trăgeau spre tabăra unionistă.
Far unioniştii au fost cei care au deschis focul şi au dat startul celei de-a treia zi de bătălie, capturând o parte din tranşeele, chiar înainte de răsărit.
La ora 4 dimineaţa, James Longstreet începe asaltul final, ordonând artileriei confederate să tragă spre flancul stâng al armatie unioniste.
Diviziile generalului confederat John Bell Hood capturează Devil's Den. Trupele unioniste ale generalului Gouverneur K. Warren apără poziţia Little Round Top cu mari dificultăţi.
La Peach Orchard şi Wheatfield, confederaţii atacă flancurile generalului unionist Daniel Sickles, care este rănit grav la picior de la un foc de tun şi este amputat după ce artileria confederată trage cu putere spre liniile lui Meade.
Corpul de armată confedederată a lui A.P. Hill atacă centrul armatie Uniunii. Deşi reuşesc să înainteze, confederaţii se retrag pentru că nu fac faţă contraatacurilor unioniştilor şi câştigurile sunt doar temporare.
Generalul confederat Richard Ewell nu reuşeşte să captureze dealul Culp'sHill. Nici ofiţerul confederat Jubal Early nu reuşeşte să captureze Cemetery Hill.
Flancul drept al armatei unioniste este salvat.
Trupele confederate, comandate de George Pickett , Richard B. Garnett, James L. Kemper şi Lewis A. Armistead, au trecut la atac, expuse la focurile de artilerie al tunurilor unioniste, ce erau masate pe înălţimi.
La ora 13, confederaţii au tras cu cele 150 de tunuri ale lor spre centrul armatei unioniste.
Unioniştii au tras şi ei cu cele 80 de tunuri ale lor.
Potrivit lucrării lui Winston Churchill, Pickett, observase că muniţia transportată de la Richmond în vagoane cu prelată era pe terminate.
El l-a întrebat pe Longstreet: "Domnule general, să avansez?".
Generalul Longstreet a încuviinţat din cap.
Generalul Picket şi-a chemat trupele la atac, strigând "Sus soldaţi, la posturile voastre,nu uitaţi că sunteţi din bătrâna Virginie", şi au alergat pentru a răpune centrul armatei unioniste, înaintând spre o pădure de pe creasta Cemetery Ridge, traversând pe câmp deschis, expuşi la artileria unionistă ce-i secerau pe soldaţii sudişti.
Printr-o ambuscadă ingenioasă, trupele de infanterie unioniste au tras din spatele zidului de piatră spre atacatorii confederaţi.
Cavaleria Uniunii, condusă de Hugh Judson Kilpatrick, năvăleşte peste confederaţi, stopând încercările lor de a trimite întăriri spre Cemetery Ridge. Apoi, cavaleria unionistă măcelăreşte trupele confederate ale lui James Longstreet.
Garnett şi Armistead au fost răpuşi, iar Kemper a fost grav rănit. Trupele confederate s-au retras.
Churchill compară bătălia de la Gettysburg din perspectiva generalului Longstreet cu cea a lui Napoleon Bonaparte la Waterloo - nu-şi putea securiza victoria chiar dacă ar fi câştigat.
Robert Lee a ordonat retragerea în noaptea spre 4 iulie. Ziua Naţională a Americii era sărbătorită de unioniştii albaştri, în vreme ce confederaţii gri erau trişti.
Bătălia s-a încheiat cu victoria Uniunii şi înfrângerea Confederaţiei.
În cele trei zile, au fost răpuşi 3,149 de unionişti şi 4,536 de confederaţi. 19,664 de unionişti şi 18,089 de confederaţi au fost răniţi.
Deşi unioniştii au obţinut victoria, nu a fost una celebrată. Până la urmă, Gettysburg a fost o adevărată baltă de sânge american vărsat.
Robert Lee, în ziua umătoare, chiar de sărbătorirea Declaraţiei de Independenţă, a ordonat retragerea trupelor armatei confederate din Virgnia. Rodney Castleden spune că Robert Lee a fost norocos să scape cu viaţă din cea mai sângeroasă bătălie a războiului civil.
Pierderile mari s-ar fi datorat combinaţiei dintre strategiile vechi cu sarje şi puştile moderne cu ţevi ghintuite.
Vicksburg, un oraş confederat din Mississppi, a capitulat în faţa forţelor unioniste.
Discursul de la Gettysburg - ,,o nouă naştere a libertăţii "
La 19 noiembrie 1863, preşedintele unionist Abraham Lincoln a ţinut un discurs de 200 de cuvinte:
,,În urmă cu 87 ani, părinţii noştri au adus pe acest continent o nouă naţiune, concepută în libertate şi dedicată propunerii că toţi oamenii sunt creaţi egali.
Acum suntem implicaţi într-un mare război civil, care testează dacă această naţiune, sau orice altă naţiune concepută şi dedicată în acest mod, poate rezista mult timp. Ne-am întâlnit pe un mare câmp de luptă al acestui război. Am venit să dedicăm o porţiune din acel câmp, ca loc de odihnă pentru cei care şi-au dat viaţa pentru ca această naţiune să trăiască. Este foarte potrivit să înfăptuim acest lucru.
Dar, într-un sens mai larg, nu putem dedica - nu putem consacra - nu putem sfinţi acest pământ. Bărbaţii curajoşi, vii şi morţi, care au luptat aici, l-au consacrat, cu mult peste biata noastră putere de a adăuga sau de a diminua.
Lumea nu va lua prea mult în seamă şi nici nu-şi va aminti mult timp ce spunem noi aici, dar nu va putea uita niciodată ce au făcut ei aici.
Nouă, celor vii, ne revine mai degrabă sarcina de a ne dedica aici lucrării neterminate pe care cei care au luptat aici au dus-o atât de nobil până acum.
Mai degrabă, noi trebuie să ne dedicăm aici marii sarcini care ne aşteaptă - să luăm de la aceşti morţi onoraţi un devotament sporit faţă de acea cauză pentru care şi-au dat ultima măsură de devotament - să luăm aici hotărârea fermă ca aceşti morţi să nu fi murit în zadar - ca această naţiune, sub Dumnezeu, să aibă o nouă naştere a libertăţii - şi ca guvernarea poporului, de către popor, pentru popor, să nu dispară de pe pământ".
Bibliografie
- Mari Bătălii - Conflicte care au schimbat lumea 2007, Parragon Books Ltd, pag. 183 - 197.
- Winston Churchill - Istoria Americii, The Great Republic: A History of America, 1958, pag. 247-271
- Rodney Castleden - Conflicte care au schimbat lumea, Meteor Publishing, 2008, pag. 51-59
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Războiul din Ucraina, ziua 487. În urma rebeliunii Wagner, ucrainenii avansează pe mai multe direcţii / Zelenski: „toată planeta a văzut cât de slabi sunt liderii de la Kremlin"/ Autorităţile ruse: ,,La biroul lui Prigojin am găsit lingouri de aur, paşapoarte false, droguri, arme şi valută"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 14:20