- Home
- Externe
- (11.08.2023, 15:19)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
11 august 106: Dacia devine provincie romană
Unul dintre evenimentele istorice care s-au petrecut pe 11 august este constituirea provinciei romane imperiale Dacia, în anul 106.
Urmărește
708 afișări
Public Domain
Acest fapt a fost atestat de o diplomă militară romană, descoperită la Porolissum, o cetate din Sălaj. Diploma a fost emisă de împăratul Traian, care a cucerit Dacia după două războaie sângeroase cu regele Decebal.
Provincia romană Dacia a cuprins partea de sud-vest a teritoriului locuit de daci, între Munţii Carpaţi, Dunăre şi Tisa.
Dacia a fost una dintre cele mai bogate şi mai prospere provincii ale Imperiului Roman, datorită resurselor naturale şi a dezvoltării economice şi culturale. Dacia a fost păstrată de romani timp de 165 de ani, până în 271, când împăratul Aurelian a decis retragerea administraţiei şi a armatei romane dincolo de Dunăre, din cauza presiunii popoarelor migratoare. Moştenirea romană a rămas însă vie în limba, cultura şi istoria poporului român.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
-
Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
Al doilea război daco-roman (105-106)
După primul război daco-roman din 101-102, Decebal a acceptat un tratat de pace cu Traian, care îl obliga să renunţe la o parte din teritoriul său, să distrugă fortificaţiile şi armele, să elibereze prizonierii romani şi să nu mai încheie alianţe cu alte popoare. Decebal a încercat însă să se sustragă de la aceste condiţii, reconstruind cetăţile, fabricând noi arme, provocând revolte la triburile vecine şi atacând coloniile romane de peste Dunăre. Traian a decis atunci să reia ostilităţile şi să cucerească definitiv Dacia.
Traian a pornit al doilea război daco-roman în anul 105, cu o armată de aproximativ 150.000 de soldaţi, sprijinită de flota romană de pe Dunăre. El a traversat podul de la Drobeta, construit în timpul primului război, şi a avansat spre inima Daciei, pe mai multe direcţii. A trebuit să înfrunte o rezistenţă puternică din partea dacilor, care se retrăgeau în cetăţile lor fortificate şi organizau ambuscade şi raiduri. Traian a reuşit totuşi să cucerească una câte una principalele cetăţi dace: Costeşti, Piatra Roşie, Blidaru şi Sarmizegetusa Regia. Aceasta din urmă a fost asediată în vara anului 106 şi a căzut după ce romanii au distrus apeductele care alimentau oraşul cu apă. Decebal a fugit împreună cu tezaurul său, dar a fost urmărit de cavaleria romană şi s-a sinucis pentru a nu fi prins.
Victoria lui Traian i-a adus acestuia titlul de Dacicus Maximus şi o mare popularitate în Roma, unde a organizat triumful său şi a inaugurat Columna Traiană, monumentul care ilustrează scenele războiului. Dacia a fost transformată în provincie romană, condusă de un guvernator numit de împărat. O parte din populaţia dacică a fost deportată sau exterminată, iar în locul ei au fost aduşi colonişti romani sau din alte provincii. Astfel s-a produs un proces de amestecare culturală şi lingvistică între daci şi romani, care a dus la formarea poporului român.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: China dezvăluie un caz de spionaj pentru CIA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe