- Home
- Externe
- (11.07.2023, 03:00)
- Alexandru Stan
11 iulie 1899 - Este înfiinţată FIAT, compania italiană producătoare de automobile
- La această dată, Giovanni Agnelli a fondat Fabrica italiană de automobile din Torino (cunoscută ca FIAT) şi a condus-o până la moartea sa dn 1945.
- În 1903, Fiat a produs primul său camion, iar în 1908, primul automobil Fiat a fost exportat în SUA şi a fost fabricat primul motor de avion Fiat în acelaşi an.
- Taxiurile Fiat au devenit populare în Europa şi până în 1910, Fiat era cea mai mare companie de automobile din Italia.
Urmărește
1581 afișări
Sursa Foto - FIAT
La 11 iulie 1899, Giovanni Agnelli a făcut parte din grupul de membri fondatori ai Fiat S.p.A. (Fabbrica Italiana Automobili Torino Società per azioni).
Prima uzină Fiat a fost deschisă în 1900, cu 35 de angajaţi care produceau 24 de automobile.
Cunoscută încă de la început pentru talentul şi creativitatea personalului său ingineresc, Fiat a obţinut un mic profit şi a produs 135 de maşini în 1903.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Cifra de producţie a crescut la 1.149 de maşini în 1906.
Apoi, compania a intrat la bursa de valori din Milano şi a vândut acţiuni.
Mussolini l-a descris pe Agnelli ca fiind prea bătrân pentru a fi fascist şi a fost suspectat de regim că a ajutat mişcarea antifascistă Giustizia e Libertà în anii 1930.
După încheierea războiului, a fost acuzat de o comisie a Comitetului de Eliberare Naţională de colaborare cu regimul fascist, dar a fost achitat.
După moartea sa din 1945, nepotul său, Gianni Agnelli, i-a moştenit afacerea.
Agnelli a făcut din Fiat cea mai importantă companie din Italia şi unul dintre marii constructori de maşini din Europa, pe fondul miracolului economic italian. El a fost considerat regele afacerilor italiene din anii 1960 până în anii 1980. S-a implicat în sport (a achiziţionat echipa italiană de fotbal Juventus), a cumpărat concurenţa (Ferrari) şi s-a implicat în politică, fiind ales primar al comunei Villar Perosa.
În 1970, Fiat Automobiles avea peste 100.000 de angajaţi în Italia, când producţia sa a atins cel mai mare număr: 1,4 milioane de maşini.
Producătorul de maşini Fiat Automobiles, înfiinţată ca o subsidiară în 2007 după reorganizarea afacerii de către Fiat S,p.A., a aparţinut grupului Fiat Chrysler Automobiles NV din 2014 după ce societatea a încetat să mai existe, iar din 2021 a devenit proprietatea corporaţiei Stellantis.
Fiat Automobiles a primit numeroase premii internaţionale pentru vehiculele sale, inclusiv nouă premii europene pentru "Maşina Anului", cele mai multe dintre toţi ceilalţi producători, şi s-a clasat de mai multe ori ca fiind producătorul cu cel mai mic nivel de emisii de CO2 al vehiculelor vândute în Europa.
Acum câteva zile, actorul american Leonardo DiCaprio ne-a făcut cunoştinţă cu modelul Fiat 600, cu stil îmbunătăţit, spaţiu lărgit, autonomie îmbunătăţită: tot ce aveţi nevoie pentru a experimenta o Dolce Vita fără limite.
Acesta nu este un vis cu ochii deschişi, ci noul Fiat 600, transmit producătorii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe