CALENDAR ISTORIC  2 IULIE - 1964: Legea Drepturilor Civile. Preşedintele american Lyndon B. Johnson semnează interzicerea discriminării rasiale în SUA

  • Legea drepturilor civile din 1964: un moment istoric pentru egalitatea în SUA
  • Legea a fost cerută de preşedintele John F. Kennedy într-un discurs televizat în 1963 şi a fost adoptată după asasinarea sa de către Congres şi preşedintele Lyndon B. Johnson.
  • Legea a interzis discriminarea pe bază de rasă, culoare, religie, sex sau origine naţională în cazările publice, educaţia publică, angajarea şi votarea.
Urmărește
252 afișări
Imaginea articolului 2 IULIE - 1964: Legea Drepturilor Civile. Preşedintele american Lyndon B. Johnson semnează interzicerea discriminării rasiale în SUA

Sursa Foto - White House

Legea drepturilor civile din 1964 este una dintre cele mai importante legi din istoria modernă a Statelor Unite ale Americii, care a eliminat majoritatea formelor de discriminare împotriva afro-americanilor şi femeilor, incluzând segregarea rasială. Legea a fost inspirată de Legea drepturilor civile din 1875.

Legea a fost propusă de preşedintele John F. Kennedy într-un discurs televizat la 11 iunie 1963, în care a cerut Congresului să adopte o legislaţie care să garanteze „dreptul tuturor americanilor de a fi serviţi în mod egal în orice locuri publice” şi „o protecţie mai mare a dreptului de a vota”.

După asasinarea lui Kennedy la 22 noiembrie 1963, preşedintele Lyndon B. Johnson a preluat iniţiativa şi a convins Congresul să adopte legea ca un omagiu pentru memoria lui Kennedy. 

Legea a fost adoptată la 2 iulie 1964, după mai multe zile de negocieri cu senatorii sudişti care se opuneau integrării rasiale.  

La semnarea legii, preşedintele Johnson a declarat:

 

,,Sunt pe cale să semnez în lege Legea drepturilor civile din 1964. Vreau să profit de această ocazie pentru a vă vorbi despre ceea ce înseamnă acea lege pentru fiecare american.
Cu 188 de ani în urmă, în această săptămână, o mică bandă de bărbaţi viteji a început o luptă lungă pentru libertate. Ei şi-au pus viaţa, averea şi onoarea sacră nu numai pentru a întemeia o naţiune, ci pentru a forja un ideal de libertate - nu numai pentru independenţa politică, ci pentru libertatea personală - nu numai pentru a elimina dominaţia străină, ci pentru a stabili domnia justiţiei în afacerile oamenilor.
Această luptă a fost un punct de cotitură în istoria noastră. Astăzi, în colţuri îndepărtate ale continentelor îndepărtate, idealurile acelor patrioţi americani încă modelează luptele oamenilor care tânjesc după libertate".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici