2 septembrie 1945 - Al Doilea Război Mondial se încheie după şase ani. Rezultă între 70 şi 85 milioane de morţi

  • Al Doilea Război Mondial a fost cel mai mare şi mai devastator conflict din istoria omenirii, care a implicat peste 100 de milioane de oameni din peste 30 de ţări.
  • Acest război a fost declanşat de ambiţiile expansioniste şi ideologiile totalitare ale Germaniei naziste, Italiei fasciste şi Japoniei imperiale, care au format o alianţă numită Axa.
  • Puterile fasciste s-au confruntat cu o coaliţie de state democratice şi comuniste numită Aliaţii, care includea Regatul Unit, Franţa, Uniunea Sovietică, Statele Unite, China şi alte ţări.
Urmărește
1627 afișări
Imaginea articolului 2 septembrie 1945 - Al Doilea Război Mondial se încheie după şase ani. Rezultă între 70 şi 85 milioane de morţi

De la Invadarea Poloniei de pe 1 septembrie 1939 la capitularea Japoniei pe 2 septembrie 1945 (Sursa Foto: German Federal Archive- US Army)

Al Doilea Război Mondial a început pe 1 septembrie 1939, când Germania a invadat Polonia, provocând declaraţia de război a Regatului Unit şi Franţei. Pe 17 septembrie, Uniunea Sovietică a atacat şi ea Polonia din est, în baza unui pact secret cu Germania. Polonia a fost împărţită între cei doi agresori şi guvernul polonez a fost nevoit să se refugieze în exil.

În primele luni ale războiului, Germania a cucerit rapid Danemarca, Norvegia, Olanda, Belgia, Luxemburg şi Franţa, folosind o tactică numită blitzkrieg (război fulger). Doar Regatul Unit a rezistat asediului aerian german şi a continuat lupta împotriva Axei. În iunie 1940, Italia s-a alăturat războiului de partea Germaniei şi a atacat Franţa, Grecia şi Africa de Nord. În octombrie 1940, Japonia s-a aliat cu Germania şi Italia şi a început să-şi extindă dominaţia în Asia şi Pacific.

În iunie 1941, Germania a lansat o invazie surpriză asupra Uniunii Sovietice, deschizând un nou front în răsărit. Operaţiunea Barbarossa a fost iniţial un succes pentru germani, care au avansat până la Moscova, Leningrad şi Stalingrad. Însă rezistenţa sovietică, iarna grea şi contraofensivele au oprit înaintarea Axei şi au schimbat cursul războiului.

Pe 7 decembrie 1941, Japonia a atacat baza navală americană de la Pearl Harbor din Hawaii, provocând intrarea Statelor Unite în război. Statele Unite au declarat război Japoniei şi apoi Germaniei şi Italiei. Aliaţii au început să colaboreze mai strâns pentru a coordona strategia militară şi politică împotriva Axei.

În anii 1942-1943, Aliaţii au obţinut victorii decisive pe toate teatrele de operaţiuni. În Pacific, Statele Unite au oprit expansiunea japoneză în bătăliile navale de la Midway şi Guadalcanal. În Africa de Nord, forţele britanice şi americane au învins armata germano-italiană condusă de generalul Erwin Rommel în bătălia de la El Alamein şi operaţiunea Torch. În Europa de Vest, Aliaţii au debarcat în Sicilia şi Italia, determinând căderea regimului fascist al lui Benito Mussolini. În Europa de Est, Armata Roşie sovietică a respins ofensiva germană la Stalingrad şi a declanşat o contraofensivă masivă care avea să elibereze teritoriile ocupate.

În anii 1944-1945, Aliaţii au continuat să avanseze pe toate fronturile şi să se apropie de capitalele Axei. Pe 6 iunie 1944, Aliaţii au deschis un al doilea front în Europa prin debarcarea în Normandia (Ziua Z), urmată de eliberarea Parisului şi a Belgiei. Pe 22 iunie 1944, sovieticii au lansat operaţiunea Bagration, care a distrus grupul de armate Centru german şi a eliberat Belarusul şi Polonia. Pe 15 august 1944, Aliaţii au debarcat în sudul Franţei (operaţiunea Dragoon) şi au întâlnit forţele aliate din nord, izolând restul trupelor germane din vest. Pe 20 octombrie 1944, generalul Douglas MacArthur a revenit în Filipine, îndeplinind promisiunea făcută după retragerea sa din 1942. Pe 16 decembrie 1944, germanii au lansat ultima lor ofensivă majoră în vest, cunoscută sub numele de bătălia Bulgei, dar au fost respinşi de Aliaţi după o lună de lupte grele.

În primăvara anului 1945, Aliaţii au lansat ofensive finale pe toate fronturile. Pe 12 aprilie 1945, preşedintele american Franklin D. Roosevelt a murit şi a fost succedat de Harry S. Truman. Pe 25 aprilie 1945, forţele americane şi sovietice s-au întâlnit la râul Elba, marcând joncţiunea celor două fronturi aliate. Pe 28 aprilie 1945, Mussolini a fost capturat şi executat de partizanii italieni. Pe 30 aprilie 1945, Adolf Hitler s-a sinucis în buncărul său din Berlin, iar oraşul a capitulat pe 2 mai. Pe 7 mai 1945, Germania a semnat actul de capitulare necondiţionată la Reims, care a intrat în vigoare pe 8 mai (Ziua Victoriei în Europa).

În Pacific, războiul a continuat până în august 1945. Aliaţii au cucerit insulele japoneze una câte una, folosind o tactică numită insula săriturilor. Japonia a refuzat să se predea, chiar şi după ce capitala sa Tokyo a fost bombardată masiv de avioanele americane B-29. Pe 6 august 1945, Statele Unite au aruncat prima bombă atomică asupra oraşului Hiroshima, ucigând aproximativ 80.000 de oameni. Pe 9 august, a doua bombă atomică a fost aruncată asupra oraşului Nagasaki, ucigând aproximativ 40.000 de oameni. În aceeaşi zi, Uniunea Sovietică a declarat război Japoniei şi a invadat Manciuria. Pe 15 august 1945, împăratul Hirohito a anunţat capitularea Japoniei (Ziua Victoriei în Pacific). Pe 2 septembrie 1945, Japonia a semnat actul de capitulare necondiţionată la bordul navei USS Missouri din golful Tokyo.

Al Doilea Război Mondial s-a încheiat oficial pe 2 septembrie 1945, după aproape şase ani de lupte globale. Acest război a avut un impact enorm asupra lumii, provocând peste 60 de milioane de morţi, milioane de răniţi şi refugiaţi, distrugerea oraşelor şi infrastructurii, crime de război şi genocide (în special Holocaustul), dezvoltarea armelor nucleare şi rachetelor balistice, crearea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi divizarea lumii în două blocuri rivale: cel occidental condus de Statele Unite şi cel comunist condus de Uniunea Sovietică.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici