20 august 480 î.Hr. - Spartanii conduşi de Leonida se sarcrifică la Termopile pentru libertatea lumii greceşti în faţa invaziei persane

Lupta de la Termopile a fost una dintre cele mai celebre bătălii din istoria antică, în care o mică armată de greci a rezistat eroic împotriva unei forţe persane mult mai numeroase.

Urmărește
3011 afișări
Imaginea articolului 20 august 480 î.Hr. - Spartanii conduşi de Leonida se sarcrifică la Termopile pentru libertatea lumii greceşti în faţa invaziei persane

Wikipedia Foundation

Lupta de la Termopile a avut loc în august 480 î.Hr., în timpul celei de-a doua invazii persane în Grecia, condusă de regele Xerxes I.

Scopul invaziei persane era să răzbune înfrângerea suferită de tatăl lui Xerxes, Darius I, în prima invazie, care se terminase cu victoria atenienilor în Bătălia de la Maraton din anul 490 î.Hr. 

Grecii, conduşi de regele Spartei, Leonidas, au decis să blocheze înaintarea armatei persane la trecătoarea Termopile, care era un punct strategic îngust şi dificil de traversat. 

 Armata greacă era formată din aproximativ 7.000 de oameni, dintre care 300 erau spartani, 700 erau thespieni şi restul proveneau din alte oraşe-state aliate. 

Armata persană era estimată de sursele antice la peste un milion de oameni, dar astăzi se consideră că era mult mai mică, între 100.000 şi 250.000. 

Lupta a durat trei zile, în care grecii au reuşit să oprească atacurile repetate ale perşilor, folosindu-se de avantajul terenului şi de disciplina lor militară. 

După a doua zi, un localnic numit Ephialtes i-a trădat pe greci, arătându-le perşilor o potecă care ducea în spatele poziţiilor greceşti. Astfel, perşii au reuşit să încercuiască armata greacă şi să o ameninţe cu distrugerea totală.

Leonidas, conştient de situaţia fără ieşire, a trimis înapoi majoritatea aliaţilor săi şi a rămas să apere trecătoarea cu 300 de spartani, 700 de thespieni, 400 de tebani şi probabil câteva sute de alţi greci. 

În ziua a treia, Leonidas şi oamenii lui au luptat până la ultimul om, refuzând să se predea sau să fugă. Ei au căzut luptând cu vitejie şi onoare, după ce au ucis mii de perşi şi i-au rănit pe doi fraţi ai lui Xerxes.

Lupta de la Termopile a fost o înfrângere tactică pentru greci, dar o victorie strategică şi morală. Ea a demonstrat curajul şi sacrificiul grecilor în faţa unei forţe copleşitoare şi a inspirat alte oraşe-state să se alieze împotriva perşilor. De asemenea, ea a permis flotei greceşti să se retragă şi să se pregătească pentru bătălia decisivă de la Salamina. 

Termopile a devenit un loc simbol al curajului, al patriotismului şi luptei pentru libertate pentru multe naţiuni, fiind un exemplu inclusiv Ucraina  care se apără împotriva invaziei din partea celei mai mari ţări de pe planetă, Federaţia Rusă. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici