A murit ultima membră a mişcării anti-naziste Trandafirul Alb, la 103 ani

  • Ultima membră a mişcării anti-naziste Trandafirul Alb a murit la 103 ani.
  • Traute Lafrenz a fost arestată de două ori de Gestapo, fiind în cele din urmă eliberată în aprilie 1945 şi stabilindu-se în SUA.
Urmărește
1231 afișări
Imaginea articolului A murit ultima membră a mişcării anti-naziste Trandafirul Alb, la 103 ani

Sursa foto: Facebook

Traute Lafrenz a murit luni, la locuinţa sa din Carolina de Sud, la vârsta de 103 ani, relatează The Guardian.

Una dintre cele mai faimoase mişcări de rezistenţă împotriva naziştilor din Germania, Trandafirul Alb a distribuit broşuri împotriva războiului la universitatea din Munchen în 1942-3, îndemnând oamenii să se ridice împotriva regimului. Potrivit fundaţiei mişcării, Lafrenz l-a întâlnit pe Hans Scholl, unul dintre fondatorii grupului împreună cu sora sa Sophie Scholl şi Christoph Probst, în vara anului 1941. Un an mai târziu, Lafrenz, studentă la medicină, a dat peste un fluturaş şi şi-a dat seama de implicarea lui Hans Scholl din citatele literare folosite în text. A dus fluturaşi la Hamburg, unde au fost distribuiţi de prieteni.

Când Hans şi Sophie Scholl au fost arestaţi în februarie 1943, Lafrenz a mers cu maşina până în oraşul Ulm pentru a informa familiile. În urma unui proces sumar, liderii iniţiali ai Trandafirului Alb - fraţii Scholl şi Probst - au fost decapitaţi la închisoarea Stadelheim din Bavaria, împreună cu alte persoane, printre care şi profesorul lor de filosofie Kurt Huber.

În aprilie 1943, Lafrenz a căzut şi ea în mâinile Gestapo, poliţia secretă nazistă, şi a fost condamnată la un an de închisoare pentru "complicitate".

La scurt timp după ce a fost eliberată, a fost arestată din nou de Gestapo în Hamburg. Lafrenz a petrecut timp în patru închisori naziste înainte de a fi eliberată din cea din Bayreuth, în aprilie 1945.

Ea a emigrat în SUA în 1947, unde şi-a finalizat studiile de medicină.

La împlinirea a 100 de ani, în 2019, preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, a lăudat-o ca fiind o "eroină a libertăţii şi a umanităţii".

Lafrenz a fost una dintre puţinele persoane care, "confruntată cu crimele naziştilor, a avut curajul de a-şi asculta conştiinţa şi de a se revolta împotriva dictaturii şi a genocidului evreilor".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici