- Home
- Externe
- MOSCOVA, (12.02.2015, 22:06)
- Valentin Vidu - Mediafax , Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ACORD de încetare a ostilităţilor în Ucraina. Zeci de tancuri ruseşti, vehicule blindate şi lansatoare au intrat în ţară, în pofida acordului de pace. 600 de militari SUA vor ajunge în Ucraina - VIDEO
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat joi că un acord a fost încheiat la Minsk pentru încetarea ostilităţilor în Ucraina începând de duminică, 15 februarie. Oficiali militari ucraineni au anunţat că 50 de tancuri ruseşti, precum şi vehicule blindate şi lansatoare de rachete au pătruns în Ucraina în cursul zilei, în pofida negocierilor desfăşurate la Minsk în vederea soluţionării conflictului ucrainean. NATO şi Statele Unite au salutat Acordul de la Minsk, exprimând însă scepticism privind aplicarea documentului, iar Pentagonul a anunţat că va trimite 600 de militari în Ucraina.
Urmărește
43885 afișări
ACORD de încetare a ostilităţilor în Ucraina (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
UPDATE 22:00 - NATO şi SUA exprimă scepticism privind Acordul de la Minsk. 600 de militari SUA vor ajunge în Ucraina
NATO şi Statele Unite au salutat Acordul de la Minsk, exprimând însă scepticism privind aplicarea documentului, iar Pentagonul a anunţat că va trimite 600 de militari în Ucraina, în martie, pentru antrenarea trupelor ucrainene implicate în conflictul separatist.
În contextul Acordului la care au ajuns liderii din Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa în sensul încetării ostilităţilor în regiunile separatiste ucrainene, Preşedinţia SUA a îndemnat Moscova să retragă militarii şi echipamentele militare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Statele Unite sunt preocupate de escaladarea confruntărilor în cursul zilei de joi, o situaţie care intră în contradicţie cu spiritul acordului de pace", potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a salutat Acordul de la Minsk, insistând ca documentul să fie implementat în totalitate. "Acum, este foarte important ca acordul să fie implementat în totalitate pe teren, fără întârziere. Însă escaladarea ostilităţilor nu este conformă cu spiritul Acordului. Rusia trebuie să înceteze susţinerea acordată separatiştilor şi să retragă militarii şi armamentul din estul Ucrainei", a subliniat Stoltenberg.
În pofida acordului de la Minsk, Departamentul american al Apărării a anunţat joi că va trimite în Ucraina 600 de militari americani pentru antrenarea trupelor ucrainene care luptă împotriva insurgenţilor proruşi. Potrivit Fox News, Statele Unite vor trimite în Ucraina Brigada aeropurtată 173, staţionată în prezent în Vicenza (Italia).
Misiunea de antrenare va începe în luna martie şi se va desfăşura în poligonul militar Iavariv, situat în apropierea oraşului Liov, în vestul Ucrainei. Militarii americani vor pregăti trei batalioane militare ucrainene, a declarat Ben Hodges, comandantul forţelor americane din Europa.
Luptele au continuat joi în estul Ucrainei. În unul dintre incidente, cinci civili au fost ucişi într-un atac cu obuze care a vizat o staţie de autobuz din Doneţk.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat joi că s-a ajuns la un acord, la Minsk, pentru încetarea ostilităţilor în Ucraina începând din 15 februarie. Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în aprilie 2014, s-a soldat până acum cu peste 5.350 de morţi.
UPDATE 15:00 - Zeci de tancuri ruseşti, vehicule blindate şi lansatoare au intrat în Ucraina, în pofida acordului de pace
Oficiali militari ucraineni au anunţat joi că 50 de tancuri ruseşti, precum şi vehicule blindate şi lansatoare de rachete au pătruns în Ucraina în cursul zilei, în pofida negocierilor desfăşurate la Minsk în vederea soluţionării conflictului ucrainean, relatează BBC News Online.
Citeşte şi:
Zeci de tancuri ruseşti, vehicule blindate şi lansatoare au intrat în Ucraina, în pofida acordului de pace
UPDATE 12:30 - Confruntări intense în apropiere de Mariupol, în pofida negocierilor de la Minsk
Confruntări intense se desfăşoară joi în apropierea oraşului ucrainean Mariupol, din regiunea Doneţk, în pofida negocierilor de la Minsk în vederea soluţionării conflictului ucrainean, relatează Interfax Ucraina în pagina electronică.
UPDATE 11:20 - Vladimir Putin anunţă un acord de încetare a ostilităţilor începând de duminică
"Cred că am ajuns la un acord important. Am convenit asupra unui armistiţiu începând cu 15 februarie, la ora 00.00", a declarat Putin, în urma negocierilor maraton de la Minsk, între liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei şi Franţei.
"Am reuşit să fim de acord asupra principalelor probleme", a declarat el după negocieri-maraton cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
O decizie de compromis a fost luată cu privire la o zonă demilitarizată pe linia frontului, care era principalul punct de blocaj în cadrul negocierilor. Putin a precizat că forţele ucrainene îşi vor retrage armamentul greu dincolo de linia de front. Separatiştii se vor retrage de asemenea dincolo de linia frontului, aşa cum a fost ea stabilită în septembrie, când a fost încheiat armistiţiul anterior.
Zona de securitate care separă părţile aflate în conflict trebuie să fie de cel puţin 50 de kilometri lăţime pentru artilerie, de 70 de kilometri pentru lansatoarele de rachete şi de 100 de kilometri pentru armamentul greu cu rază de acţiune lungă, precum rachetele balistice Tocika-U, precizează documentul.
Retragerea armelor trebuie să înceapă duminică şi să se încheie în decurs de maxim 14 zile. OSCE se ocupă de implementarea armistiţiului pe teren şi îşi va folosi dronele şi observatorii pentru a verifica respectarea acordului.
Documentele prevede şi o retragere a "trupelor străine, a armamentului greu şi mercenarilor" din Ucraina, sub monitorizarea OSCE. "Grupările armate ilegale" vor fi dezarmate.
Acordul reia punctele armistiţiului de anul trecut, inclusiv reforma politică în Ucraina pentru a asigura un statut special pentru regiunile separatiste şi reglementarea situaţiei de la frontiere, a adăugat preşedintele rus.
Problemele umanitare şi economice sunt de asemenea menţionate în acordul încheiat la Minsk.
UPDATE 12:00 - Francois Hollande confirmă armistiţiul anunţat de Vladimir Putin
Preşedintele francez Francois Hollande a confirmat joi, la Minsk, armistiţiul anunţat cu puţin înainte de către preşedintele rus Vladimir Putin, care urmează să intre în vigoare începând din 15 februarie, relatează BBC News online.
Este un "acord serios", dar nu s-a ajuns la o înţelegere asupra tuturor problemelor, a subliniat Hollande.
Şeful statului francez şi cancelarul german Angela Merkel au condus maratonul negocierilor din capitala Belarusului.
UPDATE 09:27 - Poroşenko şi Putin au ajuns la un acord parţial la Minsk
Preşedinţii ucrainean Petro Poroşenko şi rus Vladimir Putin au făcut un "progres uriaş" în negocierile cu privire la criza din Ucraina care se desfăşoară la Minsk, ajungând la un acord asupra a 80% - zece puncte - din document, a declarat joi o sursă pentru agenţia rusă de stat RIA Novosti.
"Asupra documentului final s-a ajuns la un acord în proporţie de 80%. Acest document are peste zece puncte. După ce va fi semnat de către «Cei patru de la Normandia» va fi trimis să fie semnat de către Grupul de contact. S-a înregistrat un progres uriaş", a declarat sursa citată.
Negocierile pot continua cinci-şase ore, a declarat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene. "Lucrăm în echipe de aproximativ şapte ore. Acum se lucrează în formatul celor patru lideri", a declarat Valeri Ciali. "Este prea devreme pentru (a oferi) detalii. Cred că mai avem cinci sau şase ore de lucru", a adăugat el.
Toate negocierile şi consultările cu privire la criza din estul Ucrainei par să conducă la un document acceptabil pentru toate părţile implicate în negocieri, a apreciat Mihail Ezhel, ambasadorul ucariean în Belarus.
Potrivit ambasadorului rus în Belarus, Aleksandr Surikov, Grupul de contact se concentrează asupra aspectelor practice privind implementarea acordului de la Minsk, inclusiv stabilirea detaliilor şi procedurilor implicate de retragerea armamentului greu, cadrul şi termenele armistiţiului. "Grupul de contact finalizează documentul care va fi trimis imediat liderilor (din formatul Normandia), care-l vor aproba sau respinge", a declarat el.
Miniştrii de Externe rus Serghei Lavrov, german Frank-Walter Steinmeier şi francez Laurent Fabius au discutat în paralel, după care s-au alăturat şefilor de stat şi de guvern.
Liderii "republicilor populare" de la Doneţk Denis Puşilin şi Lugansk Vladislav Deinego se întâlnesc separat cu reprezentanta OSCE Heidi Tagliavini, ambasadorul rus în Ucraina Mihail Zurabov şi fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima.
Participanţii la negocierile de la Minsk intenţionează să implementeze un armistiţiu în estul Ucrainei în următoarele 48 de ore, potrivit unei surse citate de agenţia germană DPA. Maratonul diplomatic durează de 14 ore. Acestea sunt cele mai lungi negocieri din cariera lui Putin, notează agenţia.
Un armistiţiu urmează să fie pus în aplicare pe 14 februarie, potrivit Reuters, care citează o versiune a documentului final. Acordul ar implica retragerea armamentului greu şi instituirea unei zone de securitate.
Petro Poroşenko acuză Rusia că a pus "condiţii inacceptabile" la negocierile de la Minsk
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat joi că Rusia a pus "condiţii inacceptabile" în cursul negocierilor de la Minsk privind soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, relatează BBC News Online.
Poroşenko a făcut această declaraţie în timpul unei pauze de la negocierile care durează de aproximativ 14 ore şi la care participă de asemenea preşedintele rus, Vladimir Putin, şeful statului francez, Francois Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel.
După negocieri care au început miercuri seara şi au durat toată noaptea, preşedintele ucrainean a precizat că "deocamdată nu sunt veşti bune". Rusia a pus "condiţii pe care le consider inacceptabile", a adăugat el, refuzând să ofere mai multe detalii. Poroşenko a apreciat însă că "încă mai sunt speranţe", în condiţiile în care discuţiile continuă.
O sursă citată de agenţia Tass a declarat că Merkel şi Hollande au discutat singuri cu Putin, în lipsa lui Poroşenko, înainte de a reveni în sala de conferinţe unde se desfăşoară negocierile.
Citeşte şi:
Putin şi Poroşenko au discutat toată noaptea de miercuri spre joi la Minsk. Consilier ucrainean: Cei doi şefi de stat au dus un adevărat război al nervilor
Citeşte şi:
Poroşenko: Suntem pregătiţi să introducem legea marţială în ţară. IMAGINI cu distrugerile provocate de conflict
Citeşte şi:
Ucraina: O femeie suspină şi plânge în timp ce filmează un atac cu rachete de la geamul locuinţei, în Kramatorsk - IMAGINI cu impact emoţional
Citeşte şi:
Vladimir Putin acuză Occidentul că a provocat criza din Ucraina: Au fost încercări de a smulge de la Rusia state care au aparţinut URSS
Citeşte şi:
Rusia a mărit bugetul de apărare pentru 2015. Cum vor fi folosiţi banii pentru dezvoltarea armatei - VIDEO
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe