- Home
- Externe
- BRUXELLES, (17.09.2012, 16:28)
- Iuliana Enache ,
Activitatea de spionaj de la Bruxelles, la acelaşi nivel ca în timpul Războiului Rece
Capitala UE are în prezent o activitate de spionaj mai intensă decât majoritatea oraşelor din lume, aceasta fiind la acelaşi nivel ca în timpul Războiului Rece, a declarat şeful serviciului de securitate din Belgia, VSSE, Alain Winants.
Urmărește
834 afișări
Activitatea de spionaj de la Bruxelles, la acelaşi nivel ca în timpul Războiului Rece (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Nu vorbim despre zeci, ci despre sute, câteva sute" de ofiţeri ai serviciilor de informaţii străine şi agenţi la Bruxelles, a declarat Winants într-un interviu acordat publicaţiei electronice EUObserver.
"În Belgia, spionajul, spionajul rusesc şi cel al altor ţări, precum China dar şi altele, este la acelaşi nivel ca în timpul Războiului Rece ... Suntem o ţară cu o enormă concentraţie de diplomaţi, oameni de afaceri, instituţii internaţionale - NATO, instituţii europene. Astfel, pentru un ofiţer de informaţii, pentru un spion, aceasta este o grădiniţă. Este locul unde trebuie să fii", a adăugat el.
Întrebat dacă ţări prietene Uniunii Europene, cum ar fi Israelul sau Statele Unite, fac acelaşi lucru, el a declarat: "Ar fi naiv să credeţi că doar ţări ca Rusia, China, Iran spionează".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus la poliţie
-
Criza politică din Coreea de Sud. Preşedintele Yoon nu va participa la audierea de punere sub acuzare. Motivul invocat
-
Zelenski le cere aliaţilor să-şi onoreze promisiunile privind livrările de arme către Ucraina
"Este un domeniu în care diferenţa între servicii neutre, prietene sau inamice tinde să dispară, iar atunci este vorba despre protecţia potenţialului economic şi ştiinţific. În acest caz, eu cred că fiecare serviciu este în competiţie cu celelalte", a adăugat el.
Winants a afirmat că circulă o glumă în cercurile serviciilor de informaţii potrivit căreia spionii iranienii îşi spionează în special propriii ambasadori. Dar serviciile de informaţii ruseşti sau chineze urmăresc să obţină informaţii cu valoare comercială sau politică, precum şi secrete "clasice" din domeniul apărării.
El a afirmat că de obicei spionii pretind că sunt diplomaţi, jurnalişti, lobbyişti, oameni de afaceri sau studenţi. În afară de strângerea de informaţii, ei încearcă şi să influenţeze deciziile luate de oficiali UE sau NATO.
Aceştia se împrietenesc cu oficialii la seminarii sau evenimente sociale în capitala UE. Personalul de securitate european foloseşte un acronim pentru tipul de persoane pe care acestea le vizează: Mice (money - bani, ideology - ideologie, compromise - compromitere, ego - egocentrism) - persoane care sunt lacome sau au datorii, care au idei radicale, care au secrete vinovate sau care vor să fie James Bond.
În unele cazuri, spionii iniţiază contacte la Bruxelles, dar aşteaptă până când ţinta primeşte un nou post în ţara sa înainte de a încerca să o recruteze.
Serviciul rus de informaţii externe este mai activ în ţările occidentale, dar serviciul de informaţii interne FSB tinde să opereze în fostele state comuniste şi să vizeze diplomaţi europeni care vizitează Moscova, a declarat şeful serviciilor de contraspionaj estone, Aleksander Toots. El a adăugat că Rusia a încetat să mai încerce să recruteze persoane pe baza ideologiei comuniste în anii '80. Aceasta foloseşte în prezent banii, compromiterea sau egocentrismul.
Citește pe alephnews.ro: Iranul desfăşoară exerciţii militare în apropierea unităţilor nucleare. „Puterea” reunește membri ai armatei şi ai Gărzilor Revoluţionare islamice
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Documentele Reginei Elisabeta urmează să fie făcute publice în curând. Experții se tem de cenzurarea acestora
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe