- Home
- Externe
- WASHINGTON, (01.02.2018, 18:32)
- Mihai Draghici
Administraţia Donald Trump, somată să explice vizita la Washington a şefilor serviciilor de spionaj ruse
Liderii opoziţiei democrate din Statele Unite solicită explicaţii din partea Administraţiei Donald Trump pentru că a permis venirea la Washington a unor şefi ai serviciilor secrete ruse vizaţi de sancţiuni care s-au întâlnit cu Mike Pompeo, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA (CIA).
Urmărește
1582 afișări
Administraţia Donald Trump, somată să explice vizita la Washington a şefilor serviciilor de spionaj ruse
Chuck Schumer, liderul grupului democrat din Senatul SUA, consideră suspect momentul întrevederii, în contextul în care Administraţia Donald Trump a decis să nu impună noi sancţiuni împotriva oficialilor ruşi acuzaţi de implicare în campania de influenţare a scrutinului prezidenţial american. Chuck Schumer a amintit că unii dintre şefii agenţiilor secrete ruse au interdicţii de a călători în Statele Unite.
Chuck Schumer a cerut Agenţiei Naţionale pentru Informaţii să ofere până pe 9 februarie detalii despre vizita directorilor serviciilor de secrete ruse. "Oficialii americani care au participat la întrevederi au ridicat problema ingerinţelor ruse în scrutinul prezidenţial din 2016? Dacă nu, de ce nu a fost ridicată această problemă? Iar, dacă da, care a fost răspunsul?", a spus Schumer.
Senatorul democrat Ben Cardin, membru al Comisiei senatoriale pentru Relaţii Externe, a exprimat, de asemenea, preocupări în legătură cu vizita în Statele Unite a directorilor serviciilor secrete ruse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Ponta, despre posibila sa candidatură: Nu candidez contra cuiva, o să iau decizia şi o să anunţ
-
Trump: Putin a vrut denuclearizarea
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
Mike Pompeo, directorul Agenţiei Centrale pentru Informaţii (CIA) din SUA, s-a întâlnit în urmă cu câteva zile, în Washington, cu şefii a două servicii secrete din Rusia, deşi erau vizaţi de sancţiuni, afirmă surse citate de cotidianul The Washington Post şi de site-ul Axios.com. Conform surselor citate, Mike Pompeo s-a întâlnit cu Serghei Narîşkin, directorul Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), şi cu Aleksandr Bortnikov, şeful Serviciului Federal rus de Securitate (FSB). La Washington a fost şi şeful Serviciului rus de Informaţii Militare (GRU), dar nu este clar dacă şi acesta s-a întâlnit cu directorul CIA. Potrivit agenţiei Reuters, Serghei Narîşkin s-a întâlnit şi cu Dan Coats, directorul Serviciului Naţional de Informaţii din SUA. Ambasada Rusiei în Statele Unite a confirmat vizita lui Serghei Narîşkin la Washington. Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a declarat pentru postul tv Rossiya-1 şi pentru agenţia Tass că şefii serviciilor de informaţii au discutat despre "lupta comună împotriva terorismului". Conform agenţiei Reuters, Serghei Narîşkin figurează printre oficialii ruşi vizaţi de sancţiuni americane din cauza presupuselor ingerinţe ale Moscovei în scrutinul prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016.
"Întrevederile între şefi ai serviciilor de spionaj din SUA şi Rusia nu sunt un fapt inedit, iar Mike Pompeo a avut întâlniri cu oficiali din domeniul agenţiilor de informaţii ruse în cursul vizitei efectuate la Moscova în mai 2017. Dar actuali şi foşti oficiali din cadrul serviciilor de informaţii nu îşi amintesc ca atât de mulţi şefi ai serviciilor de spionaj şi ai structurilor de securitate din Rusia să mai fi venit vreodată la Washington în acelaşi timp şi să aibă şi întrevederi cu un oficial american de rang înalt. Ei se tem că oficialii de la Kremlin ar putea concluziona că Statele Unite manifestă disponibilitatea de a ierta acţiunile Rusiei şi că Washingtonul nu are determinarea necesară pentru a împiedica în mod forţat viitoare ingerinţe", comentează cotidianul The Washington Post.
Serviciile secrete americane au concluzionat în 2016 că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental. Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - sunt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei. Preşedintele SUA, Donald Trump, a pledat constant pentru reconcilierea cu Rusia, argumentând că Moscova este un partener esenţial pentru contracararea provocărilor de securitate pe plan internaţional.
Citeşte şi: Polonia speră că relaţiile cu SUA nu vor fi afectate de proiectul legii privind Holocaustul
Citeşte şi: Administraţia Trump, confruntată cu o nouă DEMISIE. Tom Shannon, oficial de rang înalt în cadrul Departamentului de Stat american, renunţă la funcţie - surse
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
astăzi, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria