Administraţia SUA susţine contactele directe între Xi Jinping şi Volodimir Zelenski

Administraţia SUA l-a încurajat pe preşedintele Chinei, Xi Jinping, să discute cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat luni Casa Albă, pe fondul informaţiilor referitoare la o viitoare convorbire între cei doi lideri.

Urmărește
1011 afișări
Imaginea articolului Administraţia SUA susţine contactele directe între Xi Jinping şi Volodimir Zelenski

"Noi l-am încurajat pe preşedintele Xi Jinping să ia legătura cu preşedintele Zelenski întrucât credem că Republica Populară China şi preşedintele Xi Jinping trebuie să audă direct perspectiva ucraineană, nu doar perspectiva rusă asupra situaţiei. De fapt, chiar am pledat la Beijing pentru o astfel de conversaţie", a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden.

Jake Sullivan a precizat că oficiali americani au discutat luni cu membri ai Administraţiei de la Kiev, care au transmis că, deocamdată, nu au primit confirmarea unei conversaţii între Xi Jinping şi Volodimir Zelenski. "Noi sperăm că va avea loc convorbirea. Ar fi un lucru bun, întrucât ar conferi mai mult echilibru şi o altă perspectivă asupra modului în care China abordează situaţia, sperăm că va continua să descurajeze Beijingul să opteze pentru a furniza asistenţă Rusiei", a subliniat Sullivan, citat de CNN.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, intenţionează să aibă prima discuţie de la începerea războiului din Ucraina cu omologul său Volodimir Zelenski, dar, cel mai probabil, după vizita pe care ar urma să o efectueze săptămâna viitoare în Rusia, au afirmat surse citate de publicaţia The Wall Street Journal.

Iniţiativa reflectă intenţiile Beijingului de a se implica mai activ în eforturile diplomatice pentru oprirea războiului izbucnit prin invazia Rusiei în Ucraina. De asemenea, China şi-ar putea consolida credibilitatea ca putere globală în contextul în care săptămâna trecută a facilitat normalizarea relaţiilor între Arabia Saudită şi Iran.

Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un "plan de pace" între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării "suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale". În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a "intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor", sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO. "Toate părţile ar trebui să susţină Rusia şi Ucraina spre o singură direcţie, ajungerea la un armistiţiu complet. Toate părţile trebuie să rămână raţionale, să demonstreze reţinere şi să evite amplificarea conflictului, înrăutăţirea crizei sau chiar ieşirea conflictului de sub control", a subliniat Ministerul de Externe de la Beijing, insistând pentru eforturi de evitare a unui conflict nuclear.

Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Naţiunile Unite au salutat iniţiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o "contribuţie importantă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici