- Home
- Externe
- (03.03.2022, 12:11)
- Gabriela Antoniu
Adrian Zuckerman: Faptul că Ucraina nu este membră NATO nu înseamnă interzicerea asistenţei şi intervenţiei militare a NATO
Urmărește
37294 afișări
Fostul ambasador american la Bucureşti, Adrian Zuckerman, afirmă într-un editorial publicat pe cepa.org, că NATO ar trebui să facă mai mult pentru Ucraina, sancţiunile împotriva Rusiei ar trebui menţinute şi după încetarea războiului, iar SUA şi UE să pregătească un plan strategic împotriva agresiunii lui Putin.
Adrian Zuckerman laudă măsurile luate până acum împotriva Rusiei – sancţiunile economice, creşterea cheltuielilor pentru apărare de către Germania la 2% din PIB, închiderea spaţiului aerian pentru zborurile ruseşti- precum şi comportamentul preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe care îl consideră un Winston Churchill al vremurilor noastre, angajat într-o bătălie de care depinde existenţa naţiunii sale.
Cu toate acestea, fostul ambasador american spune că NATO ar trebui să facă mai mult.
„Spre deosebire de ceea mulţi spun, faptul că Ucraina nu este membră NATO nu interzice asistenţa şi intervenţia militară a NATO, ci pur şi simplu nu este cerută în temeiul articolului 5 din Tratatul NATO. Actuala agresiune rusă în Ucraina este o ameninţare gravă la adresa securităţii naţionale a UE şi SUA, care nu trebuie subestimată”, subliniază Adrian Zuckerman.
Fostul ambasador mai spune că în faţa ameninţărilor proferate de Putin la adresa R. Moldova, Suediei, Finlandei, Ţărilor Baltice e nevoie de un plan pro-activ şi de menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei şi după încheierea războiului.
„Putin ameninţă omenirea cu arme de distrugere în masă dacă nu este pus la punct. El a ameninţat Suedia, Finlanda, statele baltice, Moldova şi altele. Este necesar un plan pro-activ convingător pentru a aborda această ameninţare globală. Sancţiunile împotriva Rusiei trebuie să continue chiar şi după ce Rusia îşi va retrage trupele din Ucraina”, susţine fostul diplomat american.
Adrian Zuckerman spune că aceste sancţiuni ar trebui ridicate numai după ce Putin este îndepărtat de la Kremlin printr-o revoltă a maselor în Rusia, şi îndeamnă la o înăsprire a acestora pe fondul protestelor din Sankt Petersburg şi alte oraşe.
„Ridicarea sancţiunilor ar trebui luată în considerare numai după ce oamenii de bună credinţă din Rusia se revoltă şi îl îndepărtează pe dictatorul criminal şi nebun. Am văzut deja proteste anti-Putin la Sankt Petersburg şi în alte oraşe ruseşti. Sancţiunile încep să funcţioneze, dar trebuie mai multe, imediat, pentru a menţine această stare de spirit. Putin trebuie judecat şi pentru crime împotriva umanităţii”, subliniază fostul ambasador.
Adrian Zuckerman insistă pe nevoia de unitate a SUA şi UE pentru realizarea unui plan strategic împotriva lui Putin.
„Cel mai important, avem nevoie de unitate între SUA şi aliaţii săi din UE şi de a stabili un plan strategic de perspectivă împotriva agresiunii lui Putin. Puneţi dictatorul criminal în defensivă, nu oamenii iubitori de libertate din Ucraina şi UE”, a mai spus fostul diplomat american.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe