- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (27.11.2022, 16:12)
- Rafael Hekman
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Adversare diplomatice, Iran şi SUA se înfruntă într-un meci din care „câştigătorul ia totul”
Statele Unite şi Iranul, rivali diplomatici de mai bine de 40 de ani, se vor confrunta marţi pe terenul de fotbal, la Cupa Mondială, în joc fiind o calificare în fazele eliminatorii ale competiţiei, într-o adevărată finală a grupei, a cărei încărcaturi politice nu poate fi trecută cu vederea.
Urmărește
1305 afișări
Adversare diplomatice, Iran şi SUA se înfruntă într-un meci din care „câştigătorul ia totul”
Antrenorii celor două echipe naţionale au evitat discuţiile despre relaţiile bilaterale glaciale, spunând că se concentrează pe turneu şi pe obiectivul acestuia de a aduce oamenii împreună.
Washingtonul şi Teheranul au întrerupt relaţiile diplomatice în 1980, după revoluţia islamică. Legăturile au fost tensionate în ultimii ani, când fostul preşedintele Donald Trump a retras Statele Unite dintr-un acord nuclear cu Iranul. Statele Unite au ucis un general iranian de rang înalt în 2020, iar Teheranul a răspuns cu atacuri cu rachete asupra forţelor americane cu baza în Irak.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
„Îmi imaginez că meciul va fi foarte disputat pentru faptul că ambele echipe vor să avanseze în runda următoare, nu din cauza politicii sau a relaţiilor dintre ţările noastre", a declarat antrenorul american Gregg Berhalter.
„Fotbalul te face să întâlneşti atât de mulţi oameni diferiţi din întreaga lume şi eşti unit de o dragoste comună pentru acest sport. Noi suntem jucători de fotbal şi vom concura, iar ei vor concura şi asta este tot."
Victoria spectaculoasă a Iranului cu 2-0 în faţa Ţării Galilor şi egalul fără goluri al echipei Statelor Unite împotriva Angliei, de vineri, au pus la care o ultimă rundă cu meciuri inense în Grupa B.
Anglia, care se află pe primul loc cu patru puncte, înfruntă Ţara Galilor, ultima clasată, ceea ce înseamnă că meciul dintre Iran şi Statele Unite va decide echipa ce se califică în 16-imile de finală.
Întâlnirea aşteptată cu nerăbdare este o revanşă a meciului din faza grupelor Cupei Mondiale din 1998, supranumit „mama tuturor meciurilor", pe care Iranul l-a câştigat cu 2-1. Ca un gest simbolic, înaintea acelui meci de pe Stade Gerland din Lyon, jucătorii iranieni au oferit trandafiri albi, un simbol al păcii în ţară, adversarilor americani.
Pregătirea Cupei Mondiale din Iran a fost umbrită în acest an de tulburările civile din Iran, în urma morţii în septembrie, în arestul poliţiei, a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, arestată pentru că a încălcat codul vestimentar islamic strict al ţării.
Fotbaliştii iranieni au refuzat să cânte imnul naţional al Iranului înaintea primului meci împotriva Angliei, într-o aparentă dovadă de solidaritate cu protestatarii. Ei au intonat însă imnul vineri, pe stadionul Ahmad bin Ali, unde s-au auzit huiduieli din partea suporterilor iranieni.
Pe fondul unei presiuni publice tot mai mari asupra jucătorilor pentru a lua atitudine în legătură cu represiunea asupra protestatarilor, Iranul s-a mobilizat în ultima parte a meciului cu Ţara Galilor pentru a salva o campanie la Cupa Mondială care părea să se fi stins după ce a fost învinsă cu 6-2 de Anglia.
Berhalter, a cărui echipă a remizat 1-1 cu Ţara Galilor în primul meci din grupă, a descris meciul ca fiind „primul meci eliminatoriu" al echipei sale de la Cupa Mondială şi a fost precaut cu privire la ameninţarea reprezentată de Iran, după asaltul din a doua repriză împotriva Ţării Galilor.
„Acum trebuie să fim siguri că suntem suficient de buni pentru a merge în turul doi", a declarat selecţionerul Iranului, Carlos Queiroz, după ce echipa sa şi-a păstrat vii speranţele de a merge pentru prima dată în faza eliminatorie.
"Şi SUA este o echipă strălucită, aşa cum am văzut împotriva Ţării Galilor.
Pregătirea noastră începe cu o odihnă bună, împrospătarea minţii şi să lăsăm toate lucrurile complementare şi gunoiul în afara minţii noastre şi să ne concentrăm pe obiectivul nostru, pentru că ceea ce vrem să facem este să oferim acest cadou fanilor iranieni".
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe