"Afacerea Tapie": Christine Lagarde este audiată de Curtea de Justiţie a Franţei

Directorul executiv al FMI Christine Lagarde se află la Paris, unde este audiată de Curtea de Justiţie a Franţei privind aprobarea, în 2007, când ocupa funcţia de ministru de Finanţe, a unei plăţi de aproximativ 400 milioane euro către un om de afaceri apropiat fostului preşedinte Nicolas Sarkozy.

Urmărește
345 afișări
Imaginea articolului "Afacerea Tapie": Christine Lagarde este audiată de Curtea de Justiţie a Franţei

Christine Lagarde (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lagarde răspunde joi întrebărilor magistraţilor de la instanţa franceză responsabilă de anchetarea neregulilor la nivel ministerial, potrivit BBC.

Şeful FMI, fost ministru de Finanţe al Franţei în timpul administraţiei Sarkozy, susţine că soluţia aleasă în privinţa litigiului cu controversatul om de afaceri Bernard Tapie era cea mai bună opţiune la acea dată.

În urma audierilor, magistraţii ar putea hotărî începerea unei investigaţii oficiale privind decizia lui Lagarde, contrar sfaturilor consilierilor din minister, de a utiliza arbitrajul pentru a soluţiona un litigiu vechi dintre fosta bancă de stat Credit Lyonnais şi Tapie.

Tapie, apropiat al fostului preşedinte Sarkozy şi fost proprietar al clubului Olympique Marseille, este o personalitate controversată în Franţa. Litigiul dintre omul de afaceri şi Credit Lyonnais se referă la o tranzacţie care a avut loc în 1993, când Tapie a vândut către bancă participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas.

Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie susţinând că a fost fraudat.

Tapie a fost închis timp de aproximativ şase luni în 1997 pentru complicitate la fapte de corupţie în legătură cu aranjarea unui meci de fotbal în 1993.

Credit Lyonnais, una dintre cele mai vechi bănci franceze, a dispărut în 2003, fiind absorbită de grupul Credit Agricole.

În 2007, preşedintele Sarkozy a sugerat că Ministerul Finanţelor, condus de Lagarde şi instituţia care reprezenta statul în dispută, ar trebui să apeleze la o comisie de arbitraj.

În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.

Christine Lagarde a preluat funcţia de director executiv al FMI în iulie 2011. Lagarde este unul dintre cei mai populari politicieni de centru-dreapta din Franţa.

Predecesorul ei la conducerea FMI, Dominique Strauss-Kahn, de asemenea un cunoscut politician francez, a fost nevoit să demisioneze în urma unui scandal de hărţuire sexuală. Strauss-Kahn a respins acuzaţiile, care au fost în final retrase.

Deşi nu şi-a exprimat niciodată intenţia de a candida pentru preşedinţie, Lagarde este considerată de unii politicieni de dreapta din Franţa drept un bun candidat, cu şanse de a deveni prima femeie şef de stat din istoria ţării.

Mandatul de cinci ani la conducerea FMI va expira în 2016, cu un an înainte de următoarele alegeri prezidenţiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici