- Home
- Externe
- BRUXELLES, (18.07.2012, 15:56)
- Iuliana Enache ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AFP: România şi Bulgaria, criticate dur în raportul Comisiei Europene
Cele două rapoarte publicate miercuri de Comisia Europeană critică sever România, care trebuie să restabilească de urgenţă controalele democratice, dar şi Bulgaria, chemată să respecte mai bine independenţa judecătorilor şi să lupte mai serios împotriva corupţiei la nivel înalt.
Urmărește
999 afișări
AFP: România şi Bulgaria, criticate dur în raportul Comisiei Europene (Imagine: Wikipedia)
ROMÂNIA
Raportul "recunoaşte progresul de ansamblu" realizat de la aderarea în 2007 dar relevă "perioade de progres şi recul" în ultimii cinci ani.
"Contextul politic nu poate să explice natura sistematică a mai multor acţiuni" recente, care "generează îndoieli serioase cu privire la angajamentul de a respecta statul de drept sau la înţelegerea a ceea ce înseamnă statul de drept într-un sistem democratic pluralist".
Comisia se arată îngrijorată de "manipulările şi presiunile" exercitate asupra instituţiilor sau judecătorilor, de atingerile aduse Curţii Constituţionale, de "evitarea procedurilor stabilite şi suprimarea controalelor democratice cheie".
Comisia intenţionează să publice un nou raport "până la sfârşitul anului" pentru a vedea "dacă îngrijorările privind statul de drept şi independenţa judiciară au fost luate în considerare şi dacă vor fi restabilite controalele democratice".
România a fost invitată să ia "măsuri imediate" pentru a remedia situaţia aplicând în special deciziile Curţii Constituţionale, numind un Avocat al Poporului care să beneficieze de o susţinere largă. Ea trebuie, de asemenea, să continue reforma sistemului judiciar, să amelioreze transparenţa şi să lupte împotriva corupţiei.
BULGARIA
Sofia a realizat din 2007 "o importantă serie de reforme constituţionale şi legislative", chiar dacă ele sunt "incomplete".
Consiliul Judiciar Suprem nu a "şi-a folosit competenţele pentru a guverna profesia judiciară în mod eficient". Comisia îşi exprimă îngrijorarea cu privire la "independenţa" judecătorilor, mai ales având în vedere criticile politice pe care le suportă aceştia şi recenta demitere a preşedintelui Asociaţiei Judecătorilor.
Bruxelles-ul subliniază în continuare "slăbiciunile", în special "în cazurile de corupţie la nivel înalt şi în domeniul crimei organizate". În privinţa crimei organizate, "rezultatele au fost limitate", iar anchetele privind asasinatele ordonate s-au soldat cu "puţine rezultate".
Bulgaria trebuie să "depună mai multe eforturi pentru a demonstra că integritatea este valorizată şi corupţia şi crima organizată sunt pedepsite eficient". În particular, "Consiliul Judiciar Suprem trebuie reînnoit, cu mandatul de a face o reformă fundamentală".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe