AFP: Statele Unite ar putea opta pentru un atac limitat împotriva arsenalelor chimice din Siria

Statele Unite îşi pun în mişcare maşina diplomatică şi militară pentru a răspunde presupusului masacru cu arme chimice în Siria, preşedintele Barack Obama apropiindu-se de o operaţiune limitată împotriva Damascului.

Urmărește
724 afișări
Imaginea articolului AFP: Statele Unite ar putea opta pentru un atac limitat împotriva arsenalelor chimice din Siria

AFP: Statele Unite ar putea opta pentru un atac limitat împotriva arsenalelor chimice din Siria (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Imagini şocante în care apar cadavre de copii, aparent ucişi de gaze toxice în apropiere de Damasc pe 21 august, presiunea aliaţilor europeni şi arabi, dar şi din partea congresmenilor americani l-au convins, poate, pe liderul primei puteri mondiale de faptul că este necesar ca "într-un fel sau altul, să se răspundă regimului sirian", relevă unii analişti.

Însă o intervenţie, chiar "limitată", în Siria este dificilă pentru acest preşedinte american, considerat un sceptic în privinţa intervenţionismului militar energic, care a retras trupele din Irak şi se pregăteşte să facă acelaşi lucru în Afganistan.

Obama şi-a exprimat vineri, într-un interviu pentru CNN, reticenţa extremă faţă de angajarea ţării sale într-o nouă aventură militară în Orientul Mijlociu. El încearcă în permanenţă să articuleze o politică externă care să combine promovarea valorilor drepturilor omului şi democraţiei şi protejarea intereselor securităţii naţionale americane.

După ce a refuzat timp de peste doi ani să se atingă de angrenajul sirian, administraţia Obama probabil şi-a schimbat percepţia asupra conflictului după presupusul atac chimic comis miercuri. Un masacru despre care un oficial american a declarat, duminică, că are "puţine îndoieli" în privinţa responsabilităţii Damascului.

"Avem sentimentul, laWashington, că ne aflăm într-o nouă dimensiune şi că este necesar, într-un fel sau altul, să se acţioneze", decriptează Barry Pavel, un fost oficial în domeniul Apărării şi Securităţii Naţionale în administraţiile lui Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama.

Statele Unite "nu pot să nu mai facă nimic" împotriva Siriei, au declarat de asemenea pentru AFP Hussein Ibish de la Centrul American Task Force on Palestine şi Salman Shaikh, directorul Brookings Doha Center.

"Atac limitat"

Obama i-a reunit weekendul acesta la Casa Albă pe oficialii diplomatici, militari şi în domeniul informaţiilor de cel mai înalt rang şi a discutat cu aliatul său britanic, premierul David Cameron.

Cei doi au convenit să dea "un răspuns serios din partea comunităţii internaţionale" acţiunilor Siriei şi au examinat opţiunile militare posibile.

În opinia lui Ibish, Washingtonul ar putea "cel puţin să efectueze un atac limitat cu rachete de croazieră împotriva locurilor arsenalelor chimice".

Specialistul nu exclude nici ca forţele americane să să poată viza "infrastructuri utile regimului" sirian, ca "piste de aterizare şi baze ariene" a căror distrugere ar avea "un impact puternic asupra războiului".

Salman Shaikh este de părere că Obama ar putea decide o "lovitură militară limitată (...), în stilul loviturilor punitive ale lui (Bill) Clinton", referindu-se la operaţiuni ordonate de fostul preşedinte american în august 1998 împotriva Afganistanului şi Sudanului, iar în primăvara lui 1999 împotriva Serbiei.

În schimb, nici trupe la sol şi nici o zonă de excludere aeriană nu sunt vizate pentru moment.

Pe teren, Pentagonul şi-a poziţionat forţele, inclusiv nave de război înarmate cu rachete de croazieră în Mediterana, iar "toate opţiunile sunt pregătite (în cazul în care preşedintele Obama) ar decide să aleagă una dintre ele", a avertizat secretarul Apărării Chuck Hagel.

Secretarul de Stat John Kerry şi-a petrecut ultimele patru zile la telefon cu aproximativ 20 de miniştri de Externe europeni şi arabi, inclusiv cel sirian, Walid Mouallem.

Însă, apreciază Shaikh, un eventual recurs la forţă din partea Statelor Unite este lipsit de o "strategie mai largă".

În cazul în care ar urma să aibă loc o operaţiune împotriva Damascului, ar fi necesar "să fie susţinută de o diplomaţie solidă" în ţările din regiune, pledează expertul. El aminteşte că, în termeni de legalitate internaţională, "drumul ONU rămâne închis" din cauza opoziţiei Rusiei şi Chinei.

În fine, în "ultima parte a strategiei sale, Obama ar trebui să pregătească poporul american mai bine decât a făcut-o până acum", a declarat Shaikh.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici