Ajutorul alimentar pentru Gaza scade, după ce Israelul stabileşte o nouă regulă

Furnizările de alimente către Gaza au scăzut brusc în ultimele săptămâni, deoarece autorităţile israeliene au introdus o nouă regulă vamală privind unele ajutoare umanitare, relatează Reuters.

Urmărește
125 afișări
Imaginea articolului Ajutorul alimentar pentru Gaza scade, după ce Israelul stabileşte o nouă regulă

Ajutorul alimentar pentru Gaza scade, după ce Israelul stabileşte o nouă regulă

Noua regulă vamală se aplică grupurilor de camioane închiriate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a transporta ajutoare din Iordania în Gaza via Israel, au declarat şapte persoane familiarizate cu această chestiune. În conformitate cu această regulă, persoanele din cadrul organizaţiilor umanitare care trimit ajutoare trebuie să completeze întâi un formular în care să furnizeze detalii privind paşaportul lor şi să accepte răspunderea pentru orice informaţii false privind transporturile.

Agenţiile umanitare contestă această cerinţă, care a fost anunţată la jumătatea lunii august, deoarece se tem că semnarea formularului ar putea expune personalul la probleme juridice în cazul în care ajutorul ar ajunge în mâinile Hamas sau ale altor inamici ai Israelului.

În consecinţă, de două săptămâni, transporturile nu au mai putut trece prin Iordania, care este o rută-cheie în aprovizionarea Gazei. Disputa nu a afectat transporturile prin Cipru şi Egipt, au declarat sursele.

În paralel, autorităţile israeliene au restricţionat livrările comerciale de alimente către Gaza, pe fondul temerilor că Hamas beneficiază de pe urma acestui comerţ, au declarat surse din industrie. Datele ONU şi ale guvernului israelian arată că, în septembrie, livrările de alimente şi ajutoare au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni.

Unitatea militară umanitară israeliană, Cogat, care supraveghează ajutoarele şi transporturile comerciale către Gaza, a confirmat că niciun convoi autorizat de ONU nu s-a deplasat din Iordania către Gaza începând cu 19 septembrie.

„Lipsa de hrană este una dintre cele mai grave de până acum din timpul războiului, în special în ultimele săptămâni”, a declarat Nour al-Amassi, un doctor care lucrează în sudul Gazei.

„Am crezut că am reuşit să o controlăm, dar situaţia s-a înrăutăţit. Clinica mea tratează 50 de copii pe zi pentru diverse probleme, răni şi boli. În medie, 15 dintre aceştia sunt subnutriţi”, a adăugat el.

Numărul camioanelor care transportă hrană şi alte bunuri către Gaza a scăzut la aproximativ 130 pe zi în septembrie, conform statisticilor Cogat. Acesta este sub nivelul de aproximativ 150 înregistrat de la începutul războiului şi mult sub cele 600 de camioane pe zi pe care Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională le consideră necesare pentru a preveni ameninţarea foametei în timpul războiului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici